CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Magyarország ezer éve térképeken

    A Magyar Földmérési Térképészeti és Távérzékelési Társaság Soproni Csoportja, a Magyar Tudományos Akadémia, a Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet, valamint a Soproni Földhivatal rendezésében nyílt meg a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban Magyarország 1000 éve a térképeken című kiállítás, amelyen Apagyi Géza, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője köszöntőjét követően Walter Dezső polgármester ajánlotta a tárlatot a népes közönségnek.

Walter Dezső köszöntötte a kiállítás résztvevőit

    A szervezők külön érdeme, hogy egy igényesen szerkesztett kiállításvezetőt is összeállítottak, amely igen nagy segítséget jelent a nem térképészeknek a kiállított anyag megismerésében és megfelelő értelmezésében.

    A kiállított anyag válogatás, hiszen az elmúlt évszázadok során sokkal több térkép készült, mint amennyit a kiállítók ezúttal be tudnak mutatni a konferenciaközpont első emeletén kialakított kiállítótérben.
    A 93 bemutatott térkép egyúttal kordokumentum is, hiszen sajátos időutazásra hívja a látogatókat, amint a kiállításvezető bevezetője is fogalmaz: Az ezeréves Magyarországról készült térképek révén elénk tárul az is, ahogyan készítőik, megrendelőik egykor és ma térségünket látták és láttatni kívánták. Az ókori és kora középkori térképészet fő emlékeinek említése mellett a reneszánsz kor térképészetéről, a török korban készült térképekkel kapcsolatos tudnivalókról is olvashat a kiállítás-látogató Klinghammer István A magyar térképészet a kezdetektől napjainkig című írásában, amelyben a földmérő- és térképész-szakember a képzés történetéről, a katonai felmérésről, valamint a civil térképészetről is bőséges információanyaggal szolgál.
    Hosszú út vezetett a Ptolemaiosz nyolckötetes földrajzi munkája térképein felbukkanó későbbi Magyarország területének ábrázolása és a mai – 22 Föld körüli űrkutató misszió által közvetített – adatokat feldolgozó térképekig.
    A kiállításon a Beatus von Liebana világtérképe (1028 körüli másolatban) mellett a közismert és sok vitát kavart Lazarus 1528-as műve és rengeteg igazi, nem csak térképészeknek való csemege látható. Az értékes anyagot, amely december elsejéig naponta 9-16 óra között tekinthető meg, és amely  egyúttal áttekintést ad a magyarországi polgári és katonai topográfiai térképezésről is, az Országos Széchényi Könyvtár térképtárából, a Földmérési Intézet és Múzeum, továbbá a Magyar Honvédség Térképészeti Hivatala anyagából válogatták össze.



2002. november 26., kedd 22:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület