CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 21., kedd, Konstantin, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

"Üzenet a jövőnek" - Ünnepélyes alapkőletétel Csornán

A teljes épület elkészülte 2004 januárjára várható, amikor közel 3000 négyzetméternyi területet vehetnek birtokba a diákok, oktatóik és nevelőik.

    A csornai Arany János Általános Iskola és Speciális Szakiskola 2001. augusztus 1-jétől működik a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat fenntartásában.
    Az intézményben az enyhe fokban sérült, valamint a középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekek előkészítő, általános iskolai és speciális szakiskolai képzése, szakképzése, oktatása, nevelése folyik. Ezen kívül itt történik Csorna és vonzáskörzetében a korai fejlesztés és gondozás, valamint a logopédiai ellátás.
    Az intézmény a város négy pontján rendkívül rossz körülmények között működött (a helyszínek szakhatósági vélemények szerint oktatás céljára részben, vagy egészben alkalmatlanok), a gyerekeket naponta többször kellett mozgatni a városon belül.

    Tehát, az iskola így nem tudott eleget tenni a rá vonatkozó törvényi követelményeknek.  A Rábaköz egyetlen értelmi fogyatékosokat ellátó oktatási intézménye az Alapító Okiratában meghatározott feladatait nem tudja megfelelően ellátni, nem tud eleget tenni a vonatkozó törvények követelményeinek.
    A feladatellátásra, így az iskolára azonban, szükség van, - hiszen a térségi feladatellátás kiesése esetén a megye területén működő intézmények, teljes körűen nem tudnák a feladatot átvállalni - ezért a fenntartó Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat az Arany János Iskola és Speciális Szakiskola beruházása tárgyában címzett támogatásra pályázatot nyújtott be, mellyel a beruházás megvalósítására 2001 decemberében 687,5 millió Ft-ot nyert el.
    A pozitív döntés elérésében - jó értelemben vett lobbytevékenysége révén - legnagyobb szerepe Áder Jánosnak, a térség országgyűlési képviselőjének volt.
    A 2002. év gyakorlatilag a közbeszerzési eljárás lefolytatásával telt el, melynek eredményeképpen a Strabag Rt. nyerte el a kivitelezési munkálatokat. A bontási munkálatok elvégzése után, az építkezés megkezdése előtt április 3-án, csütörtökön ünnepélyes alapkőletételére került sor.
    A rendezvényen Áder János, a térség országgyűlési képviselője, Firtl Mátyás és Szabó Miklós, a Megyei Közgyűlés alelnöke, Vermesy Sándor, a Stragab Rt. igazgatója és Papp János, Csorna polgármestere együtt helyezték el a leendő épület alapkövét.
    A szerződés szerint az építkezés I. üteme 2003 szeptemberében készül el, a teljes épület elkészülte 2004 januárjára várható, amikor, a tervek szerint, közel 3000 négyzetméternyi területet vehetnek birtokba a diákok, oktatóik és nevelőik.

Szöveg és fotó: P.Z.



2003. április 04., péntek 09:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület