CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Mühl Aladár (ismét) a Festőteremben


Megtelt a Festőterem

Szombaton, november 16-án délután 5 órakor megnyílt Mühl Aladár festőművész születésének 100 évfordulójára gyűjteményes kiállítása a Festőteremben. A megnyitón megjelent Sopron apraja-nagyja, Ali bácsi még élő ismerősei, tisztelői, Lonci néni, a művész özvegye, és a személyes ismeretség jogán is megjelent Walter Dezső, a város polgármestere.
A Hunyadi Evangélikus Iskola énekkara népdalokat énekelt, majd Fodor Gábor fuvolaművész játszott a megjelenteknek. Ezután Walter Dezső polgármester úr szólt a jelenlevőkhöz. Szavaiban az Ali bácsit ismerő városvezető emlékei elevenedtek fel, miközben kifejezte megbecsülését a művésznek és özvegyének (a város is támogatást nyújtott a kiállítás megrendezéséhez).


A megnyitáson szereplők

Sulyog Gabriella grafikusművész nyitotta meg a tárlatot. Az odafigyelő polgárok nem mindennapi szöveg hallgatói lehettek. Sulyok Gabriella jó ismerősként és pályatársként messze túlment az ilyenkor szokásos kereteken, miközben személyes élményt szerzett a hallgatóknak azzal, hogy - milyen nagy dolog! - ki merte választani Ali bácsi talán legszebb képeit, egyenként, és mindenki füle hallatára kitűnő elemzést nyújtott róluk.


Sulyok Gabriella grafikusművész, a tárlat megnyitója

Miközben hangsúlyozta az érett alkotások összetettségét és árnyaltságát, nem feledkezett meg a fiatalkori képek hatalmas lendületéről, frissességéről, mintegy választ adva az Ali bácsi tisztelői között is létező dilemmára: vannak, akik fiatalkori műveit szeretik jobban, azok nyitottsága miatt. S valóban, a kiállításon is megfigyelhető, hogy a tépelődő, a mindig jobbat akaró művész hogyan nem tudta többször abbahagyni az alkotást, hogyan festette tovább képeit ezernyi árnyalattal. S ezáltal vesztett is és nyert is.


Lonci néni a képek előtt

A megnyitó Lonci néni köszönő szavaival ért véget, aki mindazoknak, név szerint is, megköszönte a segítséget, akik munkájukkal hozzájárultak a kiállítás sikeres megrendezéséhez.

S hogy honnan a cím? Honnan az "ismét"? A tanítványok kiállítása kapcsán feleségemmel együtt elevenítettük fel, s foglaltuk írásba személyes emlékeinket Ali bácsiról. Talán nem mindenki tudja, hogy a Festőterem az ő aktív idejében nyerte el mai jelentőségét, főleg azzal, hogy rendszeresen, már akkor ott rendezték az Őszi tárlatot. Ali bácsi - másokkal együtt - annak rendszeres résztvevője volt. Egyszerűen nem volt elképzelhető ez az esemény nélküle.


S történt, hogy élete vége felé "kizsűrizték", nem jutott be a szeretett lehetőségbe, amiért egész életében sokat tett. Hasonlóan járt a megyei megmérettetésen - kibontatlanul hozták vissza munkáit! Akik akkor találkoztak vele, azok emlékezhetnek rá, hogy ez milyen fájdalom volt számára, noha alkotókedvét ez sem vette el, sőt mindazoknak, akik bejutottak, volt ereje gratulálni, és őket is csak buzdította. Feltettük pedig most a kérdést: hol vannak azok a zsűritagok, és Ali bácsi itt van ismét előttünk szeretett termében. Ha nem is követte meg senki - nagyon nem divat ez manapság - de legalább lehetőséget kaptunk arra, hogy ismét adjon, ismét tanítson, és ismét huncutul kacsintson egyet ránk a Festőterem falairól.
- DI -
 

Kapcsolódó cikkek:  

                                                     Sulyok Gabriella grafikusművész: Mühl Aladár emlékkiállítása 

Mühl-emléktáblát avattak a Bécsi út 20. szám alatt
Mühl-Aladár emlékest és koszorúzás
Mühl Aladár tanítványainak kiállítása a Várkerület Galériában



2002. november 16., szombat 20:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület