CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A politikus kéri és bíztatja a városban, és a város környékén az idegenforgalom és turizmus területén működő vállalkozókat, hogy pályázzanak, mert van lehetőség a források elnyerésére

Kránitz László országgyűlési képviselő a 2003. évi turizmusfejlesztési pályázatokról

    2003 március 12-én Kránitz László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Idegenforgalmi Bizottságának tagja satótájékoztatót tartott Sopronban, a Hotel Wollner sajtószobájában.

A sajtótájékoztatón Kránitz László ismertette a Miniszterelnöki Hivatal 2003. évi, a Széchenyi Turizmusfejlesztési program keretében meghirdetett pályázatait, valamint a Nyugat-dunántúli turisztikai régió turizmusfejlesztési programjának 2003. évi pályázatait.

Kránitz László hangsúlyozta: tekintettel arra, hogy Sopron idegenforgalmi és turisztikai szempontból fontos terület, fontosnak tartja a pályázati lehetőségekről az idegenforgalmi szervezetek, a vállalkozók sajtón keresztüli informálását. A jelenlegi helyzetben a turizmus és az idegenforgalom fellendítésén kívül a városnak nincs túl sok kitörési lehetősége. A város – annak ellenére, hogy a jelenlegi pénzügyi helyzetében az önrész előteremtése sem könnyű – mégis megpróbál a néhány pályázaton eredményesen részt venni.

Számadatok tükrében is ismertette a pályázatok tartalmát az országgyűlési képviselő: az idei évi költségvetésben turisztikai célelőirányzatra 19 milliárd forintot szavazott meg a kormány. Vannak elődöntési lehetőségek is, ami azt jelenti, hogy 2004. évre összesen 9 milliárd 500 millió, 2005-re 3 milliárd 500 millió forint sorsáról dönthetnek az idei évben. 2003-ra a turisztikai célelőirányzat összesen 32 milliárd 300 millió forint.

Kránitz László hangsúlyozta: fontos, hogy a régióban lévő vállalkozások a rendelkezésre álló pályázati összegből részesüljenek, mert amennyiben Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagjává válik, valószínűsíthető, hogy a jelenlegi 15 tagország turistái révén a tagországok részéről az idegenforgalom is fellendül.

Elmondta: 2002-ben a Nyugat-Dunántúlon a vendégéjszakák száma 20 százalékkal csökkent, ez mindenki számára intő jel kell hogy legyen.

A politikus kéri és bíztatja a városban, és a város környékén idegenforgalom és turizmus területén működő vállalkozókat, hogy pályázzanak, mert van lehetőség a források elnyerésére, amelynek keretén belül a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság a régióban lévő vállalkozók fejlesztései számára 180 millió forint odaítéléséről dönthet.

A pályázható programok közül a képviselő kiemelte a rendezvények támogatását célzó pályázatokon való részvétel fontosságát, mint mondta: Sopronban kevés a turistáknak szóló rendezvény. Ezért a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság és a turisztikai célelőirányzat ezekre a rendezvényekre nagy összegű támogatást biztosít; ehhez viszont ötletekre, kreatív emberekre van szükség - jegyezte meg.

Megemlítette, hogy a Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozata után július 15-tól augusztus 20-ig, a Sörfesztiválig – az idegenforgalmi szezon közepén – a városban nincsenek turisztikai rendezvények.

Kránitz László kiemelte a kereskedelmi szálláshelyek és a hozzájuk kapcsolódó vendéglátás feltételeinek javítása szükségességét. Véleménye szerint a férőhelyek és vendéglátóipari egységek száma elegendő; ezen a területen a fejlesztés, a korszerűsítés szükséges.

Kiemelte a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság pályázatát, amely a zöldfelületek növelését, a parkosítást, a régió települései arculatának vonzóbbá tételét célozza meg.

Kijelentette: mivel a városvezetés a választási programjában is kiemelte a zöldterületek növelésének fontosságát, ezért erre a projektre Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata is pályázni fog.

A továbbiakban a képviselő arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Turisztikai Államtitkárság a pályázatokat a kiírásokban megtalálható pontozás alapján 45 nap alatt bírálja el egy, az eddiginél egyszerűbb és átláthatóbb rendszerben

A cyberpress.sopron.hu városi turisztikai koncepció elkészítését célzó pályázati támogatás lehetőségének kérdésére válaszolva, Kránitz László kifejtette: az előző ciklusban a közgyűlés nem fogadta el a város turisztikai koncepcióját, amelynek létezik egy olyan régebbi változata, amely – aktualizálása és kiegészítése után – egy új koncepció alapjául szolgálhatna. A meghirdetett pályázati alapokból hatástanulmányok készítésére is nyerhető forrás.

Az Európai Unió a támogatások odaítéléséhez hatástanulmányokat kér, egy kész koncepcióval pedig, további uniós támogatásokat lehet elnyerni.

A városi idegenforgalmi és turisztikai koncepció elkészítésébe szeretnék bevonni a jelentősebb idegenforgalmi vállalkozásokat és a városban működő turisztikai szervezeteket - jelentette ki a politikus..

Sopron EU-csatlakozás utáni régiós szerepe megvalósulásának reális esélyeiről szóló kérdésünkre Kránitz László országgyűlési képviselő, az OGY Idegenforgalmi Bizottságának tagja kijelentette:
- A jövőben nem Győrrel, hanem Kismartonnal kell viaskodni az uniós szerepért. A vállakozóknak fel kell készülniük a versenyre:fizetőképes kereslet csak a minőségi szolgáltatások iránt lesz. Aki nem tud fejleszteni, az lemarad a versenyben. Hiába akarunk régióközpont lenni, ha az ehhez szükséges infrastruktúra és egyéb feltételek hiányoznak - mondta Kránitz László, aki hozzátette: úgy gondolja, hogy nem egy egységes régióközpont fog kialakulni, hanem a feladatok, funkciók a régión belül megoszlanak majd. Sopron jó eséllyel pályázhat az idegenforgalmi és kulturális központ szerepre, míg az ipari gazdasági központ Győr lehetne.

T.É.

Kapcsolódó oldal, ahol a pályázati kiírások is elérhetők

Miniszterelnöki Hivatal - Turisztikai Államtitkárság





2003. március 12., szerda 23:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület