CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

“Szülőföldünk a költészetben"

A közelmúltban zajlott “Szülőföldünk a költészetben" címmel meghirdetett irodalmi vetélkedőről az esemény vezetője, Roskó Mária tanár számolt be lapunknak.
- Sopron szabad királyi várossá nyilvánításának 725. évfordulója jegyében indítottuk irodalmi vetélkedőnket Témánk: Sopron régi irodalmi emlékei a XVII. századig. Felhívásunkat minden iskolába eljuttattuk, melyben ismertettük a nevezés feltételeit ( a vetélkedő fordulóit, a felkészítő foglalkozások időpontjait, a szakirodalmat) és a döntő időpontját.
    A 13 éves tanulók körében meghirdetett versenyünkre 20 háromfős csapat nevezett be. Az első foglalkozáson részletes tájékoztatást adtunk a felkészülésről, bemutattuk a tanulmányozásra ajánlott irodalmat, mely több példányban állt a tanulók rendelkezésére. Fénymásolva kézhez kapták a könyv nélkül megtanulásra javasolt verseket, oklevélrészleteket. Felhívtuk figyelmükkel a “Kincseink" kiállítás megtekintésére.
    A 2. foglalkozásunkat a Levéltárban tartottuk, ahol Németh Ildikó főlevéltáros tartott előadást. A gyermekek tanulmányozhatták városunk legrégibb írásos emlékeit, okleveleit, egyéb dokumentumait.
    A 3. előkészítőn Sarkady Sándor költő Sopron régi irodalmi emlékeiről szóló előadásán vettek részt a versenyzők és a felkészítő tanárok.
    A felkészülést az elődöntő feladatsoraival is irányítottuk. Felkutatták a tanulók az emléktáblákat, megismerték IV, László életrajzát, az oklevél adományozásának körülményeit. Feljegyezték Lackner Kristóf sokoldalú tevékenységét, maradandó alkotásait. Régi szövegrészeket kellett mai nyelvhasználatúra áttérniük. Az elődöntő fordulóit nagyon magas színvonalon teljesítették a tanulók.

- A legjobb 9 csapat jutott be a döntőbe, melyet 2002. december 11-én rendeztek a Széchenyi István Városi Könyvtárban. A vetélkedőt Roskó Mária magyartanár vezette. A zsűri tagjai: Horváth Csaba igazgató, Komáromi Judit gyermekkönyvtáros, Ősze Erzsébet gyermekkönyvtáros és ifj. Sarkady Sándor helytörténész  voltak.
- A döntő feladatai között szerepelt totó, évszámok, személyek felismerése, képek azonosítása» régies szavak mai nyelvhasználatra történő átírása, irodalmi alkotások felismerése, versmondás és végül annak megjelenítése, amikor IV. László király átadja a szabad királyi városi rangot jelentő oklevelet. Korhű jelmezeket készítettünk, így felidéztük a középkor hangulatát.

- Kik nyerték meg a vetélkedőt?
- A helyezettek: Első helyen Kóczán Barbara, Molnár Alexandra, Stippinger Gabriella (Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium), a másodikon Wittmann Zsuzsanna Lendvay Kata Mali Viktória (Petőfi Sándor Általános Iskola) végzett. Harmadik helyezést ért el: Németh Angéla Hadari Vivien Szalai Nándor (Gárdonyi Géza Általános Iskola).
    A helyezettek és a döntőben részt vett valamennyi tanuló könyvutalványt, könyvjelzőt, tollat kaptak jutalmul oklevéllel illetve emléklappal együtt. Az első helyezett csapat iskolájának igazgatója 25.000,- Ft-os könyvutalványt vehetett át.

- Az irodalmi vetélkedőn részt vett tanulók felkészülésük során megismerték Sopron irodalmi és történelmi emlékeit.
- A vetélkedő résztvevőinek felkészülése pozitívan hatott környezetükre; osztálytársak, tanárok, szülők kísérték fegyelemmel a feladatok megoldását, a helyezéseket. Bízunk abban, hogy értékeinknek, régi emlékeinknek alaposabb megismerése hozzájárul ahhoz, hogy mélyebb érzelmi szállal kötődjenek szülővárosukhoz.



2002. december 26., csütörtök 10:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület