CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Soproni estvék ezüstsíppal

    Van-e még ereje, hitele a szónak? Kifejezhetők-e a szavak által érzések, érzelmek, megtörtént és remélt dolgok, kapott és továbbadandó üzenetek; prózában, avagy versben - olyan formában, amely időt, odafigyelést, rákészülést igényel, vagy egyszerűen csak: csendet.
    Valahogy így, az általunk huszonegyediknek mondott évszázad elején nagyon nehezen megoldható feladattá vált a versolvasás, egyáltalán a nyugodt, lapozgatós és elgondolkodós olvasás.

    Mindazok, akik remélik, hogy ma is születnek még versek, gyűltek össze – szép számmal – a városi könyvtár ezüstsípos estvéjén ellesni a versek, talán első alkalommal való elhangzásának pillanatát. És meghallgatni azokat, akik a versek által üzennek, nem szokványos, sajnos, egyre kevesebbek által érthető üzeneteket: életről, halálról, tavaszról, nyárról, szerelemről, bánatról, hitről és reménytelenségről, egymásról - egy, a gazdaság számára nem túl nagy reklámértékű szegmenséről az emberi életnek.
    Fura egy dolog a vers. Amint elhangzik, a hallgatóság soraiban munkába kezd, (ha vers az egyáltalán), valószínű ugyanattól a meghatározhatatlan erőtől hajtva, amely a költő és műve későbbi, hiteles "minősítését" meghatározza. Természetesen mindez csak sejtés, és remény, amelyet még egy felkészületlen, vagy felületes moderátor sem foszlathat szét.
Kányádi Sándor több alkalommal elmondta, nem biztos abban, hogy ő maga költő-e, vagy sem. Az idő múlásával, az e világból való távozását követően derül egy-egy alkotóról teljes bizonyossággal, hogy maradandót alkotott-e, és hogy költőnek nevezhető-e, mondja Kányádi. Addig azért minden alkotónak abban a hitben kell élnie, hogy alkotása maradandó, és meg kell békülnie a gondolattal, hogy az utókor hivatott eldönteni a költői mivoltot. A világirodalom számos példája mindenkit elgondolkodásra késztethet, az alkotással, művel való kapcsolatban pedig alázatra.
    Napjaink irodalma Sopronban alcímmel harmadik alkalommal rendezett eseményen ülték körbe soproni költők – Both Balázs, Bősze Balázs, Huszár László, Kerék Imre, Kövesi György, Locsmándi László, Sarkady Sándor – a Széchenyi István Városi Könyvtár olvasóterme asztalát, azzal a nemes céllal, hogy felolvassanak, szavaljanak az eltelt egy év alatt írott verseikből.
    Az idei alkalomra az eddigi megszokottnál többen jöttek el az alkotókat meghallgatni, akik közül néhányuk megzenésített verseit adta elő Horváth B. Zsolt, Kiss Norbert és ifj. Kövesi György.
    A soproni ezüstsípos estvék, a versek megszólaltatásának alkalma volt. A versírók különböző ihletettségű, vérmérsékletű, világnézetű, érzelmi és szellemi töltetű, formájú írásaik pedig a világ rendje szerint, emberi szándéktól függetlenül fogják az ezüstsíp birtoklóinak minősíttetni a majdani igaz költőket.

T.É.



2002. október 10., csütörtök 10:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület