CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Quo vadis, Medicina?

A Győri Alapellátási Szabadegyetemen április 2-án - egyéb témák mellett - Dr. Pusztai Erzsébet is előadást tartott az alapellátás tervezett új minőségbiztosítási rendszeréről. Az előadó (volt népj.m-i államtitkár, a KDMP elnöke, a "Békejobb 2000" egyik kezdeményezője), aki jelenleg az OEP egy új csoportjának vezetője, a háziorvosi rendszerben azon lehetőségeket kutatta munkatársaival, majd ez év második felétől azokat próbálják közösen megvalósítani, melyek a betegellátás szakmai színvonalát is emelve takarékosságot eredményeznének a betegségekre használt gyógyszerek rendelésében.
A néhány éve lezajlott minőségérdekeltségi rendszer modellkísérletében nyert tapasztalatokat is felhasználva, a szakmai és érdekvédelmi szervezetek véleményét kikérve és figyelembe véve készül az új rendszer, mely egy bevezető, tapasztalatszerző időszak után (2003.júl-dec-ig) "élesben" 2004.januárjától indulna. A szakmai kollégiumok ajánlásai alapján készült "betegségkezelési protokolloktól" - ezeket az orvosok időben kézhezkapják - természetesen az orvos minden indokolt esetben eltérhet, melyekben tényszerűen meg is tudja indokolni az eltérést. A kezelési útmutató viszont nemcsak a beteg egyenletes, magas színvonalú ellátását garantálja, de egyben az orvos védelmét is jelentheti problémás esetben. Ennek személyi garanciája is lehet az, hogy nem a biztosító, hanem a szakmai kollégiumok vizsgálják felül a protokolltól rendszeresen eltérő kollégák gyakorlatát csakúgy, mint az ugyanakkor, ugyanazzal a panasszal több orvost, indokolatlanul felkereső, "vándorló" és gyógyszerfelhalmozó betegek csoportjait. A rendszer minden orvosra és minden betegre kiterjed.
2004.januárjában anyagi ösztönzést kapnak az orvosok, akik a rendszer alkalmazásában résztvesznek. A korábban kiszivárogtatott hír, miszerint a betegre leosztott "fixből megspórolt pénzt" adnák az orvosnak, etikai megfontolások alapján nem is kerül szóba az alkalmazáskor.
A hallgatóság soraiból kikerülő felszólalók a visszaélések visszaszorításával és a szakmai kontroll alkalmazásával egyetértettek. Többen említették a rendszer "neuralgikus pontját", az orvosi megmérettetés kritériumait. Az előadó válaszában a rendszer megalkotásában résztvevő szervezetek sokrétű megfontolásait nevezte meg garanciául arra, hogy az értékelés helyes, a beteg az egészségügy és a biztosító érdekeit egyaránt figyelembe vevő legyen.
Jelen írás szerzője pedig arra gondol, hogyan fog működni a rendszer abban a környezetben, ahol az egészségügy még mindig sokak szemében vörös posztó. Elég csak arra utalni, hogy a tavalyi ötvenszázalékos béremelésnek az idei év kifizetéseibe való integrálásakor a kis praxisok rosszul jártak. Ennek kompenzálására a kormány azt az egymilliárd forintot szánta, amit a szűrésekre tett félre.(Több éve már belerángatták a szűrés finanszírozás igéretével a háziorvosokat az alacsony létszámban a létfenntartást nem biztosító, magas létszámban pedig a szűrést lehetetlenné tevő praxisok mellett a jelentős többletmunkába, ennek finanszírozása valamiképp elmaradt...) A Népszabadság cikkírója, Danó Anna így fogalmaz: az orvosoknak "ezért a pénzért nem kell nyújtaniuk semmit." Pedig a cikkíró tudhatta volna, hogy már nyújtottak, sőt tisztában volt azzal is, hogy az orvosokat - legalábbis rendelési idejük egy részében - betegelőjegyzésre kötelezi a minisztérium, ettől is a várakozási idő csökkenését remélve.
Quo vadis, medicina?
- DI -
Képforrás: http://www.euroastra.com/mdnp/



2003. április 03., csütörtök 17:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület