CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

'Kényes kérdésekről' négy fejezetben a Polgári Összefogás

Szakértők, tanácsadók, Erzsébet-kórház, ipari park, kultúra és idegenforgalom, -
"Kényes kérdésekről" négy fejezetben a Polgári Összefogás

    Havas András, a Polgári Összefogás frakciójának önkormányzati képviselője, a Fidesz Soproni Szervezetének elnöke és Sass László, a Polgári Összefogás frakciójának önkormányzati képviselője, a Fidesz Soproni Szervezetének alelnöke sajtótájékoztatót tartott az Új utcai Fidesz-székházban, amelyen – az eddigi gyakorlat szerint – több önkormányzati döntéssel kapcsolatos véleményük elé fejezetcímeket adtak a sajtótájékoztatót tartók.

Havas András és Sass László a sajtótájékoztatón

    Sopron a budapesti szakértők és tanácsadók paradicsoma címmel jelölt "fejezetben" Havas András elnök arról szólt, hogy az utóbbi két hónapban a budapesti tanácsadók és szakértők furcsa körülmények között kapott megbízásokkal jelennek meg Sopronban; az elkészült tanulmányok között nem egy olyan van, amely nem tartalmaz érdembeli információt. A Polgári Összefogás jóhiszemű véleménye szerint a jelenség a városvezetés felkészületlenségét, elhibázott döntéseinek korrigálást szolgálja - mondta az elnök, aki a témával kapcsolatosan négy esetet ismertetett:
    A város vagyoni helyzetének átvilágítására megbízást kapott Dipolog Kft. munkája öt millió forintjába került a városnak, éppen annyiba, amely értékhatárig a városvezetés bizottsági részvétel nélkül, saját hatáskörben dönthet. A költségvetési átvilágításban nagyon sok téves, valótlan megállapítás van - mondta a politikus.
    A második "eset" a kórházi önkormányzati biztos kijelölése, amely, mint Havas András kijelentette: "egy politikai presztízsdöntés" volt. A pénteken meghirdetett meghívásos pályázatnak három résztvevője volt, a nyertes kft. és két köztisztviselő a Polgármesteri Hivatal ellenőrzési irodájáról. A két köztisztviselő visszalépett, így maradt a városvezetés által kiválasztott kft., amely a feladatot 3 millió forintért végezte el.
    A harmadik ismertetett eset: a Terra Kft, amely a városvezetéstől az ipari park tízéves fejlesztési ütemtervének elkészítésére kapott megbízást.
    A negyedik döntés értelmében Sopron összes – közel negyven – intézményének átvilágításával a városvezetés, ajánlatkérés, versenytárgyalás nélkül, újra megbízza a Dipolog Kft-t, amely esetben a a bizottság – amelynek két szocialista és egy fideszes tagja volt – döntésére közel két perc alatt került sor.

    Havas András rámutatott: a felsorolt és összeadott tételek összesen 41 millió forint kifizetését jelentik budapesti tanácsadó, szakértő cégeknek, ugyanakkor az önkormányzatnak nincs pénze az iskolák megfelelő működtetésére, a szociális segélyek eddigi mértékben való kifizetésére.

   Kényes kérdések az Erzsébet Kórház körül  címmel megjelölt témakörben Sass László elmondta: ismertek a bonyolult struktúrával és finanszírozási háttérrel rendelkező költségvetési intézménynek kényes kérdései, ezért a Fidesz tudomásul veszi, hogy a jelenlegi városvezetés választási programja szerint a kórház előző menedzsmentjének távoznia kellett. Ugyanakkor a választási ígéretekkel – a nyilvánosság, átláthatóság, a nyílt beszéd meghirdetésével – ellentétben az ellenzék, és a közvélemény semmilyen információval nem rendelkezik a korábbi menedzsment menesztését eredményező belső megállapodásokkal kapcsolatosan.
    Az önkormányzati biztos kiválasztására utalva, a képviselő kifejtette: elkészült a helyzetelemzési terv – 41 oldal 3 millió forintért – amelynek jelentős része leplezetlenül a radiológiai osztállyal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik, a másik része pedig, olyan tényeket közöl, amelyeket a korábbi kórházmenedzsment is jelzett. Az intézmény 1996 óta folyamatosan adósodott el, ezért a tanulmány azon állítását is cáfolta az alelnök, hogy az adósságállomány kialakulásáért az intézmény előző menedzsmentjét, főigazgatóját és gazdasági igazgatóját terheli a felelősség. A kifogásolható stílusán túl az elemzés tartalmaz olyan kijelentéseket, amelyek a kórházban dolgozó egyes személyek jóhírének megsértését is kimerítik - szögezte le Sass László, aki a az elemzés ellenmondó állításait tételesen cáfolta. A további "kényes kérdések" sorozatának részeként említette a közgyűlés elé sürgőséggel került műszerbeszerzési pályázat ügyét; a képviselőknek 24 órájuk sem volt arra, hogy az egyébként 300 milliós önkormányzati kötelezettségvállalást jelentő röntgendiagnosztikai műszerek beszerzéséről szóló anyagot áttanulmányozhassák. - Azt semmilyen kórházi szakmai grémium nem véleményezte, és nem indokolta sürgősségét és szükségességét, - mondta a képviselő, leszögezve: a Fidesz nem vitatja, hogy a fejlesztések szükségesek lehetnek, de bizonyítva azt nem látja, mint ahogyan azt is "különösnek" találja, hogy az előterjesztés árajánlat-kérés nélkül, közbeszerzési eljárást megelőzően pontosan 499 millió forintban jelöli meg a beszerzendő eszközök árát.
    A sajtóban megjelent híradásokkal összefüggésben arra is rákérdezett Sass László, hogy létezik-e összefüggés a radiológia vadonatúj csúcstechnológiával való felszerelése és azon hírek között, amelyek szerint a kormány dolgozik azon, hogy júliustól olyan jogszabály lépjen hatályba, amely szerint profitorientált cégek is fővállalkozók lehetnek az egészségügyi intézményekben. Szegeden és Pécsett már tervezik a privatizációt, és köztudott, hogy a radiológián az MR és CT a legjövedelmezőbb - mondta a képviselő.
    A továbbiakban a politikus szót ejtett arról a "furcsa helyzetről", amelyben az újonnan hivatalba lépett főigazgató egy MSZP-hez közelálló jogász alkalmazásával egyszerre lett alperese és felperese annak a peres eljárásnak, amely – amint a Polgári Összefogás nevében fogalmazott – "politikai ízlésbeli kérdéseket mindenképpen felvet".

    Összegzésképpen a Polgári Összefogás úgy látja, hogy a városvezetés határozott közreműködésével megindult egy kontroll alatt nehezen tartható folyamat, amely kijelöli azokat a költségvetési kényszerpályákat, amelyekhez a közgyűlés egy idő után, vélhetően csak asszisztálni tud.
    A Fidesz és a Polgári Összefogás fontosnak tartja, és nem vitatja, hogy a korszerű egészségügyi ellátás, az egészség védelme minden más várospolitikai célnál előrevalóbb, azonban ez nem lehet indok arra, hogy a város egészségügyében zajló történések nyilvánossága, átláthatósága, célszerűsége, kiszámíthatósága, korrektsége bármilyen csorbát szenvedjen.

    Az ipari park ügyével kapcsolatosan – Ipari Park: három millióért sikerült visszatalálni a korábbi útra címet viselő "fejezetben" – Havas András elmondta: örül annak, hogy az új városvezetés felvonul az ipari park, az inkubátorház mögött, és meghozza azokat a döntéseket, amelyek évek óta megvannak. Említette, hogy az új városvezetés hivatalba lépése után az ausztrál TCG céget "finoman fogalmazva kirúgta."
    Az új önkormányzat újra ugyanazokat a feladatokat, célokat vállalja magára tulajdonosként, amelyek evidensek, és eddig is megvoltak - hangsúlyozta Havas András. A kérdés csak az, hogy ezek megfogalmazásáért miért volt szükség egy újabb, a városnak hárommilliójába kerülő anyag elkészíttetésére? - tette hozzá.
    Az Európai Bizottság budapesti delegációjának elvárásait rögzítő pontokból idézett, amelykből szerinte egyértelműen kiderül, hogy az eddig is ismert és tudott, általános megfogalmazásokon kívül semmi új elemet nem tartalmaz az ipari parkkal kapcsolatos elképzelés.

    Valóban stratégiai kérdés a városvezetésnek a kultúra és az idegenforgalom? címmel Sass László a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális kapcsolatosan elmondta, hogy az előző ciklusban a képviselőtestület jobb- és baloldali tagjai közötti teljes konszenzus övezte a konferenciaközpont ügyét, amelynek megvalósulásában a város idegenforgalmának egyik kitörési pontját látták az akkori városatyák.
    A hozzáértők véleménye szerint is példaértékű pályázattal, hatalmas egyeztető-szervező és lobbimunkával jött létre a beruházás, úgy, hogy a több országos, hasonló projekt közül egyedül a soproni valósult meg - hangoztatta a képviselő. Hozzátette: nem volt kétséges, hogy a város kulturális területeinek hatékonyabbá tétele céljából jött létre a közhasznú társaság; ezért nem érti a polgári összefogás oldala, hogy mi az oka a gyakori igaztalan – mint mondta: "ortromba" – vádló kijelentéseknek, hogy például: a Pro Kultúra Kht. "egy pénznyelő automata".
    A Pro Kultúra Kht. város részéről történő  finanszírozását szintén anomáliák jellemzik. Sass László leszögezte: nem elegendő azt a sarokszámot ismerni, ami a kht. költségvetését határozza meg ; tudni kell, hogy a kht. költségvetésének jelentős része állami pénzforrásból származik, ugyanakkor a Pro kultúra Kht. költségvetésén belül a színház finanszírozására másra nem fordítható pénzek érkeznek.
    A konferenciaközpont a jelenlegi "próbaidős, bejáratos" időszakában a kht. 25 millió Ft-tal kevesebb városi költségvetési pénzt kap a tavalyhoz képest. Az elvárások időközben megnőttek, ezért kimondható, hogy a konferencia és kulturális központ a várostól gyakorlatilag nem kap támogatást; Sass László azt is kijelentette: azt a pénzügyi megtakarítást, amit a kht. azért képezett, hogy a Barlangszínházban elengedhetetlen karbantartási, korszerűsítési munkákra, valamint a konferenciaközpont további rendszertechnikái fejlesztésére fordítson, a város gyakorlatilag elvonta.
    Sopron ugyan szeret büszkélkedni a konferencia- és kultúrváros jelzőkkel, és a városvezetés az Ünnepi Hetek rendezvényeit az un. Európai Uniós hozományprogramba is felvette, közben a valóság az, hogy finanszírozási gondok miatt az idei Ünnepi Hetek szimbolikus rendezvénnyé válik, azáltal, hogy több, eddig megszokott rendezvény elmarad.
- Ezzel nem további turistákat és vendégeket vonz a város, hanem azokat is elriasztja, akik az elmúlt évtizedekben ideszoktak -  jelentette ki Sass László.
    Befejezésül elmondta: a kultúra és idegenforgalom területén sem látja az ellenzék sem az új, ígért stratégiát, sem a város kitörési lehetőségeit megfogalmazó koncepciót, ezért úgy ítéli meg, hogy minden jel szerint éppen a meglévő lehetőségek folyamatos lepusztítása zajlik.

T.É.



2003. március 29., szombat 14:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület