CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Ifj: Sarkady Sándor

                                                                                                       Sopron - 1848

    Sopron messze volt az ország szívétől, Pest-Budától. A forradalom híre hozzánk Pozsonyból érkezett. Az utolsó rendi országgyűlésről a felirati javaslatot a legnagyobb magyar unokaöccse, gróf Széchényi János hozta magával a diétáról. Ennek pontjait március 15-én délután 5 óra tájban maga a gróf ismertette a Promenádon gyülekező több ezres tömegnek. Beszédét német és magyar nyelven mondta el. Az összegyűlt tömeg gyakran közbekiabált. Vivátot dörögtek, éltették az ellenzéket, a népet és a szabadságot.

    1848. március 15-ről a győri Hazánk soproni tudósítója így írt: „A legközelebbi lefolyt napoknak óriási eseményei városunkat is kiemelték a szokott egyformaság rideg öléből.” Az események lelkes, hazafias mozgatórugóját az evangélikus Líceum tanulóifjúsága adta. A diákok nevében Csengey Endre köszöntötte Széchényit, majd az ifjúság fáklyás felvonulással tisztelgett az örömhír hozója előtt. A menethez csatlakozott Sopron valamennyi társadalmi rétegének képviselője. A tudósító meg is jegyezte: „...fogadják az illetők e tettért... hazafiui hálánkat...” Egy óvatoskodó tanár megpróbálta a fiatalokat lebeszélni a demonstrációról,  nehogy kompromittálódjon az iskola. Ám a tudósítás így folytatódik: „...legyenek meggyőződve hogy ily tény oskolájuknak hírét nevét nemhogy compromittálná – amit egyik tanárjuk mondani nem átallott – sőt inkább azt, az egész haza előtt, mint lelkes ifjakat képző intézetet mutatja be.”
    A városban a napóleoni idők óta polgárőrség működött. Ezen az estén tisztjei lázas tanácskozásba kezdtek. Majd másnap reggel a polgári vívmányok védelmére, a közcsend és a rend biztosítására – vidéki városaink közül elsőként – „az eddig kebelünkben létezett polgári őrsereg, nemzeti őrséggé alakíttassék át...” szól a Tanácsi Jegyzőkönyv bejegyzése.
    A város korábbi polgárőrsége egyetlen nap alatt alakult át új fegyveres testületté. Első parancsnoka az a Pfeiffer Péter ezredes, aki hamarosan a város polgármestere lesz. Pfeiffer kilenc hónapig fogja irányítani a forradalmi Sopront. Az első ránk maradt hirdetményt március 16-án adta ki az „Ideiglenes Állandó választmány” Ennek harmadik pontja így szól: „...A haza iránt közös tántoríthatatlan fiui szeretet nevében felszólítja az előbbi körülmények hatalma alatt alakult vélemény árnyéklatokat az egyességre, a kibékülésre. Legyen felejtve minden, mi történt kisebb tusáinkban. Most a hazának nagy érdeke méltán megvárja, hogy benne egyesüljön minden erő, minden tehetség!...”
    A pesti vér nélküli forradalom híre 16-án délután érkezett meg városunkba. Ennek hatására ismét megmozdult a líceumi ifjúság. A diákok nemzetiszínű szalagokkal díszítették fel iskolájukat, transzparenseket helyeztek el az ablakokban, és városi mintára hozzákezdtek saját nemzetőr századuk felállításához. Március 22-én óriási falragaszok kerültek ki a házfalakra, amelyek „Polgártársak!” megszólítással hirdették az ideiglenes törvényjavaslatokat. A nemzetőrség száma megduplázódik: március 24-én már 706 főt számlál. Rá két napra megalakul a város első, ideiglenes nemzetőrségi tisztikara. A soproni nemzetőrség első főparancsnoka Széchényi János lett. A város hat századot állított fel. A századparancsnokok többsége német ajkú, tehetős soproni polgár. Tisztes kereskedők, iparosok és tisztviselők. Hűséges polgárai magyar hazájuknak. Nemzetőreink között pedig ez a mondás járta: „Ámbár, egy szót sem tudok magyarul, oly jó magyar vagyok, mint akik németül még kenyeret sem tudnak kérni.” Kolbenheyer Mór evangélikus lelkész gyújtó hangú beszédében a szólásszabadságot éltette hívei előtt. Az evangélikus tanulóifjúság pedig saját soraiból kiállította a líceumi VII. századot. Tisztikara Müllner Mátyás tanár – az iskola későbbi neves igazgatója –, valamint Kropf Endre, Krenosz Endre és Rupprecht Mihály diákok voltak.
    A század teljes névsora is ránk maradt. A létszám 160 főre rúgott. Március 29-én Batthyány miniszterelnök rendeletére felállították a felmerülő aktuális ügyek intézésére az úgynevezett „Biztossági Választmányt”. Élére Martini Frigyes polgármester került. Március 31-én a líceumi VII. századból 72 fő kapott szuronyos puskát. A legégetőbb gondot a felállt nemzetőrségnek a fegyverek hiánya jelentette. Ezután még kilenc lázas hónap következett. Gyűjtés a veszélyeztetett haza
javára, a város védelmének megszervezése, őrpontok kijelölése, az idegenek szigorú ellenőrzése. Bár Sopron már 1848. december 16-án császári kézre került, legjobb fiai ott küzdöttek, véreztek a szabadságharc csatáiban szinte az ország minden pontján. Közöttük volt a muraközi harcok hőse, Ihász Rudolf, aki mozgó nemzetőr csapatával vett részt a drávai hídfők visszafoglalásában Perczel Mór parancsnoksága alatt. Murmann Sámuel, a soproni nemzetőrség helyettes
főparancsnoka és egyben kiképző tisztje a szabadságharcot követő megtorlások egyik első vértanúja volt. Mindkettőjüket az ősi Líceum nevelte.
    A Berzsenyi Dániel Gimnázium és Líceum belső udvarának falán 1998 óta emléktábla áll: Murmann Sámuel (1817– 1849) a szabadságharc mártír őrnagy, volt licista diák emlékének és az 1848-as soproni nemzetőrség VII. Líceumi századának tiszteletére”.
     Március idusán, a polgári Magyarország megszületésének hajnalán, hajtsunk fejet emlékük előtt!
 



2003. március 14., péntek 21:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület