CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 1., szerda, Fülöp, Jakab, Amarilla napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Soproni Statisztikai Kistérségi Társulás - a jövő ígérete

Az országban elsőként kezdeményezte Sopron városa a soproni statisztikai kistérség megalakítását, valamint az egész kisrégióra kiterjedő térségi szolgáltató iroda létrehozását.

    A meghívott harminckilenc településvezető közül huszonhaton fogadták el Sopron Megyei Jogú Város meghívását, és vettek részt azon az első egyeztető beszélgetésen, amelyen Walter Dezső Sopron polgármestere, Kalmár István alpolgármester, valamint Ferenczi László területfejlesztési koordinátor a soproni Városháza dísztermében ismertette a társulás létrehozásának fő indokait és céljait.

Walter Dezső polgármester: A gazdaságilag erős kistérség Sopronnak is érdeke

    Walter Dezső polgármester bevezetőjében hangsúlyozta: az Európai Uniós csatlakozás közeledtével a régiók szerepe, a régiókban való gondolkodás egyre nagyobb hangsúlyt kap, ezért szükséges – a követelményeknek maximálisan megfelelő, és a lehetőségeket teljes mértékben kihasználó – jól működő szervezet megalakítása, olyan, amely bizonyos közös érdekek mentén egységes álláspont kialakításával, a települések teljes önállósága mellett teremti meg a régió egységét; különösen kiemelt területként kezeli az infrastruktúrák fejlesztését, az ipari és agráripari vállalkozások támogatását, az innovatív fejlesztéseket valamint a turizmus-idegenforgalom, környezetvédelem területeit.
    Kalmár István alpolgármester a jelenlévő polgármesterekkel részletesen is ismertette Sopron statisztikai kistérségi elképzeléseit.
- Eljött a partnerkapcsolatok fejlesztésének ideje - jelentette ki az alpolgármester, aki utalt arra, hogy a Sopronnak a térségével kapcsolatos eddigi tevékenysége szerinti megítélése nem volt túl pozitív.

A kistérség polgármesterei: többen támogatják, mint ellenzik a javaslatot

    A Soproni Statisztikai Kistérségi Társulás létrehozásával a jelenlegi városvezetők azt a negatív véleményt szeretnék "megfordítani", amely szerint Sopron eddig elszívta a környező településektől a lehetőségeket. Az alpolgármester felajánlotta – a jelenlévőknek a jövőben a közös érdekek figyelembevételével – egy klaszterszeű társulásba való tömörülés lehetőségét, olyan társulásét, amely nagyságrendileg a jelenlegi kistérségi társulások és régiók között helyezkedik el, és ezáltal több, – a területfejlesztés, illetve a pályázatok terén megvalósuló – a határontúli partnerekkel való együttműködési, illetve pályázati forrásokhoz való hozzájutási lehetősége nyílik meg.
    A statisztikai kistérségi társulás megalakításának több célja is van: erősíti a települések együttműködését – a közelgő Európai Uniós csatlakozás közeledtével – alapvető fontosságú a sikeres pályázati tevékenységek biztosítása érdekében, nagyobb hangsúly kerül a települési pályázatok összehangolására, koordinálására, és a hosszú távú tervezésre, melynek célja a pályázati források sikeres elnyerése és, biztosítja a szükséges a szakértői támogatást a különböző hazai és EU-s pályázatok összeállításához, a források racionális és szabályszerű felhasználásához.
    Az első lépés egy kistérségi szolgáltató-iroda létrehozása lenne, amelyhez a helyet az önkormányzat biztosítaná, amely eszközrendszerrel, valamint a kezdeti időszakban MH -tól megszerezhetó forrásból működne. Szakemberi gárda, adminisztrációs központ, pályázatfigyelő, és - menedzselő szolgáltatás segítené a társulás tagjait fejtette ki Kalmár István alpolgármester.

    Mindenekelőtt azonban Sopron város ajánlatát az önkormányzatoknak maguknak kell elfogadniuk, tehát a településenkénti képviselőtestületeknek azzal egyetérteniük. A felajánlott klaszterszerű együttműködés ugyanakkor kiszélesítené a pályázati lehetőségeket, amár most jól működő oszrák, német partnerkapcsolatok révén pedig EU-s pénzforrások elérését is jelentené - fejtette ki Kalmár István alpolgármester, aki hozzátette, hogy a társulás melletti esetleges döntésükkel az éppen készülő területfejlesztési törvénymódisítás "elé menne" a térség.

    Ferenczi László területfejlesztési koordinátor kifejtette, hogy a napirenden szereplő területfejlesztési törvénymódosítás milyen formában érinti az önkormányzatokat, a térségeket, kistérségeket, megváltoztatva azok szerepkörét. Miután egy település egy adott területen egy támogatásban részesülhet, így a statisztikai kistérségek fogják a legkisebb egység szerepét betölteni - mondta, kijelentve azt is, hogy 1996. évi létrehozásuk óta a kistérségi társulások működésének nem voltak meg a megfelelő feltételei.

    A továbbiakban a jelenlévő polgármesterek közül Fülöp Géza, Fertőd város polgármestere elismerően szólt arról az "új hangvételről", amellyel Sopron jelenlegi vezetése megszólította térségét. A Fertő Menti Önkormányzatok Települési Társulásainak részéről, és a megye egyetlen olyan városának vezetőjeként, amely nem rendelkezik statisztikai térséggel, kifejtette: amennyiben Sopron megfelelő feltételekkel és garanciákkal, korrekt együttműködésre számít, akkor nincs akadálya a statisztikai kistérségi társulás megalakításának.
    A jelenlévők többsége szintén hasonló véleményének adott hangot.
    Walter Dezső polgármester zárásként elmondta: a gazdag és gyarapodó kistérség Sopront is gazdaggá teszi, ezért is reméli, hogy az együttműködés, nem csak szándékban, hanem tettekben is megnyilvánul majd.
    Egyelőre a 39 önkormányzaton a sor, hogy elfogadja-e a Sopron által felkínált együttműködési lehetőséget, amelyben Sopron – mint a kistérség gazdaságilag, társadalmilag meghatározója – deklaráltan nagyobb szerepet vállal a települések fejlesztési elképzeléseinek, hosszú távú terveinek kialakításában, megvalósításában.
 T.É:
 
 



2003. március 10., hétfő 22:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület