CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A Magyar Kultúra Napja: január 22. - Variációk az ünnepre

    Dacosan írom le a fenti címet, mert megint megbélyegezhetnek majd ebben a privatizációs, reprivatizációs, integrálódó, globalizált, internetes, imeles világban. A fenti címet már csak a stílusosság kedvéért is írhatnám úgy, hogy www.magyar.kultura.hu.
    A Magyar Kultúra Napján emlékezni kell régen élt lángoló szavú, szemű alkotóinkra, akiknek sorsa sokszor a számkivetettségbe, a meg nem értésbe, tébolydába, öngyilkosságba torkollott. Mert a szellemiek terén gazdag ország voltunk, vagyunk.

    Csak a gazdagság sokszor kifolyt ujjaink közül, mint az esővíz, vagy a homokszem, melyek a világ különböző partjaira sodródtak. Technokrata és európai uniós világunkban ma sem könnyű magyarnak lenni, magyarul alkotni ott, ahol a városok üzletein a felirat legalább két-három nyelvű, az árak feliratairól nem is beszélve. A kukkolós-műsorok lila ruhába öltözött riporterei és sztárjai törik, nyekergetik édes anyanyelvünket.
    Míg a költő, az író, a színész és a kultúra megannyi szent megszállottja vért izzad vért izzad, naponta meghal és feltámad, hogy megszülessen az alkotás, a mű. Nagy elődök, régiek és újak nevei gomolyognak sűrű egymásutánban és véletlenszerűen, mint Vörösmarty Mihály, Arany János, Babits Mihály, Ady Endre, Nagy László, Weöres Sándor, Bartók Béla, Kokas Klára, Szörényi Levente, Bródy János, Bajor Gizi, Kabos Gyula, Tolnay Klári, Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva, Csontváry Kosztka Tivadar, Munkácsy Mihály...
    Sorolhatnánk egybefüggően a neveket, mert ők letettek valamit a magyarság asztalára, aminek a terítéke egyre szegényesebb, kopottabb, szürkébb.
    De akadnak még színes egyéniségek, akik művészetükkel kiemelkednek, s bátran vallják magukat a magyar nemzet gyermekeinek 2003. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján.
    Mert 1823. január 22-én Szatmárcsekén Kölcsey Ferenc papírra vetette a Himnusz versszakait.
    Ugye talán még nem felejtettük el? És nem egészen?

    Egészen még nem, hiszen tegnap, január 21-én este szép számmal összegyűlt hallgatóság hajtott lélekben fejet a soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban.

Kalmár István alpolgármester

    A Himnusz közös eléneklése után Kalmár István alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, s szólt a kultúra helyzetéről, jövendő esélyeiről.
    Juhász Gyula, Ady Endre, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, József Attila, Reményik Sándor verseit hallgattuk, miközben Kovács Kriszta gitáron, Fodor
Gábor fuvolán és furulyán játszott magyar népdalokat, régi magyar táncokat.
    I. István királyunk királlyá koronázásának évében ajánlotta országát Szűz Máriának, a Magyarok Nagyasszonyának. Erre emlékezett csodálatos furulyájával a Boldogasszony anyánk himnuszával Fodor Gábor.
 

A versmondók:
Kóczán Bálint, Kövesi György, Józsa Éva, Hanzséros Ágnes

    Józsa Éva szájából igazként hangzott Kosztolányi szava: "hogy anyanyelvem magyar... életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható". József Attila gyönyörű verse után Mezei András "Ez a házad" című versét szavalta el.
    Játszi, könnyed, mégis kultúránkat számbavevő, felsorakoztató ez a vers.
"Erős vár a mi nyelvünk Istenem, ez a házad."
 

Fodor Gábor és Kovács Kriszta

    Kövesi György versmondása tegnap este brilliáns volt. Telitalálat volt előadásában Babits Mihály, Reményik Sándor, Dsida Jenő, Tornai József verse. E nagyon nehéz művek az ő élettapasztalatával, előadói elkötelezettségével, egyéniségével adták vissza igazán szépségüket.
    Kóczán Bálint hangszíne egyéni, sokat ígérő fiatalembert sejtet. Radnóti Miklós "Nem tudhatom" című verse ugyan ismert, túlontúl ismert, mégis,
talán épp ezért korántsem könnyű. A weöresi hangvételben, a "Magyar tanulságban" tűnt elő leginkább fiatal, dacos, lázadó tehetsége.
    Hanzséros Ágnes mindent tud, amit a szavalásról tudni kell, tudni lehet.
    Tudatossága, bölcsessége átsütött Füst Milán versén. És játszott. Okosan Ady, elgondolkodtatóan Vas István, s magával ragadóan Nagy László versével. Végül hangjának selyemszalagával ajándékként átkötötte a prózai csokrot, s átadta az est megkoronázására Kovács Kriszta és Fodor Gábor duójának.
    Méltó megemlékezés volt a tegnapi est a magyar kultúráról, Kölcsey Ferencről

Csiszár Ágnes
 


Kölcsey Ferenc Deák téri szobránál tartott megemlékezés

    A Deák téri Kölcsey-szobornál tartott városi ünnepi megemlékezésen Kalmár István alpolgármester – a havasesőre és hidegre való tekintettel – rövidre fogott köszöntőben ismételte meg a kultúra támogatása fontosságáról és egy, a Sopron kultúr- és iskolavárosi jellegéhez méltó, korszerű városi könyvtár szükségességéről szóló gondolatait.
 

Kalmár István alpolgármester
Pollák Veronika
Szabó Kriszina
Simon Andrea
Varga Tamás

Óvodások, kisiskolások. gimnazisták és tanáraik, a város kulturális intézményeit képviselő személyiségek és soproni polgárok jelenlétében hangzott el a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) diákjainak műsora. Elhangzott: Pollák Veronika előadásában Kölcsey Ferenc: Himnusz A magyar nép zivataros századaiból, Varga Tamás részleteket olvasott Kölcsey Parainesis művéből.  Kocsár Miklós: Saltus Hungaricus egy részletét Szabó Kriszina fuvolán adta elő, az Isten áldja meg a magyart  Simon Andrea énekelte. Takács Andrea és Bernáth Csaba voltak a berzsenyis diákok felkészítő tanárai. 

A megemlékezést Kölcsey Ferenc szobrának megkoszorúzásával és a Himnusz eléneklésével ért véget.

Kapcsolódó cikkek:
Magyar Kultúra Napja - Rendezvények Sopronban
A Magyar Kultúra Napja előestéjén   a Széchenyi István Városi Könyvtárban (Pócsi u. 25.) ünnepi műsorral emlékeztek
 



2003. január 22., szerda 17:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület