CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Közös ég alatt - grafikák és fotók a Káptalanház Galériában

    A Káptalanház Galériában nyílt meg D.Hoffer Erzsébet és Drávai István “Közös ég alatt” című kiállítása.
    Az ökumenikus imahét méltó bevezetőjének rendezett kiállításon Drávai István Járt-e nálad Gábriel? című, a három történelmi egyház soproni vezető képviselői ajánlásával megjelent elmélkedés-kötetének –  D. Hoffer Erzsébet által készített –  illusztrációit és Drávai István fotóit láthatja a közönség.
    A tárlatot január 11-én Vladár Gábor református lelkész, a Pápai Teológiai Akadémia dékánja nyitotta meg:


Mélyen Tisztelt Egybegyűltek! Hölgyeim és Uraim! Kedves Barátaim!

A felületes szemlélő minden bizonnyal azt kérdezi most: “Hogyan került a csizma az asztalra?” Vagyis hogyan lehetséges az, hogy egy mélyen hívő, egyházához, annak tanításához és hagyományához hűségesen ragaszkodó művész-házaspár közös képkiállítását egy protestáns prédikátor nyitja meg?! Ráadásul ez a prédikátor a kálvinista fajtából való! Ez a szemléletmód azonban valóban felületes. A ma délelőtti lélekemelő érsek-iktató ünnepség is megmutatta, mennyi minden összeköt minket. Vagy: éppen itt állok a sok gyönyörű katolikus templomkép között egy református Isten-háza, a litéri reformátusok temploma mellett. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a litéri református közösség kicsiny volta miatt jól ismert szólás lelkészeink között: “Litér - mit ér?” (A Drávai házaspár azonnal mondja: “Nagyon sokat ér!”)

Végignézve D.Hoffer Erzsébet csodálatos képeit, ismét fogalmazódott bennem: minden művész titok, Isten nagy titka. A művészet ugyanis a Teremtés első szombatjának ama páratlan örömére emlékeztet, amit Isten érezhetett munkája végeztével: “és látá Isten, hogy minden, amit teremtett, ímé igen jó” (Mózes 1. könyve 1:31). A művészet feladata az, hogy visszateremtse ezt a mai, szomorú, a valóságtól elrugaszkodott világot a kezdet boldogságára. Az igazi művészet mindig gyógyít.

De hogyan nézzük D.Hoffer Erzsébet és Drávai István képeit? Hogyan sikerülhet valami nagyon ismerőset úgy elidegeníteni, hogy valami újat tudjon nekünk mondani? Mert sokszor a bennünk élő, rögzült régi képek zárják el a Szentíráshoz vezető utat. Ha például egy bibliai történetet idézünk fel emlékezetünkben, akkor spontán módon előjönnek bennünk a gyermekkorban látott képek, amelyek azóta is meghatározzák gondolkodásmódunkat, hitbeli magatartásunkat. E megszokott képek közül azonban nagyon sok nem tárja fel a bibliai olvasmány vagy történet mélységét, és inkább csak eltakarja a bibliai leírás poézisét és elevenségét.

Az alapvető kérdés ezért mindig ez: hogyan tudjuk megfigyelőképességünket úgy iskolázni, hogy értsük is azt, amit látunk, és ne csak azt lássuk, amit már tudunk. Első veszély a képekkel való túl gyors azonosulás. Szemünk és értelmünk gyorsan azonosítható tartalmakat keres és ha ezt megtalálta, bizony, megelégszik. Fontos, hogy Hoffer Erzsébet és Drávai István képeinek nézése közben ezt a gondolkodást elűzzük magunktól. Inkább ilyen kérdéseket tegyünk fel magunknak: Hogyan keletkezett ez a kép? Milyen szerepet játszanak benne a színek, a motívumok? Az egyes személyek milyen kapcsolatban vannak egymással? Hogyan alkotott itt a művész teret? Milyen titkokkal ajándékoz meg ez a kép? Ha így végigkóstolgatjuk e kiállítás képeit, akkor fogjuk igazán értékelni a termést.

De tovább sorolhatjuk a kérdéseket. Milyen segítséget adnak a képek a Szentírás jobb megértéséhez? Prédikálhatnak-e a képek? Van-e a képeknek saját igazsága? Miben különbözik az Ige hirdetése a képek üzenetétől? Mit szól az Ige Egyháza a képek erejéhez? Ezek a kérdések a keresztyénséget a kezdetektől fogva érdekelték és foglalkoztatták. Olyan kérdések ezek, amelyekre minden korban adtak valamilyen szintű választ. Ha a kép nem a szöveg vizuális megkettőzése, hanem önálló és az is marad, akkor reménykedhetünk abban, hogy a kép új olvasatot, új perspektívákat nyújt a Szentíráshoz. Ezáltal a művész új tapasztalatokat nyithat meg előttünk.

Általában magától értődő, hogy a Biblia értelmezésében az exegézisnek elsőbbsége van és hogy a teológiai exegézis logikája alapján mérünk le mindent. De bizonyos az is, hogy a Szentírás sok részét műalkotásként kell értékelnünk. A művészet gazdagodás és Isten Lelke felhasználhatja a művészeteket is. A rajzok és fotók nem illusztrációk, nem a történet megismétlései, hanem meditációs képek, egy tárgy érzékletes szemlélései, maguk is meditációk az életről, a valóságról.

Ezzel kapcsolatosan engedjenek meg még egy utolsó gondolatot! Drávai doktor úr hívta fel a figyelmemet arra a műanyag babafejre, amelyet az egyik templomajtó kilincsére helyezett valaki. Ő lefényképezte. Szinte jelzi ez a szokatlan jelenség a valóság és az irrealitás közötti átmenetet, azt a keskeny mezsgyét, melyre örökké figyelnünk kell Az igazi művészet ugyanis nem valóság-show, hanem maga a valóság. Kinyilatkoztatás és nem ködösítés. Tőmondat és nem fecsegés. Az, mert egyedien is egyetemes, személyesen is általános. Táplálékot ad, a bűnbánat örömével ajándékoz meg, a gyógyulás kezdetét jelzi. A művészet a vegetálásba süllyedt ember ébresztése, a szépséget szeretők vigasztalása, hitvallás.

Azt kívánom Önöknek, hogy ilyen lélekkel nézzék ezeket a képeket!

Vladár Gábor

(Elhangzott a január 11-i kiállításmegnyitón a Káptalanház Galériában, Sopron, Szent György u. 7.)



D. Hoffer Erzsébet és Drávai István közös tárlata a Wrenkh Ede Katolikus Közösségi Házban  január 26-ig, naponta 10-18 óra között tekinthető meg.



2003. január 17., péntek 17:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület