CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Az önkormányzati ellenzéki oldal szerint egy privatizáció előkészületei folynak

A soproni Erzsébet Kórház valóságos helyzete - a Polgári Összefogás szerint

A soproni Erzsébet Kórház valóságos helyzete címmel tartott sajtótájékoztatót a Polgári Összefogás frakciója, amelyen dr. Molnár Ágnes, önkormányzati képviselő, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke, valamint Abdai Géza, önkormányzati képviselő, a Polgári Összefogás frakcióvezetője a soproni Fidesz-székházban azt ismertette, hogy hogyan látja a Polgári Összefogás az önkormányzati biztos jelentését, a kórház vezetésének intézkedési tervét, valamint az Erzsébet Kórház műszerbeszerzésének hátterét.

A soproni Erzsébet-kórház közel ezer dolgozójával az önkormányzat egyik legnagyobb intézménye, amellyel a betegek révén mindenki kapcsolatba kerül, ezért is nem mindegy, hogy az intézmény valóságos helyzete mit mutat - mondta Dr. Molnár Ágnes, aki a 2003. február 1-től kinevezett önkormányzati biztos, valamint az igazgató főorvos közös munkájának nevezte a soproni kórházzal kapcsolatos helyzetértékelést és intézkedési tervet, amelyet bírálva kijelentette: az nem megfelelő és nem alkalmas arra, hogy bármilyen érdemi megoldást adjon. A helyzetértékelésből idézett a képviselőasszony, amikor arról szólt, hogy az nem tárja fel pontosan a kórház adósságállományát, amelynek mértéke 2002. december 31-ig pontosan ismert. A jelentés a múltra nézve "súlyos megállapításokat tartalmaz" - mondta Dr. Molnár Ágnes, annyiban, amennyiben annak megállapításai éppen a jelenleg kinevezett kórházigazgató működésének időszakára vonatkoznak, amely időszakban a jelenlegi önkormányzati biztos az akkori és egyben jelenlegi kórházigazgató mellett tanácsadóként tevékenykedett. A jövőre vonatkozó intézkedési javaslatok ötletszinten tartalmazzák a személyi, tárgyi elemeket; költségelemzési hátteret pedig, nem tartalmaznak, holott 200-250 millió forintot javasol a kórházkonszolidációra.

Dr. Molnár Ágnes a Polgári Összefogás nevében azt is kifogásolta, hogy az osztályvezető főorvosoknak saját állásaikra kellene pályázniuk; bizalmatlan és bizonytalan légkört teremt az értelmetlen javaslat - szögezte le.

A Polgári Összefogás annak a sürgősségi indítványnak az előterjesztését sem tartja elfogadhatónak, amely a CT, az MRI, a digitális képalkotás műszercsomag 300 milliós önkormányzati hitelt is igénylő –499 milliós – beruházását illeti, amelyet, a Polgári Összefogás szerint, szakmai érvek nem támasztanak alá.

Dr. Molnár Ágnes kifejtette: a kórház egészének működéséhez, a többi osztály, valamint az akut ellátás fontos cserére váró műszerei mellett, az önkormányzat kiélezett költségvetési helyzetében nem indokolt a beruházás. Annál is inkább – tette hozzá a képviselőasszony – hogy CT, és MRI jelenleg is működik a kórházban. Leszögezte: a Polgári Összefogás nem azt állítja, hogy nincs szükség a csúcstechnikára, hanem miután az említett műszerekkel végzett vizsgálatok nem önmagukban fontosak, hanem a vizsgálat egy részét képezik, ezért a kórház működőképességének a feltételeit figyelembevéve jelen pillanatban nem látják indokoltnak a beruházást.

Dr. Molnár Ágnes arra is rámutatott, hogy a Polgári Összefogás szerint sokkal inkább egy privatizáció előkészületei folynak, amelynek – mint mondta – súlyos következményei lehetnek a soproni betegekre nézve, akik azzal, hogy az egészségügybe bekerül a profit, teljesen kiszolgáltatottá válnak, az amúgy is nehéz helyzetükben.

Az előkészítés stádiumában lévő kórháztörvény-módosítással hozta összefüggésbe a képviselő asszony a szocialisták számára "nagyon sürgőssé vált" beruházást: " a profitérdekeltség szeretné megszerezni a kórházat" - mondta, egyben bírálva a törvénymódosítást is, rámutatva arra, hogy az önkormányzati, egyházi, állami és alapítványi tulajdonú egészségügyi intézmények mellett, a magánklinikákat csak bizonyos szakterületeken lehet alkalmazni, úgy hogy ne sérüljenek a betegek érdekei. Hozzátette: a Radiológiai Szakmai Kollégium, a Magyar Orvosi Kamara sem támogatja a jelenleg előkészítés alatt lévő kórházprivatizációt, amelyről, minden jel szerint az MDF népszavazást tervez kezdeményezni.

T.É.



2003. április 02., szerda 00:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület