CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Mit csinál egy fecske?

Nem csinál nyarat, mondja a közmondás, s ez biztosan igaz is. A kérdés azonban az, hogy őszt-telet csinál-e?

3700 ember maradt egyik napról a másikra munka nélkül Székesfehérvárott. A nagy múltú cég egy pillanatig sem habozott, hogy döntsön: gazdasági érdekeik - jól dolgozó munkások mellett is! - azt kívánják, hogy bezárjon mindent, s megvédje gépeit a szerinte szellemileg a kapitalizmus kezdeti szakaszán járó munkásoktól, nehogy lerombolják, és az üzemépületeket úgy, ahogyan vannak a Videotonra hagyja.
Nem kétséges, hogy a 120000 négyzetméter épület nem semmi, az sem kétéséges, hogy a 3 működő év alatt az országban a magát a hatodik helyre felküzdő cég végső szaldója nem negatív.
Ami "kétes tétel", az egy kissé túlmutat mindezen, tetszik - nem tetszik, túl az egyéni tragédiákon, az államháztartást megterhelő munkanélküli segélyen. Talán az első, hogy nem is olyan közös ez az Európa. Vannak "közösebb" és "kevésbé közös" dolgai: amíg a profit a vállalkozót illeti meg, addig a teher másnak a vállára nehezedik. Bedolgozói minőségben hosszú távon sem lehet mást várni.
Ami pedig a fecskét illeti... Mindenki tisztában volt már jóideje azzal, hogy az általános regresszió időszakát éljük; most is nagyon kevesen vannak, akik a nemzetközi pénzpiac mérsékelt élénkülésére, mint tartós tendenciára, a nyakukat tennék. A belföld megítélése pedig még mindig a "krach" szélén imbolyog.
Ami várható, az a többi "fecske" hasonló reagálása: "fészek-közeli" érdekeit védi, a többi területre pedig a fészkén kívül..., nos, nyugodtan ki lehet mondani mindazt, ami a fecskefészkek körül "honos".
A dolog igazi tragédiája pedig ott van, hogy a hazai új "tulajnak" fogalma sincs, hogy ilyen helyzetben mit lehet kezdeni az épülettel és a munkásokkal, hiszen ő küldte már korábban is oda, ahonnan a "returjegyet" most megkapták. Tőke sehol, hiszen állam-bácsi most kezdi el fölélni utolsó tartalékait - kérdés, hogy ki és milyen áron vásárol most, amikor eladni sem tud - önálló szellemi tőkénk nagyrésze már külföldön funkcionál, a belső piac igazi méreteiről pedig csak most alkot igazi - meglepő - fogalmat a legtöbb hazai cég.
A madár pedig elrepül, és az ittmaradt csak felfelé néz, magát törölgetve, s csak ennyit tud - a neves viccalakhoz hasonlóan utánakiáltani - "Mást nem üzent?"
- DI -



2002. október 24., csütörtök 19:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület