CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Az ember a harmadik évezredben - Jókai Anna előadása

Letapogatni, megmutatni a hatalmas szellemi egzisztencia ránkhagyott örökségét

    Jókai Anna Budapesten született, 1932. november 24-én. 1961-ben diplomázott magyar-történelem szakon. 1968-ban jelent meg első regénye, a 4447. Írásait több  idegen nyelvre lefordították (lengyel, szlovén, szlovák, bolgár, angol, francia). Számtalan díja közül fontos kiemelnünk, hogy 1970-ben József Attila-díjat, 1994-ben pedig Kossuth-díjat kapott. A Ne féljetek! című legutóbbi regényét egy év alatt tizenegyszer adták ki.


    A köztudottan "szakrális érintettségben" alkotó Jókai Anna, Kossuth-díjas írónő a harmadik évezred emberéről szóló gondolatait osztotta meg soproni olvasókkal, pénteken délután a soproni Berzsenyi Dániel Evangálikus Gimnázium (Líceum) dísztermében.

    Előadásában – Istenről, világról, életről, alkotásról – kirajzolódott az az alkotásra lehetőséget adó, írásra indító lelki, szellemi háttér, amelyet maga az író mindig is isteni kegyelemként, ajándékként fogad. A gyerekkorában félelemmel szemlélt világ, az ötvenes évekre esőt fiatalsága, a későbbi, íróként "a tűrt" státusza előtti foglalkozásai – adminisztrátor, művészeti előadó, vezető könyvelő – és megidézett pillanatai között, vallomása szerint a legtöbbet azoknak a kegydíjból élő, társadalom által kitaszított embereknek köszönhet, akikkel szintén munkája során találkozott.
    Fiatalon a Teremtővel való kapcsolat utáni folyamatos sóvárgásban és hiányérzetben élte életét, amelyet egy másik korszak követett, olyan, amelyben tudta, hogy a hit miért hiányzik, és azt is, hogy, hol kell keresni a világot irányító erőt. Ma már a kapott hit birtokában azt szeretné megmutatni, ahogyan az élet minden pillanatában jelen van a mindenkori erkölcsi és szeretet-középpont a világban.

    Izgatott, agresszív, ugyanakkor álságos vitakérdések terhelik és teszik érthetetlenül és értelmetlenül az ellenségeskedés színterévé életünket, a mindennapokat, amelyekben az írókat, alkotókat ugyan idézgetik, de tanácsaikból nem kérnek azok, akiknek feladata és felelőssége lenne a nemzet felemelkedésén munkálkodni. Minden nemzetnek megvan a maga, isteni tervben elhelyezkedő szent feladata, vallja az írónő.

Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző megzenésítené az írónő Ima Magyarországért című versét

    Európát a harmadik évezredben – a korszellemhez sajnos, illő mitológiai hasonlattal élve – az aranyborjú szelleme rabolta el, amely által kizárólag materiális célok elérése érdekében történnek a harmadik évezred elejét jellemző folyamatok. Európa, a nem bűntelen képződmény, amely Magyarország szétroncsolásában is résztvett, sokat köszönhet a történelmi Magyarországnak. A csatlakozást követően a közös Európában elfoglalt helyünk nagyban függ attól, hogy mi magunk hogyan tudunk a saját lábunkon megállni - vélte az írónő, aki a globalizációként köztudatban élő társadalmi, gazdasági folyamatot, a közösségeket átható, az identitástudatot romboló generál-szósznak nevezte.
    Az emberiség a szakadék szélén áll, amit csak az nem lát, aki azt nem akarja látni. Talán egyetlen megoldás, az emberiség egyetlen lehetősége lehetne, ha megvalósulna a tudás és a hit találkozása, ahhoz az evangéliumokban leírt legmagasztosabb pillanathoz hasonló, amelyre a születéstörténet(ek) utal(nak): a bölcsőnél a napkeleti bölcsek a pásztorokkal találkoztak.

    Az ég föld közötti – utóbbi időkben emberek által mesterségesen megnövelt – távolság miatt megváltozott az öregedéshez, szenvedéshez, élethez való viszonyunk, amelyben elfelejtjük azt, hogy a teremtett világ elemei és lényei között az univerzumban egyedül az embert érte az a kitüntetés, hogy teljesen szabadon dönthessen az élet mellett, választhasson jó és rossz között, úgy, hogy az isteni szeretetet egyben továbbadja a világnak
    A bűntelen hatalmas szellemi egzisztencia emberi testbe zártan, átélte a szenvedést, és ezáltal az emberiségnek is hagyott egy olyan örökséget, amelyet letapogatni, megtalálni és megmutatni feladatának tartja Jókai Anna, aki úgy érzi, hogy az eddig megjelent húsz könyvében mindent elmondott, amit az életről tud.
- A bőröndből "kipakoltam", de azért időnként egy-egy zsebben még mindig találok valamit - mondta előadása végén annak a közel negyven soproninak, akik a kortárs magyar irodalom egyik legjelesebb képviselőjével jöttek találkozni a Berzsenyi Líceumba.
    A rendezvényt a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium, a Lions Club Sopron, a Rotary Club Sopron és a Soproni Kálvin Kör szervezte.

T.É.



2003. március 09., vasárnap 19:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület