CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  



A kavics


Hol az út szélén hevert, hol középre pattintotta egy véletlen autókerék. Nem zavart senkit, és nem is kellett senkinek. Tette a dolgát: volt.

Egy szeptember végi napon egy kisfiú arrébb rúgta egy kicsit. Másnap is ott találta, megint megmozdította. Harmadnap már kimondottan kereste a szemével, és amikor meglett, lendítette a lábát, hogy jól elrúgja, de autó jött, hát mégse tette.

Pár napig nem "találkoztak". Amikor ismét jött a fiú, a kavics már a járdán "várta". A gyerek lehajolt érte, felemelte, nézegette egy kicsit, majd zsebébe süllyesztette, és ment tovább. Bele-belenyúlván a zsebbe mozgatgatta a kezével, forgatgatta ujjai közt. Jelentéktelen színű, ám izgalmas tapintású a kis kő.

Odahaza, amikor nadrágját a szék támlájára hajlította, kipottyant a zsebből a kavics.

Ahogy a kisfiú lehajolt érte, mintha megvillant volna egy ponton, mintha megcsillant volna valahogy... Furcsállotta, de nem tulajdonított neki jelentőséget. Asztalára tette, és ment a dolgára.

Éjszaka, lefekvés előtt, amikor a kislámpa kapcsolójáért nyúlt, megint a kövecskére esett a pillantása. Olyan árvának tűnt. Társtalannak... A gyerek a párnára hajtotta fejét, és földrajztanulmányai alapján elfantáziált a kis kavics "életéről".. Egy hatalmas hegy kicsi darabkája... Vajon folyó sodorta ide? Vagy ősi-ősi tenger mélyén heverhetett egykor? Látta képzeletben a hömpölygő tengert, őshalakat, és... elaludt.

Másnap, amikor felöltözött, indulás előtt újból a zsebébe tette a kavicsot, és így ment ez attól kezdve mindig.

Valahogy... jó érzés volt, hogy magánál tudhatja a követ - de egyáltalán nem lett belőle "kabalakő", szerencsehozó, nem. Ha úgy hozta volna kedve, ledobja az utcán, rugdossa egy kicsit a járdán, és otthagyja sorsára. Ez csak így volt. Laza "kapcsolat", igazán. Vagy inkább: semmilyen. Csak zsebrevágott egy kis követ és kész. Mi van abban?

A buszon nézegette. Egy másik fiú ült szemben, idősebb. Még előre is hajolt, úgy figyelte az ujjak közt forgolódó kavicskát. A kisfiú ezt látva zsebrevágta, és elő se vette, míg le nem szállt.

A járdán a kerítés mellé húzódott, tenyerére tette a kövecskét, és... elgondolkozott: VAJON VOLT MÁR VALAKIÉ EZ A KŐ? Vajon felvette már egyetlen ember is, ahogyan ő, és... netán haza is vitte? Lányok nemigen vitték, biztosan... Inkább fiú. Férfi? Hm. Hülyeség. A férfiak a slusszkulcsukat szokták ujjuk közt matatni, nem kövecskét.

Ledobta, rugdosta, és a kavics kiszállt az útközépre. Ő vállat vont, és ment tovább. Úgy esett, hogy visszafelé is erre jött... akkorra a kis kő már a járdán feküdt, közvetlenül a cipője előtt, egy lépésnél... amikor... amikor nagyon elgondolkodott, és a lába kicsit megbicsaklott. Jelentőségteljes találkozás...

Felvette a kavicsot, és a zsebébe tette. Ez már elhatározott, meggondolt mozdulat volt. Ez az én kavicsom. Hozzám tartozik.

Este a zsebéből az asztalra tette. Lefeküdt, lámpáját lekapcsolta. Behunyta a szemét, majd, napján gondolkodván egyszercsak kinyitotta újra. Rubinvörös fény töltötte be a szobát.

A kavics világított.

- gyöngyös -



2002. december 28., szombat 22:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület