CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Szénási Ferenc karikatúrái

Az Escort Tourist galériájában, az Orsolya téren láthatók Szénási Ferenc karikaturista munkái. A többségében fekete-fehér tónusos rajzok már messziről uralják a térbe lépők figyelmét. A helyszűke miatt kissé zsúfoltan felrakott képek kétségtelenül vonzzák a látogatót: s annak ellenére, hogy nem mindegyik rajzon takarható el még képzeletben sem a felirat, mégis egy könnyű kis barkochba játékra hívja a szemlélőt. Szeretné kitalálni, s valljuk meg, a karikírozott vonások nagymértékű felnagyítása ellenére ez nem túl nehéz feladat.


Szénási Ferenc karikatúrái dinamikusak, mozgékonyak: szinte mozgásélményt keltenek. Dalit festés közben, Verebes Istvánt gesztikuláló, horkantó, élénk gesztikulációval kisért előadás közben látjuk. Pavarotti énekel, Kabos Gyula magánemberként lép ki, de kisemberként a filmmúzeum előadásából. Rajzolójuknak különleges érzéke van ahhoz, hogy sokoldalúan, ne csak a látvány világának extrém jegyeivel állítsa elénk alakjait - nem, nem csupán alakjait, hanem magukat az embereket.


A "Malacságok" sorozatban pedig a már a karikatúrákon is megfigyelhető szolid, tehát nagyon is szilárd humort élvezhetjük. Szénási erőssége nyilvánvalóan a grafikus, fekete-fehér megoldásokban található, ezek összetettsége bőven pótolja, amit a színes megoldásokban esetleg hiányolnánk.


A kiállító számított az alkotások kelendőségére, arra, hogy a közönség esetleges kedvenceit nemcsak a kiállítóteremben szeretné látni, de otthonában is szívesen akasztja falra, teszi az asztalra, hogy kezeügyében legyen, ezért a rajzok több méretben és reprodukciós formában is a vásárolni szándékozók rendelkezésére állnak.


Sokan voltak művészek, akik valamiképpen féltek a torzított ábrázolástól, "tökéletes imázsuk" megcsorbításától. Aki ezt a kis kiállítást szemléli, sokkal közelebb jut a rajzművészet ezen ágához, és inkább előnynek, semmint hátránynak fogja tartani, ha Szénási Ferenc - "Széna" - "tollára veszi".
- DI -



2002. december 12., csütörtök 18:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület