CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Miért jöttél közénk?
Grafika: D. Hoffer E.

Jn 12.20-33 Azok között, akik felzarándokoltak, hogy az ünnepen imádják az Istent, volt néhány görög is. Ezek Fülöphöz fordultak, aki a galileai Betszaidából származott, és kérték: „Uram, látni szeretnénk Jézust.” Fülöp elment, és szólt Andrásnak. Aztán András és Fülöp odamentek és elmondták Jézusnak. Jézus ezt válaszolta: „Elérkezett az óra, amikor megdicsőül az Emberfia. Bizony, bizony, mondom nektek: ha a búzaszem nem hull a földbe, és nem hal el, egymaga marad, de ha elhal, sok termést hoz. Aki szereti életét, az elveszíti, de aki gyűlöli életét ebben a világban, az megmenti az örök életre. Aki nekem szolgál, az engem kövessen, s ahol én vagyok, ott lesz a szolgám is. Aki nekem szolgál, azt megtiszteli az Atya. Megrendült a lelkem. Mit is mondjak: Atyám, szabadíts meg ettől az órától? De hiszen éppen ezért az óráért jöttem. Atyám, dicsőítsd meg nevedet!” Erre szózat hallatszott az égből: „Megdicsőítettem és ezután is megdicsőítem.” A nép, amely ott ácsorgott, ennek hallatára azt gondolta, hogy mennydörgött. Mások így vélekedtek: „Angyal beszélt vele.” Jézus megmagyarázta nekik: „Nem miattam hallatszott ez a szózat, hanem miattatok. Ítélet van most a világon. Most vetik ki ennek a világnak a fejedelmét. Én meg, ha majd fölmagasztaltatom a földről, mindenkit magamhoz vonzok.” Ezt azért mondta, hogy jelezze: milyen halállal hal meg.
Természetes dolog, hogy az ember saját életét minden nap jobbá, kényelmesebbé szeretné tenni. Valahogyan "benne van a természetünkben" a menekülés a rossztól és a fájdalomtól. Ez adott esetben megmentheti életünket, megvédhet attól, hogy tudatosan bármi rosszba is belehajszoljuk magunk. Ugyanakkor él bennünk egy fajta elvárás mindenki mással szemben, hogy - feltétel nélkül - ő is ezt az igényünket szolgálja ki.
Vannak azonban machinált, külsőleg befolyásolt momentumok is életünkben, amikor nemcsak a valódi, de a vélt veszélytől is próbálunk menekülni, sőt, egy másik úgymond jó igéretében képesek vagyunk a rosszra. Gondoljunk csak egészségünkre, túlzó és végletes, de semmiképpen nem következetes magatartási formáinkra!
A mai evangélium kapcsán jut eszembe a vicc, amikor az egyszerű ember a nagyheti szertartásról mérgesen megy haza, hogy "már tavaly is felfeszítették! Minek ment idén is oda!" Márpedig a mai részletből egyenesen következik, hogy Jézusnak mások a prioritásai az életben; vallja, hogy vannak olyan tudatosan vállalt nehézségek, adott esetben a teljes önfeláldozás, amit minden észérv ellenére is vállalni lehet, vállalni kell (amit újra vállalna, mert az isteni értékrend, mely Jézusban emberivé is vált(!), erre "kötelezné"). Nyilván a vállalás feltétele az a mindent megelőző meggyőződés, hogy valaki tudja, miért jött világra, mi a célja. Enélkül elképzelhetetlen a következő mondat: "De hiszen éppen ezért az óráért jöttem.", és értelmetlen mindenfajta hasonlat az elhaló búzaszemről (más jézusi parabolában az Igéről, vagyis magáról Krisztusról), melyből sokszoros élet fakad.
Tartok tőle, hogy a bizonyos óra és a fontossági sorrendnek az ismerete nélkül teljesen érthetetlen, amit Jézus itt mond: vannak fontosabb dolgaink, s ezek nem mindig a legkényelmesebbek, nem mindig azok, amikre emberi természetünk vágyik. (Talán eggyel jobb az "osztályzat" azok esetében akik a pillanatnyi "nagyon rossz"-ban esetleg évek múlva kegyelmet képesek látni.)A világban folyó sátáni működést (melynek legfőbb tevékenysége éppen a cél elhomályosítása, az óra és a maghalás eszköz voltának negálása) tagadó "modern" ember számára pedig értelmetlen a kísértőre vonatkozó mondat, nem is akarhatja a világ fejedelmének kivetését.
A címbeli kérdésre Jézus ugyanis itt adja meg a választ. A választ lehet eszkatologikusnak, tehát a végidőre vonatkozónak nevezni, mint ahogyan valóban túlmutat az "itt és most"-on, de nagyon is a mi mindennapi szituációinkban történik ez. Meggondolandó, hogy bárki más, aki velünk akármilyen módon közösséget képvisel, az, hogy mit válaszol a kérdésre, meghatározza minden reakcióját azokban a helyzetekben, amikor valamilyen szinten mások sorsa felől is dönt. Ezért is nagyon fontos az evangéliumi részlet személyes kérdése a mindennapokban, mert talán kevésbé lepődünk meg a döntéseken, azon, hogy kik és mit határoznak sorsunk felől.
- DI -



2003. április 04., péntek 19:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület