CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Gyárváros a Lackner Kristóf utcában

    Gyárváros. Annak, aki látott már gyárvárost és sokkal inkább annak, aki valaha élt gyárvárosban bizony nem hangzik túl jól ez az összetett szó.
    Szabó Viktória főiskolai hallgató a MTV Regionális Stúdiója AMI Galériájában nyílt kiállítása a még egy taggal megtoldott Gyárvárosképek címet viseli.
 

Dr. Winkler Gábor egyetemi tanár, Szabó Veronika és Sass András ügyvezető igazgató a megnyitón

    A háromtagúvá bővült összetett szó ugyan még nem oszlatja el teljes egészében azok gyanúját, akik az ötvenes-hatvanas években – alkotói tehetség, ihlet, megbízás hiányában, avagy éppen megbízásból született – az épülő-szépülő lakótelepeket, vagy a nép követendő vezéreit megörökítő képekre asszociálva valamitől tartanak, ám Viktória bevallottan fiatal életkora, és természetesen, a grafikák maguk mindenkit meggyőznek arról, hogy az alkotások, még ha azokat házgyári panell-lakótelepek környezete is ihlette, lehetnek eredetiek, sőt szépek.

    A tárlatot Dr. Winkler Gábor egyetemi tanár ajánlotta a közönségnek.
- Elmúltak azok az idők, amikor optimista hangulatú – darukat, gyárkéményeket, mosolygó overallos építő munkásokat megörökítő – műveket kellett "alkotni", és lám Viktória, 2003-ban húszévesen mégis lakótelepeket rajzol, amelyeket azért sem kell mellőzni, mert - amint azt Winkler Gábor, kiszámolta: Magyarországnak csaknem a fele hasonló házakban él. Sokaknak élettere, otthona, megkötött barátságok, szerelmek helye a lakótelep, amelyről Viktória képei beszélnek, üzenetet hoznak, úgy, hogy közben azok furcsa átváltozáson mentünk keresztül.
 

    Szabó Viktória átalakított gyárvárosi világa humanizálódik. A doboz-házak merev kockái, a tízemeletes panellek szigorú, hosszú egyenesei, az elviselhetetlen mértani rend és mindaz, ami egy lakótelepen, vagy gyárnegyed közelében nagyon szürkének visszataszítónak, esetenként nyomasztónak, egyformának tűnt átlényegül a képeken.
    A jobbra-balra dőlő lámpaoszlop, a szélesen mosolygó Trabant, az összeborult házgyári házak, az ég felé tekergőző tízemeletesek által élő és érző környezetté válik a lakótelep.

    Szabó Viktória főiskolai hallgató alkotásai, még Winkler Gábort a szakmai tekintéllyel rendelkező építészt is arra késztették, hogy emberibbnek, "kedvesebbnek", érezze a gyárváros környékét, és miután (sajnos) nem a lakótelepek azok, amelyek az idő múlásával sem változtak, (legalább is előnyükre semmiképpen sem), mégiscsak Szabó Viktória grafikái azok, amelyeknek köszönhetően élet, közvetlenség költözött a képekbe, amelyekre a jövőben, akárcsak Szabó Viktória további pályájára érdemes lesz figyelni.

T.É.



2002. november 19., kedd 13:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület