CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


1. Huszonnegyedikék

Fénytől fényig

A legkevesebbtől a legtöbbig...

Karácsonykor - körülbelül - a legrövidebb a nappal, Szent Ivánkor, június 24-én - körülbelül - a leghosszabb. Mindkettőhöz fénnyel kapcsolatos hagyományok kötődnek - különösen az északi népeknél, ahol még nagyobb jelentősége van a napvilágnak, mint errefelé "délen", ahol eleve több jut belőle nekünk. Ilyenkor télen a gyertyaláng, júniusban pedig tűzgyújtás "járja"... mutatva, jelképesen, hogy az ember rajta tartja ujját a természet pulzusán, és örül, örül a megújulásnak!

Az élet úgy hozta, hogy igen közel esik karácsonyhoz az új esztendő első napja, amikor is hajlamosak vagyunk fogadalmakat tenni... amiket aztán elég könnyen el is felejtünk, elhanyagolunk... patópálosra "vesszük a figurát". Fél év komoly idő. Fél év alatt az újszülöttből gügyögő válik, aki már úgy-ahogy üldögélni is tud, és kint vannak első fogai is. Fél év alatt egy főiskolás, egy egyetemista elvégez egy szemesztert! Lám, az oktatás világában érvényes, jelen van, számon tartatik a fél év mint jelentős periódus, ami alatt igenis el lehet érni valamit!

Akár újévtől július elsejéig, akár Karácsonytól Szentivánig vesszük azt a fél évet - vegyük! Számoljunk vele! Mindenkinek van már naptára a jövő évre, biztosan! Talán már bele is írta most, az ünnepek alatt a családban, baráti körben fontos névnapokat, születésnapokat, talán a hátulján a fontosabb telefonszámokat, e-mail-címeket is bejegyezte... de... van-e már benne "saját"? Túlsúlyosak elérendő "mérleg-állapotot", nyelvtanulók elérendő szintet, spórolók megtakarítandó összeget.... stb. bejegyeztek-e már egy körülbelüli dátumot, egy lehetőleg azért reálisnak ítélhető dátumot kiszemelve az új esztendőben? Főleg a túlsúly és a nyelvtanulás lehet érdekes nekünk, magyaroknak. Az első azért, mert az infarktusnak és az agyvérzésnek, ami nagyon nagy számban fordul elő itthon, kockázati tényezője, a második azért, mert "rögtön" benne leszünk az EU-ban. Mi lenne, ha e céljaik elérését először a komoly időtartamnak számítható fél év elteltével, június 24-én (vagy július elsején) vizsgálnák meg?

Nem is szaporítom tovább a szót, kedves Olvasóim! Csak emlékeztetni gondoltam e fénytől fényig periódusra, így új év előtti tervezgetésnél.

A szakasz már elkezdődött. A nappalok hosszabbodnak, az újrakezdés sejtjeinkben lüktet. Kitartást a fogadalmakhoz, kiváló új kezdetet mindannyiunknak! Boldog új esztendőt kívánok 2003-ra Önöknek - és magamnak is :)

Szeretettel: Sebők Lili

- gyöngyös -



2002. december 29., vasárnap 15:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület