CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 30., kedd, Katalin, Kitti napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

"Még kér a vincellér!"

    A Soproni Borvidék boraiért, bor és szőlőtermelőkért már sokan, sok helyen megszólaltak, követeltek, talán sírtak is -de ez utóbbit a férfi gyengeségnek tartja, ezért az a "talán". Ez a Borvidék is történelmi, akár a rómaiakig, keltákig visszatekinthető. Valaha Rusztnál kezdődött, de a múlt század ezt is megcsonkította. A Fertőt Nyugatról övezte domboldalak, hegylábak szőlőskertjei nézik magukat a Tó szürkés tükrében, hogy élvezve érleljék a szubalpin, szubmediterrán és kontinentális klíma és a térséget borító talajok sajátos rendszerében fejlődő fürtjeiket. A fürtökből nem a termőhelyen, hanem sajátosan a város és a falvak belső pincéiben kiváló fehér, talán még nemesebb vörös borokat készítettek, készítenek a vincellérek.

    De mi lesz holnap? Kérdezik ma az egykori poncichterek leszármazottai és örökösei. Történelmi időket élünk meg napjainkban: egy új, kis Magyarországot szeretnék visszailleszteni egy szociális piacgazdasági rendszerben működő, polgári társadalomban élő Európához (az EU-hoz). Éppen ezért jogos az aggódó kérdés.
    Jogos, mert az az EU, miközben csatlakozási óhajunkat akarja is, meg nem is(?), szabályozni akarja a mi gazdálkodásunkat is, -teljesen jogosan-, ha ennek történéseit ma még nem is látjuk világosan.
    Az öreg gazdapolgárok egykor azt tartották: a zavartalanul működő vincellérséghez három tőke kell. Az első: egy termés az ültetvényen, a második: egy termés a pincében, és a harmadik: egy termés az asztalfiában (mondhatnánk ma a bankban) kellene, hogy a vincellér rendelkezésére álljon, ültetvényének és pincéjének művelésére/működtetésére. A gazdálkodási bajok akkor következnek be, ha e három tőke egymással nem harmonikus rendszerben működik.
    Napjainkban mintegy 20.000 hl bor az elmúlt évekből mozdulatlanul  pihen a pincékben. Mintha nem kellene a piacon. Nem sikerül eladni. Pedig a minőségi
igényeket többségük bőven kielégíti. Tehát a fiókból kifogyott a pénz, a hordókból nem fogyott el a bor. Hova kerül a 2002. évi szőlőből készülő bor?
A szőlő már a zsendülésre fordul, de a gazda még nem tudná fogadni feldolgozás céljából. Felborult a poncichterek gazdasági rendszere!?
     Miközben az áruházi láncolatok pultjain (gondoláin) számos más-más térségből származó hazai és külföldi palackot kínálnak. Gorombán: Hamburgtól Vladivosztokig minden pulton hasonlóan/azonosan, etikátlanul tág választékban kínálják a borokat. Szerintem inkább szűkíteni kellene az egyes sajátos borvidéki térségekben a borpiac választékát, jórészt korlátozva az adott borvidék termékeire. Ahogyan ezt Olaszországba, Franciaországban, Spanyolországban már természetes dolog. Ezt tartják tisztességes kereskedelmi magatartásnak.
    Amit a Soproni Borvidéken termelhetnek azt túlnyomórészt a Sopronhoz tartozó térségben kellene az áruházi láncolatoknak forgalmazni.
-Amit más borvidéken termelnek azt ott lenne ildomos nagyobb hányadban kínálni a pultokról. Ez egyúttal szállítási költségmegtakarítást is eredményezhetne.
    Másrészt a térség idegenforgalmának is jobban kedvezhetne. A fogyasztói árszínvonalat is mérsékelhetné, stb.  Történelmi borvidékünkön pedig helyre állhatna a "három tőke harmonikus működése".
    Enyhülne/kisülhetne a már rendszeresen jelentkező feszültség a termelők-feldolgozók-forgalmazók között, valamint az előbbiek és a kormányok, illetve a társadalom adófizetői között.
    Az előbbieknek van egy további vetülete is. Más megközelítésben. Gondolkozzunk együtt...
    A mai aránytalanul nagyobb kereskedelmi profitból tisztességes hányadot át kell engedni a termelők-feldolgozók részére! -is. A termelők-feldolgozók-forgalmazók szektoraiban kölcsönösen meg kell osztozni a fogyasztóktól fölözött profiton! Ez az osztozkodás egyrészt lemondást, másrészt tisztességes piaci osztozkodást hozhatna a piacon. A jelenlegi helyzet csak a rövidtávúak igényit szolgálja. A jelenlegi élelmiszer/bor kereskedelmi gyakorlatot/politikát egy állandó, változó mértékű feszültség/kisülés kíséri. Állandóan arra kényszerítve a kormányokat, hogy közvetve vállalják át a kereskedők profitéhségének jelentős részét. Szerintem nincsen ez így rendjén.
    Tisztelt olvasóim, lehet, hogy a gondolataim populárisnak hatnak néhányuknál, csak a kisebbségnél;  -magukat gyakran csalhatatlan szakembernek kikiáltóknál.
    De higgyék el nekem, legalább annyi, ha nem több intellektusból fakad, mint a demagógnak tartók kereskedelmi stratégiája. Nem vagyok messze az igazságtól, -azt a régen megfigyelt gyakorlatot: amikor valaki nem tudja stratégiáját a szociális piacgazdaság keretei között megfogalmazni, akkor minden más irányba mutató gazdaságpolitikát demagógia, populista minősítéssel illet, sőt még ennél is nagyobbat akar mondani, -érveinek tarthatatlansága miatt.
    Úgy gondolom, hogy a szociális piacgazdaság rendszerében is valamiféle konszezust kellene a termelő-feldolgozó-forgalmazó cégek között, ami mindhárom szektornak hagyna nyereséget, ha terméke arra érdemes. Valamilyen etikai-kódex  szabályozhatná a tisztességes piaci szereplők egymáshoz való viszonyát. Nem vádolni szeretnék, hanem javaslatot tenni, -sok-sok soproni termelővel-feldolgozóval egyetemben, hogy a borpiacon mihamarabb valódi, és nem álrendet kell csinálni! De, ne féljünk kimondani: szociális piacgazdasági rendet!
    Ma "még kér" a vincellér! De holnap? Nem tudhatjuk melyik utat választja. Követel, kivágja ültetvényeit, felszámolja pincészetét, stb.? Biztosan vannak olyanok akik erre várnak. De a poncichterek igazi örökösei talán ismét csak a túlélésre rendezkednek be.
Az új évezred küszöbén tanuljunk meg közösen gondolkodni, gondoskodni egymásról! A szolidaritás nem elavult, hanem szociálisan igényelt erkölcsi tartás.

 TT.
(a szerző agrármérnök, címzetes egyetemi docens, mezőgazdasági szaktanácsadó)



2002. december 17., kedd 22:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület