CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Az élet ellen élni?

Mk 13.33-37. Vigyázzatok, legyetek éberek, mert nem tudjátok, mikor jön el az idő. Éppen úgy, mint az idegenbe készülő ember, aki otthagyja házát és szolgáira bízza vezetését, mindegyiknek kijelöli a maga feladatát, a kapusnak is megparancsolja, hogy virrasszon. Legyetek hát éberek! Nem tudjátok ugyanis, mikor érkezik meg a ház ura: lehet, hogy este, lehet, hogy éjfélkor, vagy kakasszóra, vagy reggel. Ne találjon alva, ha váratlanul megérkezik! Amit nektek mondok, mindenkinek mondom: Legyetek éberek!”

A liturgikus "B" év kezdődik, természetesen advent első vasárnapjával. A világ körülöttünk semmit nem változott: már benne járunk az agyondíszített karácsonyi vásári forgatag kellős közepében. S itt, ahol a legnagyobb a lárma és a zaj, itt, ahol minden egészen másról beszél, mint az idei év evangéliuma, Márk tollából, Péter szájából, itt kell időt, helyet és lehetőséget találnunk arra, hogy elcsendesedjünk, és végiggondoljuk, mindig újra és személyreszabottan, mit várok én az idei adventtől, mit kellene, hogy hozzon nekem a karácsony?

Vezetést és feladatot kaptunk, mondja a mai evangélium. Ne hangoztassa hát senki a dolce farmiente, az édes semmittevés hamis jelszavát. Isten munkára, fizikai és szellemi-lelki tevékenységre hagyott bennünket itt, a Földön. A virrasztás nem kellemes dolog, az ösztönök, sőt a természetes magatartás elleni cselekvést végez az, aki minden élettani ösztönzés ellenére nyitva tartja a szemét, nem enged szervezete kívánságának.
Mindannyian láttunk már éjszakai műszakot végzőket, ügyeleteseket másnap reggel vörös szemekkel, támolyogva. Az életritmus ellen él az, aki virraszt. Mégis van értelme, mondja Jézus, mert le lehet maradni.
Késznek lenni, készen lenni arra, hogy látogató érkezik. Ez advent, és ez valamiképpen egész életünk. Aki virraszt, az már tudja, hogy van értelme a várakozásnak, mert

  • Biztosan eljön, akit vár.
  • Érdemes rá várnia, mert akkor történik valami.
  • Váratlanul jön el, nem előre bejelentett módon.

Igen, valamiképpen ez hitünk tartalma: eljön az, akit várunk, akiről helyesek a fogalmaink, és elhoz számunkra valamit, amit csak Ő tud biztosítani a számunkra. Mi olvassuk, de mindenkinek szól az üzenet. Még alig egy millárdan hallottunk róla, talán többen, de valószínűen még jóval kevesebben virrasztunk. Alszik a Föld, csak hang-és fényzavar szűrődik ki a mindenségbe. Pedig valahol Valaki készülődik "lehet, hogy este, lehet, hogy éjfélkor, vagy kakasszóra, vagy reggel". Hiszed-e ezt, testvér?
- DI -



2002. november 29., péntek 22:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület