CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Járt-e nálad Gábriel? - Dr. Drávai István könyvének bemutatója

    Mitől lesz sikeres egy könyv?
    Attól, hogy bemutatóján sokan megjelennek? Vagy attól, hogy sokan keresik? Esetleg attól, hogy sokan el is olvassák? Vagy pedig attól, hogy folytatását sokan várják; hogy beszélnek róla?
    Drávai István tavaly megjelent, Keressétek a hegyeket című, evangéliumi olvasmányokhoz kapcsolódó elmélkedés-kötete a fenti szempontok szerint egyértelműen sikeresnek bizonyult, hiszen minden darabja elkelt. Közben a könyvben megjelent írások, hétről hétre, szépen sorban felkerültek a Lélektől lélekig rovatunkba, ahol jelenleg is bárki megtalálhatja azokat.
    Járt-e nálad Gábriel? a címe az előző kötet idei "folytatásának". Az egyházi esztendő evangéliumi olvasmányaira fűzött meditációk a Szentírás szerinti önismeret és ismeret útján vezetik újból végig az olvasót, úgy hogy az egyén és a közösség, a világ  – sokszor érthetetlen – eseményei közepette folyamatosan személyes állásfoglalásra késztetnek.

A szerző dedikál

    Az egy oldalas – internetes oldalra (is) készült – írások, D. Hoffer Erzsébet a már megszokottan szuggesztív grafikái kíséretében, sűrítetten, de mégis olvasmányosan, emberközelien közvetítik az Üzenetet, amelyre nagyon is érvényes a szerző Virágvasárnapra szánt gondolatsorának egy részlete:
" Előre elárulható: a megoldás nem olvasható ki egyszerűen a könyvekből, nem "szedhető le" a legjobb keresővel és böngészővel sem az internetről. A végső választ a Márk evangélium válogatott és nyitva hagyott kérdéseire mindenki saját életével adja."

    Az írások folyamatos személyes jelenlétet és együttgondolkodást igényelnek; a felszínes emberi magatartások világában ezért is, de alapvetően nem ettől igazán "sikeres" a könyv. Sokkal inkább attól, hogy olvasói érezhetően (és akaratlanul is) "az örökkévalóság mára eső részének" részesei lehetnek.

Bindes Ferenc kanonok
Jakab Katalin református lelkész
Zügn Tamás evangélikus lelkész

    A Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum dísztermében tartott könyvbemutatón Bindes Ferenc kanonok, Jakab Katalin református, és Zügn Tamás evangélikus lelkészek ajánlották a könyvet, amelyet követően Dr. Drávai Istvánt – "civilben" gyermekorvost – kérdeztem az írásról, a műfajról.
- Nemcsak ebben a témában és ebben a műfajban írok, - válaszolta a cyberpress.sopron.hu rovatvezetője; immár a második év ez, amelyben lehetőség nyílt a könyv megjelenésére. Azért vetek papírra - digitális, számítógépes file-ba - ebben a témában is írásokat, mert számomra ezek az élet legfontosabb kérdései, és elsősorban ezeket tartom megfontolásra érdemesnek. Amióta először vettem kezembe a Könyvek Könyvét mindig is úgy gondoltam, hogy a Szentírásról, az evangéliumokról való gondolkodás nem klerikusi kiváltság; a laikusnak ugyanúgy el kell gondolkodnia, "le kell fordítania magának itt és most", hogy helyesen dönthessen.
    Nyilván ahhoz, hogy a gondolkodásmódja helytálló legyen, valamilyen fokon ismernie kell az Írásokat és azon körülményeket, hagyományokat, amelyek között azok születtek, illetve amikor és amiért értelmezték azokat. Mindemellett, ha valaki ennek a "műfajnak" nekifog, nem árt, ha "leellenőrizteti" közlés előtt, amit lefektet - már csak a tisztesség és a hit is ezt kívánja -, mert tévedni lehet, különösen, ha valaki nem az Írás egészébe ágyazza be a gondolatait. (A "Hűség városában" nem mondok újat, ha azt állítom: mindig hűségesnek kell lenni!)

- Ha valaki e szerint olvassa az evangéliumokat, meg fog lepődni, hogy az Istennek elkötelezett értelmezőnek is milyen óriási a lehetősége és a szabadsága. Úgy gondolom, ezt tapasztalták meg sok-sok ezren, akik előttem ugyanezzel foglalkoztak, és erre jönnek rá még nagyon sokan, akik utánam forgatják majd a Bibliát.
    Ez fogja sokukat ugyancsak arra késztetni, hogy klerikusként vagy civilként, akkor és ott elmondják - akár egy kötetben -, hogy nekik mit mond az Írás.

Tóth Éva

Kapcsolódó cikkek:
Járt-e nálad Gábriel?  "Szép és bölcs elmélkedő könyv" - másodszor
Keressétek a hegyeket - Meghívó könyvbemutatóra
3. Magyar Keresztény Internet Konferencia



2002. december 03., kedd 02:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület