CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 30., kedd, Katalin, Kitti napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Gondolkozzunk, igyunk bort is!

    Előző írásomban együttgondolkodásra hívtam kedves olvasóimat a borvidékünk gondjainak mérsékléséhez megoldásához.
    Kérem, jöjjenek velem, görgessük együtt e témakör nehéz és összetett halmazát; remélhetőleg a bajok orvoslásáig, kibogozásáig.
    Mint közismert óriási borkészlet halmozódott fel napjainkra. Ezek azonban nem lokális, hanem országos gondok, közvetlen és közvetett gondok sorát, kesze-kusza rendszerét hozta felszínre. Vannak becslések amelyek szerint mintegy 20.000 hl eladatlan készlet pihen a pincészetekben; kicsikben és nagyokban. Bár ennek az elfekvő készletnek a kialakulását egymásnak ellentmondó magyarázatok adják; a mennyiség becslésével kapcsolatban is nagyon különbözőek a vélemények.

    Akár a különböző nézetek nyilvánosság előtti megütköztetését is ajánlhatnám olvasóimnak. De nem teszem, mert napjainkban nagy feszültségben élünk.
    Különböző érdekek ütközhetnének meg. A választások évében csak a nyugtalanságot növelhetném; jó alkalmat adva egyes politikusoknak egymás besározására.
    Tehát egyelőre nem gondolom, hogy egy kölcsönös vádaskodási hullám elindításával gondolkodjunk együtt. Ne tekintsék ezt annak, hogy nem merném vállalni a problémák feltárásának gyökereinek a feltárását, -legalább is az én szemüvegen keresztül, akkor, amikor helyzetemnél fogva egy kicsit távolabbról tekinthetek a gondok halmazára. Ez, -talán, nekem kedvezőbb helyzetet is biztosít a bajok elfogulatlanabb boncolásához. Azt mondják, az erdőben nem látják a fáktól az erdőt. Márpedig a gondok nagyon bonyolult rendszerével állunk szemben, amikor nem is árt, ha egy kicsit távolabbról vizsgáljuk a témakör társadalmi és gazdasági összefüggéseit. Most, talán egy olyan pontról induljunk a bajok orvoslásához, amelyik mindig is napirenden volt, de nemigen jutott túl a probléma felismerésén.
    De ne sározzak senkit!
    Inkább fogyasszunk több bort a mindennapi életünkben. Ahogyan a nagy bortermelő országokban is, mi is fogyasszunk el ebédünkhöz, vacsoránkhoz, ne
többet, csak 1-2 dl bort.
    Nem új gondolat ez. A kultúrált borfogyasztás igen kedvező étrendi hatása régóta közismert.
    Talán gasztronómusok is megszólalhatnának hangosabban ebben a kérdéskörben.
    Sokkal hitelesebben tudnák elfogadtatni, mindennapjainkban megvalósítani, szokásunkká tenni étkezésünkhöz a rendszeres, de kultúrált borivást. Tudom,
akik "kormány" mellett ülnek azoknál ez ma problémát okozhatna. De valószínű, hogy eurokomfortólódásunk során  ebben a tekintetben is megtalálhatnák a kibontakozást.
    Egy kis számolást kérek: ha 2 millió ember napi étkezéséhez csak 2x1,5 dl bort inna meg az évenként, akkor ez 2.190.000 hl éves borfogyasztást, belső
fogyasztói értékesítést jelenthetne. Ha 3 millióan tennék, akkor ez már 3.285.000 hl-t tenne ki évente. Ne mosolyogjanak meg naivitásomon! Ne
tartsanak álmodozónak a mai bor árak és a keresetek kölcsönhatásában. Úgy gondolom, hogy nagy változások előtt állunk társadalmilag és gazdaságilag.
Felzárkózunk (?), inkább újra illeszkedünk Európához, - na, nem földrajzilag, hanem társadalmilag és gazdaságilag.
    Gondolják el: egy 1995. évi statisztikai adat szerint, akkor 3,289 millió hl bort állítottunk elő. A fantáziánkat tovább ívelve elmondhatnánk, ha lenne elegendő hazai vásárlóerőnk, akkor az egész hazai termést elfogyaszthatnánk. Talán kereslet is lenne. (?) De az árak! Vagy, inkább a bérek? - ami dominálhat a kereslet megjelenésében.
    Ez a kis gondolati játszadozás azonban nem vette figyelembe a minőségi, az asztali és tömegbor előállítók érdekkülönbözését. A szőlőtermelő, feldolgozó, forgalmazó és fogyasztó eltérő érdekeit. Sőt, nem beszéltem a vörösborok egészséget megőrző áldásos szerepéről sem. Az elmondottak csak egyfajta nézőpontból mutatják be borkérdésünk bonyolult rendszerének egyik szegmensét.
    Tehát, gasztronómusok, marketingesek, (soproni bormarketingesek, hol vagytok?) munkára fel, én segítek, ha szükségetek lehetne reám.

Dr. Takáts Tamás
agrármérnök, címzetes egyetemi docens.

Kapcsolódó cikk: "Még kér a vincellér!"
 

***

A szerző és szerkesztőségünk a témában – akár vitaindítás céljával is – szívesen fogadja el olvasóink véleményét, hozzászólását a szerkesztoseg@cyberpress.hu címre.





2002. december 28., szombat 17:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület