CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Megyei keresztmetszet(?) - Őszi Tárlat a Festőteremben

    Az csak természetes –  bár nyersebben szólva, úgy is fogalmazhatnék, hogy még jó – hogy (annyi egyéb kulturális megnyilvánulás mellett) a megyei tárlatoknak is hagyománya van. Idén Sopronban gyűjtötték egybe a megye, és a megyéből elszármazott művészek a szakmai zsűri által is megmutatásra érdemesnek tartott alkotásait.  S bár a kiírás szerint grafikát, festményt, plasztikát, textil és üveg iparművészeti alkotást egyaránt vártak a szervezők – Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata és Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata – plasztikai alkotásokakal mégsem találkozhatunk ezúttal a tárlaton (az egyetlen reliefet kivéve, amennyiben az egyáltalán annak minősül).
    Első ránézésre pedig azonnal megállapítható, hogy a zsűri jó munkát végzett (sokkal jobbat, mint azok, akiknek a meghívók kiküldése, meg az egyéb szervezéssel együttjáró propaganda lett volna a dolguk). Talán ez utóbbi is egyik oka annak, hogy a közismerten lelkes kiállításlátogató soproni közönség "derékhada" ezúttal a megnyitón nem volt jelen, de az is lehetséges, hogy a soproni kiállítók alacsony száma tartotta távol a soproni kiállításlátógatókat.

Ivanics Ferenc megyei közgyűlési elnök az október 12-i megnyitón

    Remélhetőleg a tárlat nyitvatartási ideje alatt, azért többen kedvet kapnak arra, hogy megnézzék a festőterembeli tárlatot: érdemes.
    S ha már fizikai értelemben a művek megtették Sopronig az utat, s a látogatók a művészeti alkotásokig, akkor még a művész üzenetének még mindig el kell jutnia a közönség tudatáig, bár az is kérdés már, hogy ez utóbbi kettő közül melyik a nehezebb.

Szabó Béla: Napraforgók

    A nagybetűs Közönség pedig,  egyrészt a műélvezet és -értés több szempontból is időigényesnek, másrészt meg az abban érdekeltek részéről fogyasztónak tekintett volta (avagy amiatti gyanúja keltette előítéletei) okán nem mindig kíván (vagy nem is tud) a műélvezet (valamivel) nehezebben járható útjain végigmenni.

    Ezért is nagy a felelőssége és nehéz a dolga a szakmai zsűrinek, akkor, amikor kétszáz alkotásból kell közel hatvanat kiválasztania, úgy, hogy a művészet üzenete valóban eljusson a Közönséghez, egyidejűleg a technikák, műfajok felvonultatása és a földrajzi-területi megoszlás arányának megtartása mellett; ha már a tárlat ezúttal megyeinek tituláltatik, és bizonyos műfajai mégsincsenek jelen.

Kovács-Gombos Gábor: Éosz, rózsaújjú

    Keresztmetszet – szokás használni a már közhellyé koptatott kifejezést – amely fogalom ugye azonos, az (akár elvont értelemben vett) "tárgy" hosszirányú tengelyére merőleges síkkal való metszésével kapott felülettel, az abban kiábrázolódó képpel; ez esetben: a szerves egységnek tekinthető tárlattal, magával. Ebben az értelemben a soproni Festőteremben tényleg a megye képi művészete keresztmetszetével van dolgunk, hiszen a naiv alkotótól az elvont, legigényesebb művészeti ízlést kielégítőt felvonultatókig mindenki megtalálható a tárlaton, természetesen a technikák – akvarell, olaj, pasztell, textil, grafika, fotó, applikáció – teljes tárházának bemutatása mellett.
    A képzőművészeti tárlat-alkotás pedig, színek, vonalak, foltok, mozgás és statikus állapotok, fény és árnyék, leheletfinom és érces textúrák egymásra hatásának folyamatában jelenik meg. A látogatót több, egyidejűleg ható jelrendszerrel, világképpel, megfogalmazással és közléssel veszi körül, akinek ráadásul a jelek átalakításának rendszerében való jártassággal kellene tudnia viszonyítani.

Luksander Margit: Lépcsősor

    A tárlatot, mint képzőművészeti alkotást a szakmai zsűri és a rendező – a különböző színeket, esetleg anyagokat felhasználó alkotóművészhez hasonlóan – egymáshoz illő (legalább is általa annak hitt) elemként válogatott össze. Az önkifejezés különböző formáit és eszközeit kereső – és a legtöbbjük esetében meglelő – alkotók, a hagyományokat őrző, vagy a realizmuson, esetleg szimbolizmuson keresztül, az absztrakcióig és szürrealizmusig vezető utakat is megjárva – ki-ki a maga által választottat – frissességgel és a Sopronból való kitekintés élményével töltötte meg a Festőtermet.

Gáspárdy Tibor: Téli délután

A soproniak többé-kevésbé ismert, közülük egyeseknek már látott alkotásai okán támad némi hiányérzete az embernek, már ami a névsort illeti (és a hely szelleme miatt is); de ezzel a győriek, mosonmagyaróváriak a maguk részéről ugyanígy lehetnek. Azt azért jólesően nyugtázza a látogató, hogy Gáspárdy Tibor soproni képzőművészet esztétikai örökségét továbbfejlesztő Téli délutánja, Sulyok Gabriella megragadóan elvont és lírai érzékiségű Imbolygó tája, Kovács-Gombos Gábor költői Éosz, a rózsaujjú műve mellett Bazsóné Nagy Gabriella, Herczeg Anikó, Horváth F. Péter, Szabó Katalin, Tranta Julianna egy-egy képe helyet kapott a Festőteremben. A díjazott soproniak: Mende Zsolt (Sárkányok márpedig vannak), Sulyok Gabriella, Szabó Béla (Napraforgók), Szőcs Géza (Gólem-sorozat), Török Bernadett (Berethalom, Erdély) pedig, az egyenként és egyénenként jellemző technikák nyújtotta kifejezési formák minőségi szintű alkalmazásával tűnnek ki.

Papp Norbert: Alkonyat

    Mindenképpen csak nyertes lehet az a szemlélő, aki hajlandó és képes a tárlat és egyenként a művek az esztétikum plasztikai vonatkozásain túli tartalmaira figyelni, azokra, amelyek a pillanatnyi hatáson túl tartósan megőrzik a szellemre gyakorolt hajtóerejüket.

    A megyei piktúra őszi seregszemléjén ezek is fellelhetők, nézzék meg az október 31-ig, naponta 10-18 óra között látogatható tárlaton.

Tóth Éva

Kapcsolódó cikk:
Megyei Őszi Tárlat nyíl a Festőteremben - Átadták a díjakat
 



2002. oktĂłber 23., szerda 01:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület