CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A haza és Ágfalva fiainak emlékezete a doni katasztrófa évfordulóján

    Ágfalván, az Evangélikus templom melletti  Hősi emlékműnél a hagyományokhoz híven, idén is megemlékeztek a doni harcokban elesettekről.
Lobogó tűz, fáklyák, mécsesek lángja mellett közel százan hallgatták meg Wágner Géza polgármester emlékező beszédét, amelyet követően elhelyezték a megemlékezés koszorúit és mécseseit az emlékműnél.

Tisztelt Hölgyeim, és Uraim!
Kedves emlékező barátaim!

    A magyarság Kárpát-medencei ittléte bővelkedik dicsőséges és gyászos történelmi eseményekben. Pusztultunk Muhinál, temettünk Mohácsnál, bujdosóvá lettünk Nagymajténynál, reményvesztettek Világosnál. Doberdó sziklái, Isonzó habjai, Galícia hegyei siratóénekeink ihletői lettek. Az I. világháborúban hullott férfilakosságunk színe-java, aminek következtében kétmillió fiát siratta újra meg újra az elárvult haza.
    Majd, mikor Trianonban minden összeomlott önmagára emelt kezet ez a jobb sorsra érdemes nép. Mint már sokszor történelmünk folyamán újra talpra álltunk a Trianon okozta nemzeti sokkból, mert élt a remény, hogy visszaszerezzük Szent István országát, így belesodródtunk a ll. világháborúba. Hitler követelőzött a magyar vezetés engedett.

A Himnusz, a Szózat és a Szilenció  az Ágfalvi Fúvószenekar tolmácsolásában csendült fel 

    Kétszázezer katona indult meg a végeláthatatlan orosz hómezőknek, itthon csend és reménykedés, kint a fronton üvöltő szél, fegyverropogás és halottak, köztük magyarok, akik nem tudták mit keresnek ott távol a Kárpátok bérceitől. 1942. tavaszán idegen érdekekért hadba szállt a Jány Gusztáv vezette II. magyar hadsereg. Júniusra elérték a Don folyót, és ott 200 km-es frontszakaszon úgymond védték a hazát. A Wermacht sikereit látva gyors győzelmet reméltek, azt hitték, hogy karácsonyra győztesen térnek haza.

Wágner Géza polgármester: Most zászlót és fejet hajtunk...

    A hadseregvezetés nem készült a téli hadviselésére. A megígért modern fegyvereket, a téli ruházatot nem kapták meg. Akadozott a hadsereg lőszerrel és élelemmel való ellátása. Jány Gusztáv világosan látta, hogy fegyvertelen munkaszolgálatosokkal, a rendelkezésre álló erőkkel nem tudja megtartani állásait. Hiába sürgette hadseregének megerősítését, amikor csak halogató ígéreteket kapott, felmentését kérte a kormányzótól.
    Nagy Vilmos honvédelmi miniszter látogatást tett a fronton, tapasztalatairól beszámolt a kormányzónak, és a kormánynak. Jelezte, hogy hadseregünk elhárítása teljesen tehetetlen, a szovjet páncélosokkal szemben, tüzérségünk csekély, s nem rendelkezik nagyobb aknavetőkkel. Panasz volt az állatok ellátására téli felszerelésre, fegyverre, lőszerre, gépkocsik hiányára és élelemre egyaránt. Semmilyen dokumentum nem bizonyítja, hogy a kormány, az a hadseregvezetés próbált-e valamit tenni a II. magyar hadseregért. Csupán annyi történt, hogy tervbe vették 20-25000 ember felváltását. A védekezésre, a végsőkig való kitartásra kapott parancsot a hadsereg, és ez lett a veszte.

    Az 1943-as újév egy a harcokban már megfogyatkozott, önbizalmában meggyengült, koplaló, fázó hadsereget talált a Donnál. A történelem ismétli önmagát. 1812-ben Napóleon seregét Borogyinónál Kutuzov tábornok és a kíméletlen orosz tél legyőzte. 120 évvel később, 1943. január 12-én Zsukov tábornok és a mínusz 40 fokos hideg megsemmisítette a II. magyar hadsereget. Zsukov marsall tudta, hogy hol támadjon a Szibériából érkezett friss ezredeivel. A II. hadsereg katonái ellenálltak, ahogy tudtak étlen és szomjan, lőszer és fegyver nélkül, hóban és fagyban; a végsőkig. Odaveszett 40000 katona, 70000 pedig hadifogságba esett. Szinte nem volt olyan család az országban, amelyik ne siratta volna valamelyik férfitagját.
    A kormány és a hadseregvezetés igyekezett agyonhallgatni, eltitkolni ezt a katasztrófát. Anyák, feleségek és árvák egekig ható jajkiáltását senki sem hallotta meg.
    A II. világháború magyar katonái kényszerű hallgatásra voltak ítélve a II. hadsereg bűnös hadsereg volt. Sokan áldozták fel fiatal életüket, vagy váltak örökre nyomorékká; sokan több éves hadifogságba kerültek. Titkolniuk kellett, hogy megtették, megcselekedték, amit a haza megkövetelt. Nem ők, a mi apáink, nagyapáink döntötték el, hogy legyen e háború, mégis a bűnös nép bélyegét sütötték rájuk.

    Ugyanilyen jogos indulati erővel parázslik a sértett önérzet azokban, akik munkaszolgálatosként embertelen körülmények közt szolgálták a hazát. Ezekben az időkben fogalmazódott parlamenti felszólalásból hadd, idézzek: ,, Az ország oly nehezen összekuporgatott adófillérjeivel felszerelt védereje egy olyan háborús vállalkozásban pusztult oda a Don partján, amelyből az ország nemzeti céljai szempontjával semmilyen hasznot nem várhat. Soha nemzet még ilyen könnyelműen és céltalanul nem tette kockára életérdekeit, mint itt ebben a percben.”
    Akik csodával határos módon a hadifogságból hazakerültek, azokra itthon a megbélyegzés szégyene és a meghurcolás várt. Tudok olyan ágfalviakról, akikre több éves hadifogság után hazaérve újabb megpróbáltatás várt, kényszermunkásként évekig építették a tiszalöki duzzasztógátat, vagy Sztálinvárost.

    Most zászlót és fejet hajtunk, most már megtehetjük, hogy róluk megemlékezzünk, azok előtt, akik a legdrágábbat, életüket áldozták a magyarságukért. Eljött tehát az idő, amikor szembe kell nézni önmagunkkal, vállalnunk kell több ezer éves történelmünket,az 1100 éves államiságunkat, minden keserű gyászával és fényes dicsőségével egyaránt. A Don-kanyartól Lengyelországig, a Kárpátoktól a Dunáig, a Balatontól Németországig öntözte magyar vér Európa és e hon bombaszántotta, gránátszaggatta földjét. Duzzadt a halál birodalma minden emberi szenvedés próbáiban elbukó hadifoglyok és bosszúszülte kényszermunkára elhurcoltak lelkeivel, mert a magyarnak mindig menni kellett, mindig harcolni kellett önmagáért és mások igazáért.
    A II. világháború és annak következményeként megint másfél millióval lettünk kevesebben. Hősök és áldozatok ők. A mi nagyapáink apáink, testvéreink, akik itthon, vagy ismeretlen helyen névtelenül, jeltelen sírokban méltatlanul elfeledve alusszák örök álmukat. Az ő dicsőségük által is megváltott hon és szabadság kötelezzen bennünket emlékük örök megőrzésére.

    Nevüket ne fedje tovább a névtelenség, áldoztuk szolgáljon tanulsággal a jövő nemzedéke számára. A háború akkor ér véget ha a hősi halottakat tisztességgel eltemették. Úgy gondolom, hogy mi ágfalvaiak ezt megtettük a tőlünk keletre élő népeknek példát mutattunk, mikor tavaly szeptember 12-én 53 évi hallgatás után megadtuk a végtisztességet, síremléket avattunk az itteni tábori kórházban meghaltaknak.
    Az itt álló hősi emlékművön 117 ágfalvi hős neve olvasható. Nem tudjuk, hogy Dontól az Elbáig hol van sírjuk, és hogy van-e egyáltalán. Csak bízhattunk abban, hogy minden hősi halottunk sírjáról tisztességgel úgy gondoskodnak, ahogy ezt mi tesszük Ágfalván. Az egész társadalmunk felelős a 21. századra felnövő állampolgárainkért. Gyermekeinket olyan állampolgárrá kell nevelnünk, akik örökre megőrzik hősi hallottaink emlékét, nekünk magyaroknak nemzeti múltunkat felvállalva juthat osztályrészül méltó európaiság.
Felcsendül a Szilenció

    Hős és nem hős katonák. Hazánk és községünk fiainak emlékére, akik nem térnek vissza a háborúból értük, emlékükért lobog a tűz, és szól a Szilenció - fejezte be beszédét Wágner Géza polgármester, aki Ágfalva alpolgármesterével együtt megkoszorúzta az ágfalvi hősök emlékművét.


Kapcsolódó anyagok, cikkek:

A doni hősök emléke kötelez - Megemlékezés a II. világháborús emlékműnél

2002.:  Ágfalva -Emlékezés a Donnál elesett hősökre

Emlékezzünk a Donnál elesett hősökre!


Ifj. Sarkady Sándor -  Szabó Péter: Soproniak a Don-kanyarban



2003. január 12., vasárnap 22:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület