CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Kik tartoznak a Mindenszentek közé?

Mt 5.1-12a A tömeg láttára fölment a hegyre és leült. Tanítványai köréje gyűltek, ő pedig szólásra nyitotta ajkát. Így tanította őket:„Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket. Boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele. Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak. Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent. Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket. Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak és üldöznek benneteket és hazudozva minden rosszat rátok fognak énmiattam. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a mennyben a jutalmatok!

Nehéz a felfogásunk. Sokszor gondolunk szeretteinkre, élőkre és megholtakra. Él valamiféle vonzódás túl a testközeliség vágyán, mely nem érhető el legtöbbször tetteinkben. Az együttmaradás vágya, a szeretetközösség iránti óhaj, hogy nemcsak az érdemszerzés miatt jó szeretni, de mindez csak elővételezése egy még nagyobb jónak.
Mit kerülgetjük a lényeget?! Szeretnénk, ha Isten országában is együtt lehetnénk, aprószentek és a nagyok, mind a tökéletlenek, akiknek kijutott bármi módon a boldogságokból. Ha az egyház ma ezt a részletet olvassa, akkor minden bizonnyal ezeket tekinti a szentek közössége alapjának.
Létezik-e halottlátás és bármiféle eretnekség nélkül bármiféle közösség az elhúnytakkal? Ha van, akkor ez a Mindenszentek közössége. Csakhogy amíg a "túlsó oldal" már "fix" - ami megvan, az megvan -, addig az itteni oldal változékony, "dinamikus", ahogyan a mai kímélő nyelvezet ezt kifejezi. Igen, bele lehet kerülni, és ki is lehet még bőven esni a "pixisből" mindaddig, amíg élünk.
Néha közösségbe kerülünk velük, ahogyan Szent Pál szólítja levelei címzettjeit, a "szenteket", akik szeretetközösségben élnek másokkal, de valamiképpen mégis elkülönülnek, mert mások. Ez az a másság, amit olyan nehezen tűr meg a világ, mert az nem sodródik az idő folyamával passzívan, hanem tudatosan irányítva magát, néha biztos, néha bizonytalan karcsapásokkal, de megcélozza a túlsó "part" egy kiálló pontját.
Elérjük-e a sodródó időfolyamban, a változó erkölcsökben, a demokratikus rosszban, a halál kultúrájában a megcélzott földdarabot? Ha van közösség, akkor van, akik értünk szurkolnak. Ha van Mindenszentek, akkor szorítanak értünk, amikor egy-egy nagyobb hullám átcsap a fejünk felett, amikor az irányt elveszíteni látszunk, amikor a láthatatlan fonál, mely összeköt, elszakadni látszik. Ha a szabad akarat szembefordulni látszik az Alkotóval.
Nagyon jó lenne, ha az ünnep egyúttal annak a törekvésnek a kézzelfogható bizonyítéka is lenne, hogy ma egy lépést teszünk a közösség felé. Ha megtisztulnánk, ha ismét közéjük tartoznánk. Ha szentek lennénk.
- DI -



2002. november 01., péntek 08:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület