CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Az MSZP kongresszus tétjét a koncepcionális kérdések képezik

Hiller István soproni sajtótájékoztatója: Tudatos, előre eltervezett és ütemezett változások 

    Az hétvégi országos kongresszusa előtt álló MSZP közelebbi és távlati terveiről tájékoztatta Hiller István az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára, országgyűlési képviselő és Kránitz László országgyűlési képviselő a sajtót a soproni Magyar utcai MSZP-székházban.
    Kránitz László a jelölő bizottság tagjaként, bevezetőjében bejelentette: Hiller István a jelölő-csoport részéről komoly támogatottságot élvez; várhatón az MSZP országos alelnökévé választja a kongresszus.

Hiller István politikai államtitkár, országgyűlési képviselő és Kránitz László országgyűlési képviselő

    Mindkét politikus hangsúlyozta: a Magyar Szocialista Pártot sikeres és hiteles pártnak tartják, amely a szabad Magyarország története legsikeresebb pártjaként két alkalommal, szabad és demokratikus választáson lehetőséget kapott a kormányalakításra, és a tavalyi év során képes volt választási győzelmét megkettőzni.
    Hiller István a kijelentette: a változás tudatos előre eltervezett és ütemezett időszaka következik el, amelynek első – 2004. októberéig tartó időszakában – az "alapszakaszban" egy aktív, változásra kész, modern bázispárt kialakítása a cél.
    Hiller István jelmondata: változz, hogy sikeres maradj.
    - Ha a szocialista párt a változásokat képes eredményesen elvégezni, jó esélye van több választási cikluson átívelő kormányzásra. Egy jó teljesítményt nyújtó kormány akkor rendelkezik a kormányzás meghosszabbításának esélyével, ha maga mögött egy szervezett, változásra kész, és aktív bázispárot tudhat - húzta alá ismételten Hiller István, hozzátéve: ennek az elvnek a kimunkálására kér felhatalmazást és mandátumot.
    - A 2003. márciusi kongresszus tétje az új magyar szociáldemokrácia megteremtése. A tét tehát nagy, nem a személyi-, hanem a koncepcionális kérdéseket illetően.
    Az elnevezés elemeinek fontosságát is hangsúlyozta az államtitkár; az új: a hagyományos szociáldemokráciától, valamint a neoliberalizmustól eltérőt jelent, ugyanakkor a magyar:a közép-európai régióra, és Magyarországra nézve sajátosat.
    Hiller István kijelentette: amennyiben a kongresszus kellőképpen támogatja a távlati programot, és annak a koordinálására és vezetésére felhatalmazást ad, úgy, akkor azt készségesen elvállalja.

    A cyberpress.sopron.hu azon kérdésére, hogy az említett szociáldemokrácia elveinek deklarálása együtt jár-e névváltoztatással is, a politikai államtitkár a következőket válaszolta:
- Tartalmi politikának és szimbolikus politikának összhangban kell lennie, illetve szimbolikus politikát csak a tartalmi meghatározás után lehet és szabad eldönteni. Ismerek olyan pártot, amely szimbolikus politikájával élt, tartalma viszont nem volt. Ma is a fülembe cseng a szlogen: "Isten, haza, család" – a párt azonban, tartalom hiányában kipukkadt. Ezért én csak olyan szimbolikus politikát tudok elképzelni, amely mögött tartalmi modernizáció áll.
    A 2004-es szakasz kijelölése nem sugallja-e az előrehozott választások gondolatát? -kérdésre az államtitkár válaszában hangsúlyozta: az MSZP 2004-ben lesz 15 éves. A második másfél évtizedet egy megújított programmal, modern közép-európai, új magyar szociáldemokráciával képzelik el, tehát a megjelölt időintervallumnak az aktuális parlamenti választások kérdéséhez nincs semmi köze.
    Hiller István kijelentette: Magyarország esetleges és reménybeli EU-s csatlakozásával, 2004. május 1-vel, a magyar rendszerváltozás másfél évtizedes története befejeződik.
    A soproni iskolák nehéz financiális ügyében elhangzott kérdésre válaszolva kiderült: Az iskolafenntartók helyzetét az államtitkár ismeri. Leszögezte: a magyar pedagógus társadalom átlagosan 50 százalékos béremelését egy folyamat kezdetének tekinti.
    Elmondta: elindult az érettségi+3 program, amely január végétől az ECDL vizsgával kiegészítve működik, ősztől a sikeres nyelvvizsgára is vonatkozik majd, és a jövő év második felében a jogosítvány megszerzésére is vonatkozik.
    Kifejtette: iskola-felújítási programot hirdettek, amely szerint idén 11-13 milliárd, 2004-ben 17-18, 2005-ben 20 milliárd forinttal több áll rendelkezésre a közoktatási infrastruktúra fejlesztésére, mint a korábbi években.
    Amennyiben a parlament elfogadja, a közoktatási törvény módosításával – a tárcavezetővel teljes egyetértésben – tervezik, hogy, a financiális okok miatti, esetleges iskola-összevonások, illetve -bezárások kérdéseiben az oktatási tárca egy közvetítő-, illetve szakmai auditáló szerepet tölthessen be.
    - Szakmai alapon kívánjuk ajánlani és javasolni, hogy az esetleges összevonásra kerülő iskolák közül melyik az, amelyik magasabb teljesítmény nyújt, mintegy – a szülőkkel és pedagógusokkal egyeztetve – javaslatot téve a döntéshozó önkormányzatnak. - mondta Hiller István, hangsúlyozva, hogy jelen pillanatban az iskolák belső életébe a kormányzatnak nincs beleszólási lehetősége, az együttműködés, amit kérnek, és amit ajánlanak törvénymódosítást igényel.

T.É.



2003. március 27., csütörtök 23:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület