CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 8., szerda, Mihály napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

 
BUBU SZERINT A KUDARCOK UTÁNI TALPRA ÁLLÁS BIZONYÍTJA AZ EGYSÉGET
Most már Sopronban vagyok otthon
Bodor Ferenc riportja
Sopron, Sportcentrum, délelőtt 10 óra. A GySEV-Orsi magyar bajnok női kosárcsapatának edzése szerepel a létesítmény programjában. Bemelegítésféle zajlik, Farkas Sándor edző éppen a csapatkapitánnyal diskurál. Eldöntöttem, nem fogom megkérdezni miről váltottak szót, hiszen lehet, hogy a csapat belső dolgait hánytákvetették meg, Az meg ugye nem tartozik külső emberre.
Nem titkos szemlélődésre érkeztem, a csapat sztárjátékosával, egy igazi soproni ásszal, Balogh Judittal beszéltem meg edzés után egy randevút. Nem a különböző játékelemek begyakorlását, a védekezési és támadási variációkat figyelem, hanem "Bubut”, az egyik legnagyobb - ha nem a legnagyobb - magyar női kosarast. A mozgása most is fiatalos, holott tudjuk, kétgyerekes családanya.

Úgy mozog a parketton, mint egy igazi sztár, nincs fölösleges mozdulata, úgy tűnik, semmi sem esik nehezére. Igaz, ezek nem az alapozás napjai, hiszen már a kertek alatt kopogtat az őszi nyitány. A formába hozás, a csapat szerkezetének összerakása ilyenkor a fő cél, ahhoz meg sok-sok labdás gyakorlás szükségeltetik. Azt meg még a sportágat nem éppen naponta figyelők is tudják: "Bubu” a labdával olyan viszonyban van, mint a szerelmesek egymással. Ahogyan kézbe fogja, ahogyan elereszti, olyan, mintha simogatná. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a labda nem jut célba a játékostárshoz, vagy a gyűrűbe. Élmény nézni őt, könnyed, technikája kifinomult. Bizonyára a padokról fegyelmezetten figyelő iskolások, a jövő reménységei is élvezik a látványt. És nem csak azért, mert addig éppen nem kell az iskolapadot koptatniuk.
A teremben ott díszelegnek a csapat győzelmeit megörökítő, az 1993-as, 1999-es bajnoki címekre és az 1998-as Ronchetti Kupa sikerre emlékeztető zászlók. A 2002-es még hiányzik, de később megtudjuk, hamarosan ezt a hiányt is pótolják.
Amikor lejönnek a parkettról, helyükre a Postás lányai lépnek, nincs még egy ilyen hely országunkban, ahol két ennyire kitűnő női gárda lenne és akkor még nem szóltunk az Ászok férficsapatáról. Ha a kosárvárosi cím valahová jogosan, akkor Sopronba biztosan megérdemelten került.

Remek partner



A bajnokcsapat lányai sem zuhanyoznak még, a konditerem a következő állomás. Judit jelzi, a megbeszélt időpontban kezdhetem a kérdezősködést. Az edző, Farkas Sándor siet ugyan, de pár perc erejéig szót váltunk. Kosárberkekben ő sem ismeretlen, hiszen a ZTE és az Albacomp után itt, Sopronban is aranyérmes csapatot fabrikált. A férfiak után a nőknél is. És aki dolgozott valaha valamilyen beosztásban női csapatnál, az tudja, sok mindenben sokkal nehezebb, de előnyös oldalai is vannak. Elég, ha csak a szorgalmat említjük pozitívumként.
-Az elmúlt szezon nekünk nagyon jól sikerült, s ebben nagy része van Balogh Juditnak - kezdi nagy lendülettel a szakmai munka irányítója. - Remek partner, csapatkapitányként is nagy segítségemre van. Fizikailag is ideális állapotban volt az egész szezonban, csak egyedül ő nem volt sérült, remélem ez a hamarosan induló bajnokságban is így lesz. Véleményére lehet alapozni, előfordulnak persze viták közöttünk, máskor viszont szeretjük egymást.
Öröm az edzőnek ilyen sportemberrel együtt dolgozni.
Közben befut Török Zoltán, a klub elnöke is, aki két tárgyalás között szakított időt "Bubu-ügyben”. Megtudjuk tőle, hogy a bajnoki címet október 26-án nagy gálával ünneplik meg. Az a Zala Volán lesz az ellenfelük, ahová a két klub együttműködése kapcsán legtehetségesebb fiataljaikat kölcsönadták. Több lábon állnak, a GySEV a fő támogatójuk, az Orsi, Sopron városa, az Euroleasing, a Ringa és a Nike is komoly segítőjük. Sőt a legnagyobbakon kívül még hetven szponzor áll anyagiakkal mögöttük, ez jelenti stabilitásukat. Most négy külföldi kosarasuk van, mondhatni világsztárok, de hogy a folytatás milyen lesz, azt majd a tehetségek fejlődése és a mindenkori anyagiak döntik el. Nehezen, kissé halkan ugyan, de kimondja a klubvezető, hogy mostani terveik megvalósítása kb. 200 millióba kerül. Hogy mi a terv? Hát a bajnoki cím - nem csupán a döntő - és a lehető legjobb menetelés az Euroligában. Tavaly ugyanis nem jutottak a négy közé, nem így tervezték.
Baloghra terelve a szót Török elmondja, hogy a sztár 2003 nyaráig kötelezte el magát hozzájuk, de eddig is mindig csak egy évre köttetett a házasság közöttük. Ám soha nem fordult meg a fejében, hogy Judit máshová kívánkozna, hiszen - a szüléseit leszámítva - ez már a nyolcadik szezonja a hűség városában. Addig, amíg erkölcsileg, szakmailag és anyagilag is megtalálja a sportoló a számítását, könnyen aláírja a hosszabbítást. Egyébként a többi kosarassal is mindig csak egy évben állapodnak meg, évente szerveződik újra, vagy újjá a csapat. Az új bajnokságban nem GySEV-Ringa, hanem GySEV-Orsi néven szerepelnek, ez a szerződés a közelmúltban köttetett.

"Nem jósoltak nagy jövőt”


A Sportcentrum előterébe megérkezik Balogh Judit, s azt mondja, ideje van, edzés előtt mindent elintézett. (Sok olyan tanácsot kaptam, hogy Judittal nem lesz könnyű dolgom, nem szeret nyilatkozni, nem tartoznak a baráti körébe az újságírók. Ami talán azért érthető, mert mint mondja nem minden esetben voltak vele korrektek, ezért sem lelkesedik, ha a tollforgatók keresik.) Abban, hogy most szemben ülünk egymással, segített a klubvezető, Török Zoltán is. Judit mosolyogva érkezik, s mire eszünkbe jutna, hogy illik a helyen kívül valami mással is kedveskedni, már az asztalunkon gőzölög a friss kávé.
-Ezek szerint jó háziasszony...
-Ha a főzésre, vasalásra, takarításra gondol, akkor azt mondhatom, igen. Menzán nevelkedtem, ezért mindenevő vagyok, de a legbonyolultabb ételt is elkészítem, kimondottan szeretek főzni, a mosogatást persze gép végzi helyettem. Jól érzem magam a konyhában, azt is mondhatom, szeretek ott tenni-venni.
-Kanyarodjunk vissza a kezdetekhez. Mikor kapta a "Bubu” becenevet?
-Még valamikor gyerekkoromban.
-Most úgy látszik, mintha az Isten is kosarasnak teremtette volna. Oda született a kosárlabda pályára?
-A nővérem kosarazott, s amikor már odahaza nem bírták elviselni az állandó nyüzsgésemet, elküldtek vele, tomboljam ott ki magamat. Tíz éves voltam, szerettünk ott lenni. Semmiféle nagy jövőt nem jósoltak nekem. A BEAC egyetemi csapat volt, s amikor kevesen voltak, akkor feltöltötték a keretet fiatalabbakkal is, így engem is bedobtak a mélyvízbe. Azt ne kérdezze, hogy pontosan mikor? Később aztán egyetemistaként már rendes státusom volt a csapatnál.
-Mikor lett profi, azaz amikor már "csak” a kosárlabda töltötte ki az idejét?
 - Amikor az ELTE bölcsészkarán végeztem, 23 éves koromban.
-Játszott külföldön is.
-Mindössze egy évet húztam le, Franciaországban játszottam, de megszűnt a csapatom, a Tarbes, így hazajöhettem. Jobb is, nem tudok hosszú ideig távol lenni, én itt, Magyarországon érzem jól magam, most már Sopronban vagyok igazán otthon.
-1993-ban szerződött Sopronba; ez a nyolcadik szezonja.
-Nem egészen, hiszen kétszer szültem, kislányom, Soraya kilenc, Ármin két és fél éves. Aztán egy évre visszamentem Budapestre, a BSE-ben játszottam.
-Könnyű volt a szülések után a visszatérés?
-Az első után igen, a kisfiam születése után azonban nagyon nehéz. A kor nem hazudik, akkor már harminckét éves voltam.

Szép évek a válogatottban


-Tizenhárom évig volt válogatott. Kiket tartott a magyar mezőnyben nagy egyéniségeknek?
-Németh Ágit emelném ki, aki nagyon sokat elért, de mindig alázattal szolgálta a sportágat. Már harminc fölött volt, amikor együtt játszottunk, de akkor is mindig száz százalékot teljesített. Kifogást soha nem keresett, példamutató volt a pályafutása. Szép éveket töltöttem a válogatottban is, van mire emlékeznem.
-Köztudott, hogy egyedül neveli két gyermekét. Hogyan alakul a napirendje?
-Reggel hétkor kelek, reggeli készítés, iskola, óvoda, aztán a különböző ügyek intézése, bevásárlások. Edzés, aztán főzés, utána irány a gyerekekért, s ha délután is edzés van, akkor jövök ide. Este újra a gyerekek, s ha lefektetem őket, akkor ülhetek le már fáradtan a tévé elé, vagy vehetek a kezembe egy-egy könyvet. Ha elutazunk, akkor az újabb szervezés, kell valaki, aki ellátja a gyerekeket. Évekig saját magam varrtam a kislányom összes ruháját is, kevés a huszonnégy óra, nem tétlenkedem.
-Mit csinál a szabadidejében?
-Nem nagyon van, pedig jó lenne néha este elmenni moziba, színházba, vagy beülni egy kávéra valahová, zenét hallgatni.
-A divat érdekli?
-Minden nőt érdekelnek a divathullámok, engem is, de nem majmolásként. A ruhatáramra nem panaszkodhatom, bármilyen alkalomra fel tudok öltözni, van estélyi ruhám is, csak nincs hová felvennem. De melegítőben még a boltba sem járok.
-Hogyan viseli a népszerűséget? A verebek azt csiripelik, hogy egy közvélemény-kutatás igazolta: a város egyik legnépszerűbb vagy inkább legismertebb embere. Értesüléseim szerint csupán Sopron polgármestere előzi meg Önt.
-Jólesik, hogy ismernek, a normális érdeklődéseket mindig szívesen veszem. Ha boltba megyek, s ha csak egy apró dologért is, tudom, az legalább egy fél óra, elbeszélgetek, válaszolok a kérdésekre. Nem esik nehezemre, kimondottan élvezem ezeket a traccspartikat. Én nem tudok "jópofizni”, csak akkor beszélgetek, ha jólesik, ha olyan a partner. A népszerűségről annyit, hogy a miénk a város legismertebb csapata, s tényleg évek óta itt vagyok. Aztán a csapattal is, meg azon kívül is sokat szerepelek a tévében, talán ezért. Egyébként erről a felmérésről most hallok először.
-A szoros órarendből kitűnik, nem nagyon sétálgat a Széchenyi téren. Milyen autóval jár, s egyáltalán van-e kedvenc márkája, szereti-e a sebességet?
-A klubtól kaptam a mostani kocsit, itt parkol a csarnok előtt. Célszerűen autózok, nem rohanok, csak akkor ülök a volán mögé, ha dolgom van. Csak azért, hogy repesszek egyet, soha nem szállok be a kocsiba. A márka különösebben nem izgat, a lényeg az, hogy menjen, ne legyen gondom vele. Ez olyan.

Mindenről van véleménye
-Térjünk vissza a csapathoz. Mindig Öné volt itt a kapitányi poszt? Edzője, Farkas Sándor azt mondta, csapatkapitányként is remek partner. Tehát nemcsak a kézfogásban merül ki ebbéli tevékenysége?
-Egyszer, egyik szülés után nem vállaltam el a kapitányi tisztet. Tény, véleményem van mindenről, ha igénylik, el is mondom. Azt szeretem, ha nem beosztottnak tekintenek, hanem partnernek. Megvan a kommunikálásnak a megfelelő formája, ezt Sanyival is megtaláltuk. Engem szerencsére olyan edzőkkel hozott össze a sors, akik akarták tudni, hogyan látok én bizonyos dogokat. Ami a csapatot illeti, a pályán sem vagyok szótlan. Nem a hibázáskor hördülök fel, az benne van a játékban. Akkor zsörtölődök, ha valaki nem hajt, vagy nem hajtja végre a megbeszélteket.
-Ön szerint a győzelmek kovácsolják össze a csapatot, vagy a jó csapategység hozza a sikereket?
-Az erő a kudarcokban van, pontosabban a kudarcok utáni talpra állás bizonyítja igazán az egységet. Soha nem szabad a kisebb játékerőt képviselő csapatokat félvállról venni, az mindig megbosszulja magát.
-Nem akarok a pénztárcájában kutatni, csupán annyit kérdezek: a szereplés mennyire befolyásolja azt, hogy mennyit keres?
-A szerződésben foglalt pénzt kapjuk, prémiumot csak akkor, ha a meghatározott célt elértük. Ha nem, ugrott a prémium.
-Nincs kimondottan "puszibarátság” a GySEV és a Postás között. A kapcsolat kemény rivalizálásból áll csak?
-Ez hasonló esetben másutt is így van, mi lányok persze normális viszonyban vagyunk. Szakmailag az lenne a jó, ha sok edzőmeccset játszanánk, nem kellene elutaznunk máshová erőfelmérésekre.


Az alapoknál van a legnagyobb gond


-Hány évre tervezi az aktív játékot és mit csinál, ha befejezi?
-Erre most még nem tudok pontos választ adni. Tanár vagyok, de tanítani nem szeretnék. Edző sem akarok lenni, legalábbis nem a felnőtteknél. Azt vallom, hogy az alapoknál van a legnagyobb gond, oda kellenének a legjobb edzők. Látom a hibákat, tudom azt is, hogy miben kellene változtatni, magamat mégsem tartom alkalmasnak erre a feladatra. Talán azért, mert másokhoz nem tudnék elég szigorú lenni. Vállalkozás? Én nem kockáztathatok, a két gyereket fel kell nevelnem.
-Belőlük sem akar kosarast nevelni?
-Nézze meg a fényképet, Sorayának milyen hosszú kezei vannak. Jár kosáredzésre, imádja a társaságot, én is így kezdtem. Hamarosan otthon is lesz palánk, ha akarja, gyakorolhat. Jár zeneiskolába is, gitározni akar, most várólistán van. A gyerekeimet szigorúan, fegyelmezetten nevelem, az én életmódom ezt megköveteli. Nincs pardon, itt nem lehet Pató Pál módjára gondolkodni.
-A régi kosarasokkal találkoznak?
-Kevés rá az idő, de az egykori BEAC-os lányokkal néha összefutunk.
-Milyen embernek tartja saját magát, azaz Balogh Juditot?
-Elfoglaltnak. Ennyi.
-Én kiegészíteném azzal, hogy fegyelmezett.
-Jó, ezt elfogadom.


Fotó: Bárdics József



2002. október 11., péntek 00:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület