CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Könyvajánló a Cédrus Art Club válogatásában
Csapody Tamás: Civil forgatókönyvek
Századvég Kiadó, 2002
A jogász és szociológus szerzőnek a szerkesztett, mintegy 45 ív terjedelmű kötete válogatás közel 20 év publicisztikai terméséből és tanulmányaiból. Csapody Tamás napilapokban (Magyar Hírlap, Népszabadság, Magyar Nemzet) és hetilapokban (HVG, Élet és Irodalom, Hitel, Magyar Narancs) megjelent írásai valamint társadalomtudományi folyóiratokban (Jogtudományi Közlöny, Mozgó Világ, Társadalomtudományi Szemle, Egyházfórum) közölt tanulmányai a társadalmi átalakulás jól megragadható, civil oldaláról adnak áttekintést. Az írások - műfajuktól függően - tudományos igénnyel megírt munkák, elemzések, összegzések vagy a közírói tevékenység részei.

A központi kiindulás azonban mindegyik esetében egy vállaltan erőszakmentes és civil gondolkozású, problémafelvető, pártoktól független, objektivitásra törekvő megközelítés.
A kötet fejezetei a magyarországi békemozgalom, az egyik hazai - Bokor - bázisközösségi mozgalom, a katonai szolgálatmegtagadás, a polgári szolgálat, az állam és egyház valamint állam és civilek (civil szervezetek) viszonya, a NATO csatlakozás és a NATO jugoszláviai bombázása köré csoportosulnak.

Ára: 2.800 Ft
 

Kapcsolódó anyagok, honlapok:
Csapody Tamás: Civil forgatókönyvek - Meghívó könyvbemutatóra 
http://www.nonprofit.hu/kiadvanyok/konyv/46.html
http://www.szazadveg.hu/kiado/konyv/2002/2002_15htm



Niszkács Miklós: Soproni borok és ételek
(Sopron, Kis-Kárpátok, Burgenland borútjain)
Paginarum Kiadó, 2002
“Egy 1230-ban keltezett ajándékozási szerződés említi a legősibb soproni szőlőfajtákat, a furmintot, a fehérfoltost, a barnaszőlőt (vadfeketét), a gyöngyfejért, valamint a sárfejért…Az 1277. évi városalapító oklevél már bizonyos kiváltságokat is tartalmaz a bordézsmára vonatkozólag.”

A Magyar borok és borvidékek sorozat ötödik kötetében a szerző mintegy kézen fogja az olvasót, hogy tájat, történelmet, bort és jó ételeket értő módon mutasson be neki. A könyv a hajdani Ruszt-Sopron-Pozsony Borvidék fenséges tájaira kalauzol el. A könyv középpontjában a mai Soproni Borvidék bemutatása áll, de hangsúlyos a kötetben a Burgenlandi (a ruszti borvidék) és a Kis-Kárpátok (a pozsonyi borvidék) borútjának és állomásainak ismertetése is.

Ára: 4.200 Ft
 

Kapcsolódó anyag:
Soproni borok és ételek - könyvben és valóságban 



Niederhauser Emil – Szvák Gyula: A Romanovok
Pannonica Kiadó, 2002
Egy több mint háromszáz éven át megszakítás nélkül uralkodó dinasztia története minden korban figyelmet érdemel. Hát még akkor, ha egy nagy birodalom élén áll, amely a világ sorsát és az egyetemes fejlődést hatékonyan képes befolyásolni, gátolni vagy előmozdítani, hiszen a földkerekség egyhatodán terpeszkedik. Az 1613-tól 1917-ig regnáló Romanovok nem voltak se rosszabbak, se jobbak, se műveltebbek, se kulturálatlanabbak, se tehetségesebbek, se tehetségtelenebbek, mint koronás kollégáik a világtörténelem színpadán. Uralkodásuk az orosz történelem addigi legnagyobb anarchiájából nő ki, és abba is torkollik. Azalatt azonban egy periferiális országból világbirodalmat kovácsoltak. Tűzzel-vassal.

Ára: 2.990 Ft


Beke László – Gábor Eszter – Prakfalvi Endre – Sisa József – Szabó Júlia:
Magyar művészet 1800-tól napjainkig
Corvina Kiadó, 2002

A kötet egy évvel ezelőtt megjelent elődjének, a magyarországi művészetet a kezdetektől 1800-ig bemutató összefoglalásnak a gondolatmenetét folytatva, kronologikus rendben tárgyalja az 1800-tól napjainkig eltelt több mint kétszáz év művészetét. Öt nagy fejezetét a korszak legjelesebb szakemberei írták, akik a legújabb módszerek és tudományos eredmények érvényesítésén kívül arra is gondoltak, hogy a művészet fejlődését a történelem és a kultúra alakulásával párhuzamosan mutassák be. A korábbi hasonló témájú könyvektől eltérően az építészet és a képzőművészetek tárgyalása nem a legutolsó korszakhatárral zárul, hanem vet szinte az utóbbi hónapok művészeti eseményeivel is. A szöveget több mint 400 kép, gazdag bibliográfia, valamint mutatók egészítik ki.

Ára: 5.400 Ft
 
 

Anna Komnéné: Alexiasz
Lectum Kiadó, 2002

“Az Alexiasz szerzője nem íróasztala számára ír, nem mondhatjuk róla, hogy későbbi korok kutatószenvedélye dobta ki művét a nyilvánosság elé. Nem, Komnéné Anna megszokta, hogy ő jelentős személyiség az Impérium épületében s minden tette valósággal államaktus is. Így szerzi s szerkeszti művét, melyet ő maga a korabeli történetírás “standard-munkájának” szán. Hogy mindez hiúság terméke is nála – alig tagadható. Valaki, aki bíborban született, a Szent Palota világában nőtt fel, arra készült, hogy egy bábcsászárral együtt ő maga igazgassa a Szent Impériumot – élete végén behúzódik egy hűvös klastromi szobába s most mégis minden hatalom az ő kezébe kerül, itt nem segít semmi intrika, a betűk az ő katonái s a mondatok az alávetett földi fejedelmek…” (Passuth László)

Ára: 990 Ft


Földes András: Erőss Zsolt – A Mount Everest első magyar megmászójának története
Magus Design Stúdió, 2002

Erőss Zsolt nem csak az az ember, aki első magyarként megmászta a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet. Hamarosan nevezetesebb lesz arról, hogy tudja: miért hajlandóak néhányan az életüket is kockára tenni egy hegycsúcsért.

Az erdélyi havasoktól a “gerilla-mászásokon” keresztül a nagy expedíciókig vezető út évtizedei alatt Erőss Zsoltnak ezernyi oka lett volna feladni a küzdelmet: nem volt pénze, barátok haltak meg mellette. Géppisztolyos hegylakók és pecséttel hadonászó bürokraták állták útját. Az akadályok legyőzéséhez erő vagy agresszivitás helyett valami más kellett.

Ára. 2.900 Ft


Szabó Magda: Für Elise
Európa Könyvkiadó, 2002

Az kilencedik évtizedében elkerülhetetlen a múló idővel való szembenézés: az író makacsul kitért minden, kamasz, majd fiatal felnőtt életére irányuló kérdés elől. Most feltöri a hallgatás pecsétjét, elég öreg már ahhoz, hogy ne szégyelljen semmit, ami vele és az övéivel valaha megesett: egyetlen tanúja önmagának, családját behörpölték a temetők, senki érzékenységét nem bánthatja már nyíltságával, még felnevelő iskolája, az államosításból visszanyert és részleteiben rekonstruált Dóczy is csak épületeiben emlékeztet hajdani önmagára, a kisasszonygyár megszűnt, emlékeit őrzik csak, akik még ismerték olyannak, amilyen volt. Az író szomorúan szabaddá vált ahhoz, hogy végre elkezdje kétrészes életrajzi regénye megírását, az olvasó most az első részt kapja kézhez. Hogy az életregénynek miért az a címe, amelyről okkal hihető, Beethovent és korát idézi, egyszerű magyarázata van: a parányi mestermű szöveg nélkül készült, a két érdekelt, a mester és Elise nyilván tudták, mit beszélnek a hangjegyek, mi csak találgathatjuk, pedig a dallam mond valami határozottat, amely szóval, beszédben rekonstruálható.

Ára: 1.800 Ft


Nemeskürty István: Mi történt velünk?
Szabad Tér Kiadó, 2002

A Mi történt velünk? című könyv az 1996-ban megjelent Meddig várjunk? című kötet gondolati folytatása, amely a XX. század elejétől a 2002 tavaszán történt választásokig, illetve az azóta eltelt időszak alatt kialakult helyzetet elemzi.

A történelmi önvizsgálat azon elmélkedik: van-e felelősségünk sorsunk alakulásában, nemzeti tragédiáink fájdalmasan hosszú sorában? A bennünket ért sérelmek jogos felhánytorgatásán túl létérdekünk, hogy magunkba szállva, kíméletlen őszinteséggel nézzünk szembe mulasztásainkkal, hibáinkkal. A magyar társadalom szétzüllőben van, holott minden erőnkkel az évezred első századának teendőire kellene felkészülnünk.

Magyarország a honfoglalás után háromszáz évvel már nagyhatalommá fejlődött.

De hol tartunk ma? Mi történt velünk?

Ára: 1.890 Ft


Peter Brook: Változó nézőpont (Írások 1946-1987)
Orpheusz Kiadó – Zugszínház, 2002

“Amikor Isten észrevette, hogy a teremtés hetedik napján mindenki mennyire unatkozik, tovább erőltette képzeletét. Kereste, mit tehetne még ahhoz a teljességhez, amit az imént alkotott. Hirtelen felröppent képzelete szárnyain, átlépte saját korlátlanságának határait, és a lét egy másik nézőpontját pillantotta meg: azt, hogy a valóság képes utánozni önmagát. Így hát feltalálta a színházat.”

Ára: 2.000 Ft

Összeállította: Molnár Tímea


 A könyvek beszerezhetők a Cédrus Art Club Bt. soproni boltjaiban:
 Vörös Cédrus, Mátyás király u. 34.
 Fekete Cédrus, Bünker Rajnárd köz
 Cédrus Art Club, Fő tér. 6.
Tel: 99/ 506-115; 506-116



2002. november 15., péntek 10:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület