CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Fényt és örömet hozó este
Iván Csaba és Kerék Imre új könyveinek bemutatója

    A zimankós, téli estében, a soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban, 15-20 ember várakozott tegnap este a győri Hazánk Könyvkiadó új könyveinek bemutatójára. Az új könyvek: Iván Csaba: Naptárlapok, Érdekességek a Dunántúl kultúrtörténetéből és Kerék Imre: Virágvölgy, Összegyűjtött versek, 1961-2001.

Hanzséros Ágnes, Kóczán Bálint, az írások tolmácsolói, 
Iván Csaba író, Szabó József, kiadóvezető, Kerék Imre költő

    Ahogyan Szabó József, a kiadó vezetője elmondta, a győri Hazánk Könyvkiadót a rendszerváltás körüli években alapították. Eddig közel hetven könyvet
adtak ki, főként szépirodalmat, illetve verseket. Jelentős számú néprajzi és oktatást segítő kiadványaik száma is. Kezdettől odafigyelnek a minőségre, nem engednek annak a csábításnak, hogy "adjuk ki, mert helyi szerző, helyi téma". Így aztán igényes és szép gondozású kötetekkel gazdagodhat az értő közönség.

    Kerék Imre új könyve régi vágya a kiadónak és a költőnek egyszerre. A kötet nem tartalmazza a gyermekverseket és a műfordításokat, az majd talán a következő év megvalósult álma lesz. A mostani végigkíséri életútját, tartalmazza majdnem az összes eddig megjelent versét. Annak ellenére, hogy a költő nem a város szülötte, neve régóta összeforrt Sopron nevével. Kerék Imre verseiben az irodalomszeretők egyszerre becsülik a játékosságot, ironikus humorát, de filozófikus, a költőhöz közelálló hangvételét is.
    Miközben a költő Szabó József kérdéseire válaszolt, felelevenedett gyermekkora, a kezdeti szegénység, nélkülözés, ami kitörölhetetlen nyomokat hagy az emberben. Mesélt pécsi főiskolás éveiről, költői jóbarátok emlékét idézte:  Fodor Andrásét, Kormos Istvánét. Vallott a városról, pedagógusi, kutatói munkájáról, további terveiről.
    Hanzséros Ágnes a tőle megszokott és elvárt rutinnal, mély empátiával elevenítette meg a verseket, amelyeket Kerék Imre válogatott össze számára az estre. Valahogy úgy, mint amikor az embernek egy lakatlan szigeti utzás előtt el kell döntenie, mi az az öt fontos tárgy, amit magával vihet. Ezek a versek Kerék Imre számára: Csontvázuk átvilágít, Sopron, Soproni virágének, Hasonlatok egy szerelemre és végül, de nem utolsónak a Parafrázis egy Ronsard-szonettre.

    Iván Csaba első kötetes szerző. Szombathelyen szerzett magyar-könyvtár szakos diplomát, jelenleg egy győri gimnáziumban tanít, de szerkesztő, riporteri feladatokat is végez. Szimpatikus ember, szimpatikus kötettel.
    Dolgozhatna bármit, csak nemes anyaggal tenné. Csinálhatna bármit, csak szakmai alázattal tenné. Könyve, a Naptárlapok kalendáirumszerű felosztásban
számol be valóban az egész Dunántúl művelődéstörténetéből. Jeles eseményekre, születési és halálozási dátumokra építette kötetét.

    Tipográfiailag is szép a zöld betűszínű, a megsárgult kalendáriumokat idéző borítójú, illusztrációjú könyv. Kézbe fogni is  érdemes. Jó szívvel ajánlható elrejtett szellemi kincseket kereső fiataloknak, időseknek egyaránt.
     Iván Csaba tolmácsolója Kóczán Bálint volt. A kötet jónéhány soproni vonatkozású anekdotát is tartalmaz. Ilyen Haydn története, Kis János szuperintendensről való emlékezése, vagy Benedek Lajos táborszernagy életének egy-egy epizódja.
 A jelenlévők létszámától, de az est hangulatától is meghitt hangulatú beszélgetés legalább néhány órára örömet, fényt lopott a jelenlévők szívébe. Olyant estét, ami megmarad.

Csiz



2002. december 11., szerda 16:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület