CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Polgármesteri "hiszekegy" - Beszélgetős téli esték a Hungária Serházban

    Nem tehetek róla, de emberként dr. Gimesi Szabolcsról, Sopron város volt polgármesteréről nekem mindig József Attila jut eszembe: "Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen/néz téged, mert örül, hogy lát ma itt/ fehérek közt egy európait."

- Család? Családfa? - tette fel az első kérdést Füzi Edit, az esteket vezető háziasszony.
- 1713-ig lehet anyai ágon visszavezetni a családot, amely bánfalvi eredetű. Apám bányaorvos volt Ajkacsingervölgyben. Én ott születem, Bódén 1944-ben. Nem Bódéban - mondja nevetve.  1955-ben kerültünk vissza Sopronba. Apám kinevezést kapott az OTI-ban, a mai SZTK elődjében. Az Erdei-malomhoz kötődnek családi emlékeim: gyönyörű, szép emlékek, szép vidék. Kalandos életre vágytam: tengerész, vagy régész szerettem volna lenni. A Széchenyi Gimnáziumban végeztem, aztán korengedménnyel bevonultam sorkatonának. Így megválaszthattam, hova vonulok be. Természetesen a folyamőrséghez kértem magam. Előbb matróz, majd kormányos lettem. Egy téli időszakot végighajóztam a Földközi-tengeren, de a végére olyan tengeri beteg lettem, mint Nelson admirális egykoron.
- Hogy lesz egy tengerészből polgármester?

- Leszereltem, de abban az évben nem indítottak régészképzést. Végül jogásznak jelentkeztem.1971-ben kerültem a Városházára, ott dolgoztam egészen 1994-ig. Már a tanulmányaim időszakában is a közigazgatás érdekelt. Gyakorlati időszakomat is itt töltöttem, majd minden pozíciót végigjártam a ranglétrán. A különféle testületek munkájával foglalkoztam. Beleláttam a város életébe, ott ülhettem a vb-üléseken, ahol minden eldőlt. A rafináltságot nem várták el, de természetesen voltak pereim; a közigazgatás útja merő kitaposott bürokrácia volt.
- -Politikai irányultsága milyen mértékben volt meghatározó?
- Eredetileg nem akartam otthagyni a közigazgatást, de nagyon rosszul esett, hogy Hirschler Rezső, az akkori polgármester a legjobb szándékom ellenére sem hallgatta meg tanácsaimat, véleményemet. Akkor keresett meg dr. Kárpáti László, a Fertő-Hanság Nemzeti Parktól. Nagy kihívás volt számomra. A másik meghatározó ekkortájt a régi „Városi Párt” volt, mely akkoriban nem engedett beleszólást Sopron ügyeibe az országnak, amely újjáalakulását követően a Szövetség Sopronért Egyesület lett. Mi hittünk benne. Szerencsére bejöttek a dolgok. Hetven-nyolcvan aktív, és kb. 130 nyilvántartott tagja volt. Harmadik, negyedik helyen végzett az első szabad, közvetlen választáson. Nekem sokat segített apám szellemi öröksége; ő a választások előtt egy héttel halt meg.
- Milyen Ön szerint az ideális polgármester?
- Ő az, a ki több emberi lehetőséget kap arra, hogy a jó szándékú építőmunkát, elképzeléseit megvalósíthatja. Mindehhez a feladat iránti alázatra van szükség, szolgálni kell a várost, a lakosságot. A döntési helyzetekben pártatlannak kell lennie, kitartónak, , – etikai értelemben – elvhűnek. A polgármester politikailag emelkedjen felül saját elkötelezettségén, legyen becsületes, mert vannak kísértések. Legyen etikai tartása, és legyen  jó diplomata és taktikus is egyben. A szónemes értelmében legyen határozott és ugyanakkor kompromisszumra kész.
- Ön mit nem tett meg saját véleménye szerint?

- Én inkább szelíd következetes voltam. Keményebbnek, erőszakosabbnak kellett volna lennem. Az első ciklus tanulóidő volt, mert legalább két év kell, amire mindent átlát az ember. A második ciklus napi gondokkal telt: kezeltük a Globex-ügy következményeit. A Közgyűlés is átalakult. Annyiból volt jobb, hogy határozott többség volt, szorosabb, komolyabb együttműködés volt a bizottságokkal.
- Van-e a polgármesternek igazi hatalma? És vétójoga?
- Olyan ez, mint amikor az ember összekötött lábbal táncolni igyekszik. A testületnek bizonyos összeg felhasználására van jogi lehetősége, a polgármester ennek a töredéke fölött rendelkezhet. A polgármesternek csak annyi lehetősége van, hogy bizonyos ügyeket újragondoltathat. A városnak pénzre, bevételre volt szüksége. Sopron nem megyeszékhely, itt mindent a város tart fent, amihez még hozzájön a 400 műemléképülete, amire már egy jó ideje nincs pénz.
- Vállalna még egy ciklust?
- Nem. Itt a fiataloké a jövő. Ennek ellenére állok a város szolgálatában.
- Milyen volt polgármesternek lenni?
- Különösen szép és nehéz. Sokszor voltam büszke a város lakosságára. Ugyanazért volt nehéz is, amiért szép, a város iránt érzett és várossal szembeni kötelesség-felelősség súlya miatt is. Különleges város Sopron, ahol élnünk, megmaradnunk kell. Talán egyszer majd megírom, ha lesz hozzá erőm. Addig azonban lekötnek a Világörökség dolgai a Fertő Hanság Nemzeti Parknál.

A beszélgetés befejeztével szabadon, fejből  Rejtőt idézte Gimesi Szabolcs: Vanek úr Párizsban, Piszkos Fred, Fülig Jimmy és a többiek története életének egy részét jelenítették meg, mindennél beszédesebben.

- csiszár -

Kapcsolódó cikkek:
Gazdag életet éltem: A Beszélgetős téli esték vendége Hirschler Rezső
“Soproni vagyok, itt születtem, itt vagyok…” - Dr. Kubinszky Mihály



2003. február 08., szombat 12:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület