CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Ha éppen erre gondolunk!

Mt 25.14-3 Úgy lesz, mint azzal az emberrel, aki idegenbe készült. Összehívta szolgáit, s rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak csak egyet, kinek-kinek rátermettsége szerint, aztán útra kelt. Aki öt talentumot kapott, menten elkezdett vele kereskedni, s másik ötöt nyert rajta. Ugyanígy az is, aki kettőt kapott, másik kettőt szerzett. Aki egyet kapott, elment, ásott egy gödröt, és elrejtette urának pénzét. Hosszú idő elteltével megjött a szolgák ura, és számadást tartott. Jött, aki öt talentumot kapott, és felmutatta a másik öt talentumot: Uram, öt talentumot adtál, nézd, másik ötöt nyertem rajta. - Jól van, te hűséges, derék szolga - mondta neki ura. - Minthogy a kevésben hű voltál, sokat bízok rád: menj be urad örömébe! Jött az is, aki két talentumot kapott, s így szólt: Uram, két talentumot adtál, nézd, másik kettőt szereztem. - Jól van, te hűséges, derék szolga. Mivel a kevésben hű voltál, sokat bízok rád: menj be urad örömébe! Végül jött az is, aki csak egy talentumot kapott. Ez így beszélt: Uram, tudtam, hogy kemény ember vagy. Aratsz, ahol nem vetettél, és gyűjtesz, ahol nem szórtál. Ezért félelmemben mentem, elástam a földbe talentumodat. Itt van, ami a tiéd. - Te mihaszna, lusta szolga! - kiáltott rá ura. - Tudtad, hogy ott is aratok, ahol nem vetettem, s ott is gyűjtök, ahol nem szórtam. Oda kellett volna adnod pénzemet a pénzváltóknak, hogy megjövet kamatostul kaptam volna vissza. Vegyétek el tőle a talentumot, és adjátok oda annak, akinek tíz talentuma van! Mert annak, akinek van, még adnak, hogy bőven legyen neki; akinek meg nincs, attól még amije van is, elveszik.

"Nem vagyunk egyformák"- kiabálják az individualisták, amikor bármely hitvallásban azt a közös "kaptafát" vélik felismerni, melytől annyira irtóznak. Igazuk is van. Csupán az a kérdés, hogy kell-e, szükséges-e választ adni erre a tiltakozó hangnemben feltett kérdésre, melynek pozitív mögöttes tartalma az egyéniség tisztelete, a félelem a csorda-szellemtől, negatív tartalma pedig éppen a másság nem tisztelete akkor, amikor az tőlünk akar különbözni, esetleg éppen abban, hogy ő nem akar annyira különbözni a másiktól.
Akik olvasták az ezen az oldalon megjelent korábbi írásokat, azokat nem lepi meg a válasz második fele: a bűn unalmas, egyforma, és éppen a szeretet találékony, változatos, egyénre szabott. A hit szerinti életről sok minden elmondható, de az aztán végképp nem, hogy unalmas vagy egyhangú lenne!
A második gondolat az örök aggódásról vagy éppen nemtörődömségről szól, amikor örökké pergetjük vagy éppenhogy nem számoljuk a kapott talentumokat, sőt szórjuk, tékozoljuk az Úrtól kapott kisebb-nagyobb vagyont. Sokan mérik - főleg manapság - vagyonukat a szomszédhoz, egy-egy ismert emberhez, sztárhoz, és büszkék vagy éppen elkeseredettek az összehasonlítás eredménye miatt. Mintha a hétköznapi élet beszürkítené, annyira szmogossá tenné a környezetünket! Hogy éppencsak fulladozva, komolyabb tevékenységre képtelen módon tudnánk benne vegetálni! A valódi lehetőségekről nem esik benne szó, és igencsak nagy pofonnak kell elcsattannia - szellemi értelemben - szűk környezetünkben, hogy felbukkanjon emlékképeinkben a talentumokról szóló példabeszéd. Csak kiáltó szociális ellentétek-különbségek motiválják annyira a ma emberét, hogy döbbenten tegye fel magának a kérdést: ebben a helyzetben hány talentumot kapott a másik, a tőlünk fényévre levő, és mennyiről kell nekem elszámolnom, ha visszajön a gazda?
A mai perikópa ébresztette belső képek közül ugyancsak töredékgondolatnak szánom a következőt. Sokan gondolják úgy, hogy olyan Istennel találkozunk halálunk után, amilyennek a képét magunkban formáltuk. Tehát a számonkérő istenképpel rendelkezők ezzel az Istennel, a nem aggodalmaskodók a szerető Istennel fognak találkozni. Van néhány vargabetű és buktató ebben a gondolatmenetben, annyi azonban bizonyos, hogy a hamis kép rossz cselekedetsort indíthat el, ez a fajta ismeret nem szabadít fel.
Végül is nagyon fontosak a kapott talentumok, mert ezek adják azt az öröklött "vagyoni lehetőséget", mellyel az örök élet megnyerhető vagy elveszthető. Ne feledjük azonban Jézus ismételten felsorolt párhuzamait: kevésben - sokat, kevésben - sokat. Az első jelző attól óv, hogy legyünk bármilyen tehetségesek, itt a földön a "kevés"-ben dolgozunk, de ettől függ - és ez tart távol még a lehetőségtől is -, hogy ignoráljuk, elrejtsük, elássuk a még oly kevéske alkalmasságunkat az érték terjesztésére, növelésére. Ugyanis csak a kincs gyarapítása - értsd mások meghívása életünkön keresztül - eredményezheti, hogy majd ránk bízzák-e a sokat, - ha úgy tetszik - a végtelent.
- DI -



2002. november 15., péntek 07:02


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület