CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

“A szülőföld nem enged”
Dr. Kovács József László válogatott helytörténeti-irodalomtörténeti írásai a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár kiadásában

    December közepén a Széchenyi István Városi Könyvtárban került sor Dr. Kovács József László irodalomtörténész “A szülőföld nem enged” című kötetének bemutatójára. Horváth Csaba könyvtárigazgató válogatta a 70 éves soproni származású helytörténész-irodalomtörténész professzor írásait a Soproni Szemléből, a Soproni Füzetekből, a Várhelyből, továbbá az Irodalomismeret, a Studia Comitatensia, a Tanulmányok Csatkai Endre emlékére és a Házy Jenő emlékkönyv című kötetekből. Ő írta a könyv előszavát, és ő készítette a kötetet záró fejezetet: Dr. Kovács József László műveinek bibliográfiáját is.
 

Sarkady Sándor, Kovács József László és Horváth Csaba a könyvbemutatón

    A kötet borítóját két Sterbenz Károly grafika díszíti: a címlapot a Pihenőkereszt, a hátlapot a Szentlélek templom. Stílusszerkesztő: Sarkady Sándor költő. A helytörténeti-irodalomtörténeti tanulmánygyűjtemény megjelenését támogatta Budaőrs Német Kisebbségi Önkormányzata, a Budapest Bank, a Hillebrand Nyomda Kft., Ráckeve Város Képviselőtestülete (Solti János, Szöllősi Árpád, Dr. Vona Ferenc), a Soproni Katolikus Konvent, a Soproni Kulturális Szövetség és a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár. A nyomdai munkálatokat a Hillebrand Nyomda Kft. végezte.

    A meghitt légkörű ünnepségen Horváth Csaba könyvtárigazgató köszöntötte a szép számban megjelenteket, majd Sarkady Sándor költő, főiskolai docens, a Soproni Füzetek szerkesztője mutatta be a kötetet. Az ünnepelt Kovács József László irodalomtörténész soproni kötődéséről beszélt.

- Bencés öregdiák vagyok - soha nem felejtem el a rend nevelését -, és Mollay Károlynak, a bölcs soproni professzornak a tanítványa, aki a helytörténet ösvényeire vezetett . Helyi gyökerek nélkül nincsen nemzeti múlt. Nemzeti múlt úgy képzelhető el, hogy az ember feltárja a hajszálgyökereket. A hajszálgyökerek feltárása közelebb visz a nemzeti múlthoz, és ez a nemzeti múlt az, amit csak akkor ismerhetünk meg, ha megnézzük az összetevőit. Századok találkoznak a legenda, a hagyomány szerint is városunkban a Pihenőkereszthez kapcsolódó Szent Quirinus vértanútól talán egészen addig, hogy Endrédy Csanád atya a hajdani bencés rendházból most szeretetházat hoz létre, idős emberek otthonát, ahogy a bencés - vagy Nagyboldogasszony - templom bejárata feletti Mária-szekkó mutatja: Nagyboldogasszony kitárja a palástját mindenki fölé, aki nála védelmet keres. A Szent Szűz itt van fölöttünk, itt van mellettünk, akiben az Istenanyát kell, hogy tiszteljük, Jézus Krisztus felnevelő édesanyját, aki vigyáz ránk, aki meghallgat minket.
 

Kovács József László 
1932-ben született Sopronban. Középiskolai tanulmányait a soproni Szent Asztrik Bencés Gimnáziumban kezdte, államosítás után a Széchenyi István Gimnáziumban érettségizett. 1955-ben az ELTE magyar-német szakán végzett. Egy évig általános iskolában, majd 1956-től 1967-ig a ráckevei Ady Endre Gimnáziumban tanított. Tudományos munkát már ekkor is végzett. Kandidátusi értekezése rövidített alakban 1972-ben jelent meg. A debreceni Kossuth Lajos tudományegyetemen világirodalmat, a szombathelyi Tanárképző Főiskolán irodalomtörténetet, 1977-től a zsámbéki Tanítóképző Főiskolán műelemzést és német leíró nyelvtant tanított. 1992-1996 között megszervezte a Német Irodalomtörténet tanszéket a Miskolci Egyetemen, 1997 óta a Károlyi Gáspár Református Egyetem oktatója. Jelenleg Budaőrsön él családjával. Kutatási területe a magyar későreneszánsz és a magyar-német irodalomtörténeti kapcsolatok.

Számadásom

    A város határában a Pihenő Keresztnél, a ,,Rastkreuz” középkori lámpás oszlopánál megálló utazót az ősi Sopron csodálatos látványa köszönti. Kegyes hagyomány szerint itt pihent meg Quirinus vértanú is, amikor pogány bíróság elé vitték Savariába a római katonák.
    Aki elérte hetvenedik életévét, az megállhat saját pihenő keresztjénél egy pillanatra. Arany Jánossal együtt tudja azt:

,,Míly temérdek munka várt még,
Míly kevés, amit beválték”
    Mégis azt hiszem, számadást tenni jó is, és tisztes kötelesség. Nem a számadást átlapozó Kegyes Olvasó tetszését akarom megnyerni e captatio benevolentiae bejegyzésével.
    Mégis arra kérem az Olvasót, fogadja szeretettel ezt a szellemi számadást! Számadással tartozom kibocsájtó szülőföldemnek, Sopronnak. E város régmúltját-közelmúltját kutatom csaknem fél évszázada.
    Hálás vagyok szülővárosomnak, hogy módot adott erre. Mestereimnek, a pannonhalmi Bencés Rend soproni tanárainak Dr. Pálos Ferencnek, Dr. Jávor Egonnak, minden tanáromnak, hogy erre az útra igazítottak. Mollay Károly professzor bölcsességének, Bán Imre és Klaniczay Tibor professzorok figyelmének, hogy lépteimet egyengették, felhívták figyelmemet egyes feladataimra. Feleségemnek, dr. Paulovits Teréz tanárnőnek, és leányomnak, Hajnának, fiamnak, Zsoltnak, hogy az íróasztalhoz és levéltári kutatásokhoz kötődő férj és apa nyugalmát, belső csendjét biztosították.
    Köszönöm a Soproni Városi Levéltárnak a kutatásra átengedett írásos szellemi kincseket. Nekem csodálatos szülőföldet ajándékozott az ég, Sopront.
    De kötődöm belső ragaszkodással választott szülőföldeimhez is. Ráckeve városához, ahol évtizedeken át taníthattam az Ady Endre Gimnáziumban. Az is megadatott, hogy jómagam és feleségem keze alól kinőhetett a ráckevei Árpád Múzeum. A hasznos tudós intézmény éppen 40 évvel ezelőtt nyitotta ki kapuját.
    Választott szülőföldem a hegyek koszorújában megbúvó Budaörs is. Tizedik éve vezetem a város Riedl Ferenc Helytörténeti Gyűjteményét. Ebben a munkámban mellém állt a Város és annak Német Kisebbségi Önkormányzata. Szívembe fogadtam az itt élő német és magyar, valamint a világ minden tájáról összegyűlt lakosságát. A falut 1720 táján újratelepítették az idevándorló németek, akiket 1946-ban elkergettek lakóhelyükről. Akik itt ezután otthont teremtettek, később egy közösséggé nőttek. Építik a lelki hidakat, melyek összekötik a megbékült emberek szívét Budaörsön.
    E válogatott tanulmánygyűjtemény megjelenését is Szülőföldemnek és Választott Szülőföldeim lakóinak, intézményeinek köszönhetem.
    Mindazok nevét, akik ebben segítettek, köszönettel felsorolom e válogatott írásaim gyűjteménye végén. Szabadjon azonban külön köszönetet mondanom Sopron Város Széchenyi István Könyvtárának, hogy vállalta kiadványként az itt olvasható tanulmányokat.
    A számvetést megtettem, az utat azonban folytatni szeretném. Amikor ezt a számadást mentegetőzve leírom, akkor került ki egy nagy terjedelmű (könyvméretű) tanulmányom a nyomdából Nyugat-Magyarország irodalmáról és művelődéstörténetéről, a Fejezetek a magyarországi német irodalom történetéről (Bp. 2002), tanulmánygyűjteményben.
    Remélem az a munkám is összegzést nyújt az említett világról, Sopron és környéke három évszázadáról. Ikerkönyvként e gyűjtemény is rávilágít a múlt egy-egy fontos szakaszára!
    Kérem a Kegyes Olvasót, ilyen lélekkel fogadja írásaimat! A szép külsőért pedig gondoljon szeretettel az 1721 óta Sopronban élő nyomdászatra, így az ősi nyomdász hagyományokat folytató Hillebrand Nyomda nemes könyvalkotó műhelyére.

Kovács József László

(Részlet A szülőföld nem enged Kovács József László válogatott irodalomtörténeti-helytörténeti írásai kötetből. A könyv Sopronban a Cédrus könyvesboltokban vásárolható meg. )

K.T.E.-T.CS.



2003. január 02., csütörtök 20:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület