CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Halottak vagy élők?

Milyen furcsa, hogy emberek, akik az örök életben hisznek, a "Halottak napja" kifejezést használják!
Ha hiszünk, akkor élnek, ha nem, úgy valóban nem több a mai nap, mint egy tudományos megemlékezés, mely egy elismert koponya - azóta már régen túlhaladott - eredményeit sorolja. Született, élt, szeretett vagy gyűlölt, de bűnös volt és meghalt.
A probléma mindkét részről, a még élők és a már meghaltakról való fogalomalkotás is itt kezdődik. Bizonyosságunk nem lehet, csak hitünk és reményünk, miközben a szeretetünket ápolgatjuk, tápláljuk, s mint a kis mécsesek lángjaival, melegítjük a hideg temetőket.
Bármennyire is megemlékezés jellege van a dolognak,lássuk be, hogy a remény nélkül az egész hiábavaló, mert a vegetatívum sorsa egyértelmű, az emlék pedig igazságtalanul oszlik meg: a könyvben vagy bármilyen maradandó adathordozón szereplők kivételével a második generáció már alig tud valamit, eggyel tovább pedig az is elenyészik.
A temetőlátogatók jó részének van lelkiismeretfurdalása, mert úgy gondolja, többet is tehetett volna. Azon túl, hogy ez lehet egy kegyetlen kísértés is és nem több, lehet igazságmagja, és a családi kapcsolatok lazulása kapcsán mind több, okkal virágot cipelő igyekszik a sírok felé. Ahogyan mondani szoktuk: a lelkismeretfurdalás koszorúi.
Mindig, még nyáron is, ez jut eszembe, amikor az öregek otthona előtt kisuvickolt autókat látok megjelenni, aztán néhány óra múlva eltűnni.
El kellene dönteni, hogy mit hiszünk, kiben hiszünk? Egy napot áldozni a halottaknak sok, az örökéletűeknek pedig kevés. Ebben is megoszlik még a történelmi egyházak véleménye is (imák, tisztítótűz), és ez persze nem segíti az átlagpolgár kérdését: hogyan álljon hozzá ezekhez a dolgokhoz?
Talán ez a nap egy dologhoz mégiscsak hozzásegít: tisztázza a dolgok fontossági sorrendjét és segít a döntésben: hogyan is álljunk az élők mellé. Persze ha a temetőkapu becsukódik és csak az utolsó érme koppanását halljuk a fém perselyben, úgy a feleletet csak eggyel később kapjuk meg, amikor előttünk nyílik ki újra.
- DI -



2002. november 01., péntek 16:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület