CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Ismét találkoztak
Grafika: D. Hoffer E.

Mk 1.7-11 (János) Ezt hirdette: „Aki utánam jön, hatalmasabb nálam. Arra sem vagyok méltó, hogy lehajoljak és megoldjam saruszíját. Én vízzel keresztellek, ő majd Szentlélekkel keresztel benneteket.” Azokban a napokban történt, hogy eljött Jézus a galileai Názáretből, és megkereszteltette magát Jánossal a Jordánban. Amikor feljött a vízből, látta, hogy megnyílik az ég, és a Lélek galamb alakjában leszáll rá. Szózat is hallatszott az égből: „Te vagy az én szeretett Fiam, benned telik kedvem.”
Jézus és János nem először "találkoznak". Mire fel hát, hogy teljesen új ismeretségnek könyveljük el a Jordánban történteket? Hiszen Erzsébet és Mária találkozásakor (Mária látogatásakor) sem "eseménymentes" a vizitáció. Erzsébet maga mondja el, hogy méhében "felujjongott" a gyermek.
Lehet persze az eseményt másként, esetleg "sima" magzatmozgásként is elkönyvelni, aki azonban ezt mondja, az biztosan nem számol a lehetőséggel: az áldott állapotban sok minden más is megváltozik. Nem csak a külsőben, hanem a bennsőben, titokként. Ma még ismeretlen tényezőként kell megneveznünk azokat a érzéseket, melyek a kismamában az élet fejlődését kísérik.
Fogalmazzunk talán így; ahogyan a Jordán felett, úgy a két asszony találkozásakor is megnyílt az ég, s a Földre költözött égi dimenziónak a jele az, amit Erzsébet mond.
Olyan szentírási részlet a mai, a Márk evangéliumból való, melyről már csaknem mindent leírtak, elmondtak. Csak emlékeztetőül néhány - elmélkedés alapjául is szolgálható - szempont: elemezték már Jézus bűnbánati keresztségét, szóltak a találkozás ószövetségi vonatkozásairól, számtalanszor szóba került az evangélisták szándéka, hogy a még egy darabig "párhuzamosan" tanítók tanítványai között sokáig kérdéses Jézus-János viszonyt valamiképpen egy-s mindenkorra lezárják. Beszélni lehet a két tanító sorsáról, és persze nem kevésbé fontos az égi megerősítés Jézus további működését illetően sem.
Egy biztos: Jézus és János találkozása a Jordánnál minden más találkozás, minden keresztény találkozás mintája, amiben nem csak két látható személy vesz részt, de az dimenzionálisan túlterjed a szűk környezeten, folyókon, tereken, utcákon és házakon, mert a másikban - harmadikként, másodikként? - mindig Jézussal is találkozunk. Jelentősége mindig több az elhangzottaknál, több a közvetlen érzékelhetőnél. S ennek tudatában kell viselkednünk másokkal, s kell tudni elfogadni helyzeteket, melyekbe belesodródunk, sokszor akaratunkon kívül, - talán nem is véletlenül.
- DI -



2003. január 11., szombat 13:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület