CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Sopron ortofotók

    A Sopronról írt könyvek és Sopron-albumok többnyire minden soproni polcán együtt sorakoznak. Számukat tekintve még könnyen számon tarthatók, minőségüket és tartalmuk szerint szintén, mint ahogyan alkotóik is egyenként. Mindezek között bizonyára igen előkelő helyet foglal majd el a Sopron ortofotók kiadvány, amely bemutatójának alkalma éppen a Hűség Napjára esett.

Sass László, társszerkesztő: az ortofotókat ezúttal egy színvonalas városprezentációs anyag egészíti ki

    "Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj" - a könyvben a soproni táj egy olyan szemszögből jelenik meg, melyet földi halandó nem mindennap láthat. Kellemes kikapcsolódást és jó repülést! - ajánlja a könyvet Walter Dezső Sopron polgármestere az olvasóknak.
    Székely László, a Székely és Társa Kiadó vezetője, a könyv szerkesztője, Sass László, társszerkesztő, a soproni EDUTECH Kiadó főszerkesztője, Prof. Dr. Bácsatyai László, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara Földmérési és Távérzékelési Tanszékének vezetője, valamint Kalmár István alpolgármester ajánlották a könyvet a soproniaknak a Cédrus Art Klub Fő téri könyvesboltjában.

Prof. Dr. Bácsatyai László és Kalmár István alpolgármester

    A Sopron városa által is támogatott Sopron ortofotók tulajdonképpen két könyv, egyben - mondta bevezetőként Sass László, aki külön is megköszönte a főépítészi irodának a könyv elkészülte során nyújtott segítségét. A sorozat eddig megjelent köteteitől eltérően, a soproni ortofotók mellett részletes városismertető, valamint 121 darab színes városfotó is szerepel a kiadványban.

 Kalmár István alpolgármester a könyv maradandó értéket közvetítő mivoltáról tett említést, hangsúlyozva, hogy a múlandó ünnepi alkalmak és események mellett, öröm látni, és kézbe venni a bemutatott könyvhöz hasonló, értéket őrző és közvetítő alkotásokat.
    A Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara szintén foglalkozik ortofotó-készítéssel. A Sopron környékéről, az Egyetem Botanikus Kertjéről készült, a valóságostól eltérő színekben pompázó felvételek a Kar Geomatika és Mérnöki Létesítmények Intézete Földmérési és Távérzékelési Tanszékéről származnak. "Ún. infraszínes képek ezek, amelyek nem a látható fény tartományában rögzítik a körülöttünk lévő világot. Ha a szemünk az elektromágneses spektrumon belül néhány tized mikronnal arrébb érzékelne, akkor ilyen, dominánsan vörös, bíbor és lila színekben gyönyörködne. E színeknek szakmai szempontból nagy jelentősége van, például az egészséges növényeket, fákat el tudjuk különíteni a kárt szenvedettektől" - írja a könyv bevezetőjében dr. Bácsatyai László professzor, aki a könyvbemutatón az ortofotó pontos meghatározását is ismertette: olyan fényképről van szó, amely az eredeti felvétel ortogonális vetületét alakítja képpé; a digitális ortofotó speciális légi felvételek perspektív torzításoktól mentesített változata.

Székely László szerkesztő-kiadó és Székely Éva kontrollszerkesztő

    Székely László a Székely és Társa Kiadó vezetője nem térképész; térképkedvelőként a kilencvenes évek elején egy térképészeti szakkiállításon látott először, akkor "csak térképészeti alapanyagnak" tartott ortofotót. Azóta Budapest, Győr-Moson-Sopron Megye, Nyíregyháza és Pécs ortofotós albumai után, mára elkészült a – légi fotózás csúcstechnológiájával – Sopront bemutató könyv is, amelyben az olvasó útját a teljes utcanév-hálózat feltüntetése könnyíti.
    A legelső ortofotó album 1997-es megjelenésétől Dr. Gross Miklós (EUROSENSE Kft) készíti azokat a digitális fotókat, amelyek a bonyolult digitális úton történő átdolgozást követően nyerik el a könyvben viszontlátott térképi helyességű képi megjelenítést.


    A soproni városfotókat a soproniak számára ismert fotósok Lobenwein Tamás és Pluzsik Tamás készítette. A Sopron – a nyitott kapuk városa várostörténeti részt Vargha Zsuzsa és Hárs József írta.
    A kiadvány nem elhanyagolható értéke, hogy háromnyelvű: az angol, illetve a német változat fordítója Dr. Benedek György és Dr. Lieber Péter.
    A képek legkisebb önálló eleme a terepen 1×1 méter, ami már csak azért is nyújt maradandó élményt az olvasónak, mert a légi fényképezés egészen pontos, műszerekről leolvasott adatai szerint Sopron fotói 2001. július 9-én készültek...6740 méter magasból.

T.É.



2002. december 16., hétfő 20:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület