CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Emlékezés Csapody Verára

    Színes, új képeslap. Egy a sokezer közül - mondhatja az olvasó. Megvásárolhatjuk, elküldhetjük néhány üdvözletünkkel, szeretteinknek, ismerőseinknek; esetleg eltehetjük emlékként. Szenzációkat, megdöbbentő híreket, sztárokat kergető világunkban, lehet-e ennél több figyelmet fordítani képeslapokra?
    Igen! Nemcsak lehetséges, hanem ebben az esetben érdemes is, hiszen a bemutatottak olyan különlegességet - ha tetszik, szenzációs hírt - közvetítenek, amelyre minden magyar ember büszke lehet!
    A hat Sopron körül élő növényt, színes akvarelleken megörökítő Csapody Veráról, internetes összehasonlító közleményből ugyanis azt tudhattuk meg, hogy világelső! Senki másnak nem jelent meg annyi, növényeket bemutató rajza, festménye könyvekben, mint neki.
 

1. Bibircses kecskerágó
2. Szívlevelű gubóvirág, amely hazánkban csak Sopronban fordul elő!
3. Leánykökörcsin

    A hírnévre, kitüntetésekre soha nem vágyakozó művész, Csapody István orvosprofesszor és Allaga Vilma, hétgyermekes családjában született, 1890-ben. Az érettségit követően 1913-ban kapott matematika-fizika szakos középiskolai tanári oklevelet. Azt, hogy hazánk valamennyi növényét megismeri és lerajzolja néhány évvel korábban határozta el, anyai nagyszüleinek bajai otthonában töltött nyári vakációi során. Célkitűzésében minden bizonnyal szerepet játszott az, hogy édesanyja remek akvarelleket készített lepkékről. Csapody Vera rajzait a Magyar Nemzeti Múzeum Növénytárának igazgatója, Jávorka Sándor botanikus (1883-1961) egy tanár-egyesületi rendezvény kiállításán ismerte meg. "A találkozásból életre szóló, 40 éves eszményi munkakapcsolat, illusztrált növénykönyvek tucatjai, mindkettőjüket klasszikussá avató életmű született." Írta, nagynénjére emlékezve, az egy évvel ezelőtt elhunyt Csapody István, erdőmérnök, botanikus.
 

1. Bíboros kosbor
2. Kocsánytalan tölgy
3. Terebélyes harangvirág

    Első és tudománytörténetileg kiemelkedő jelentőségű munkájuk "A magyar flóra képekben" (Iconographia Florae Hungariae) 1929-1934 között készült. Ebben 576 oldalon és 40 színes táblán a történelmi Magyarország valamennyi un. edényes virágtalan és virágos növényfajának 4238 (!) tusrajza, illetve akvarellje szerepel. A flóramű - vagy annak reprint kiadása ma a világ valamennyi jelentős természettudományi könyvtárában megtalálható. Sokáig a szakmai könyvpiac legdrágább könyve volt, amelyet az Akadémiai kiadó reprint formában háromszor is megjelentetett angol és német nyelvű függelékekkel. Gombocz Endre soproni születésű, az Evangélikus Lyceum Főgimnáziumában érettségizett akadémikus szerint: "A növényképek pontossága és hűsége alapján valódi nemzeti vagyon. Példaképmás, a környező országok később megjelenő flóraműveinek illusztrálására, minden terepkutató botanikus nélkülözhetetlen segédlete."

    Felsorolni is lehetetlen az ezt követő illusztrált könyveket, de kettőt mindenképpen ki kell emelnünk. Az egyik a hét kiadást (köztük kettőt szlovák nyelven) megért "Erdő-mező virágai" (növényei) címűt, a másik pedig a középiskolások által használt "Kis növényhatározót".

    A hozzávetőlegesen 15 ezer tusrajzának és 10-12 ezer színes akvarelljének jelentős része ma már a Természettudományi Múzeum Növénytárának féltett kincse, de ugyanezt mondhatjuk a sokszáz-ezer példányban megjelent könyvek illusztrációiról. Amikor halála előtt egy évvel, Állami Díjjal tüntették ki és emlékére cédrusokat ültettek a Gellért-hegyen akkor ő ezt mondta a rádióriporter kérdésére: "Hiszen én nem csináltam semmit. Az én hivatásom az volt, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."

    Szólnunk kell még a fekvő állású képeslapon megörökített szívlevelű gubóvirágól, a hazánkban csak a Bécsi-domb kb. egy négyzetméteres területén előforduló védett ritkaságról.

    A szép kiállítású lapokat városunkban a Szociális Foglalkoztató munkatársai készítették különös gondossággal, a Soproni Erdőkért Környezetkultúra Alapítvány és a Kitaibel Pál nevét Viselő Környezeti-nevelési Oktatóközpont kezdeményezése, megrendelése alapján, kis példányszámban.

Andrássy Péter



2003. január 08., szerda 22:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület