CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


N0001 A megye, a szurdok...

Moziban a népek


Bár nem telefonoztam Sopronba, a Cyberpress szülővárosába, gondolom, semmit nem tévedek, ha úgy vélem, A Gyűrűk Ura II. című film ott is telt házakat vonzott-vonz a moziszékekbe, -fotelokba.

A szombathelyi Savaria Mozi köztudottan országosan kiemelkedő méretű szélesvásznán ma este fél nyolckor kezdhetik el nézni az utolsó előadást a nagyérdemű azon tagjai, akik erre a műsorra jegyet vesznek. Nem kevesen lesznek, akik "még utoljára", azaz nem először döntenek úgy: azt a 179 percet bizony, nem töltik másutt.

Húzódott, halasztódott, mindig közbejött valami, de a nevezetes napon, 2003. január 15-én 16:30-kor a 15. sor bal 13. székén ülve végre én is megnéztem A Gyűrűk Ura második részét. Előrebocsátom: az elsőt is láttam, az is tetszett, de ez az előadás rendkívül nagy hatást gyakorolt rám. Nagyon-nagyon örülök, hogy úgy döntöttem: semmi szín alatt ki nem hagyom, illetve: nem hagyom későbbre, valami újabb vetítésre, netán a Plaza termeinek egyikében, ami Plaza, ugye, helynek új, kényelmesnek kényelmes, de a látvány mégsem AZ A SZÉLESVÁSZON, amit itt, a Savaria Mozi nagytermében kapok!! Miért redukáljam az élvezet szintjét? Nem-nem!

Sajnos, az nem sikerült, hogy Tolkien-rajongó kedves Ismerősömmel együtt nézhessem, ő majd máskor, másutt; most hiányzott mellőlem - de egyedül is nagy élmény volt. Úgy összességében. Az egész. A látvány, a zene, a hordozott mondanivalók, legyenek azok eszmeiek, erkölcsiek, illetve: a meseszövés... igen, az. Az ötletek... Mi, felnőttek is, minden filmben, mesét nézünk valójában - hát, most igazi, elvarázsoló mesét kaptunk. Még repülő sárkány is volt benne, ahogy az annak a rendje.

Most, ahogy írok róla, félrenézek, bele a semmibe, elmerengek... vissza-visszaszív az érdekes világ... A helyek, az arcok... a szörnyek... a Gonosz jelenvalósága... és... nem is írok én erről a filmről többet: csak javaslom, nézzék meg Önök is! Ha nem igazán ez ízlésvilág jellemzi is Önöket, hanem, mondjuk, krimi-, sci-fi-, komédia- vagy szerelmes-film-kedvelők, akkor is. Ne sokallják, kérem, a három órahosszát, és... a pénzt sem, kiadni érte. Igaz, szubjektív a vélemény: szerintem rendkívül gondolatébresztő film, Kedves Olvasóim!



A kép forrása: http://www.bbc.co.uk/hungarian/special_lort/2b.shtml

- gyöngyös -



2003. január 15., szerda 14:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület