CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

 Égi és földi terek között

    Czigány Ildikó olyan családba született, ahol nem volt nehéz felszívni az egész világ megismerési vágyát és szeretetét. A világét, amelyben megtanulható a nyár dallama, amelyben az emberi történelem tíz generáció a tölgyfa történetében, amelyben a virág lélegzetét érezni lehet, a folyamatos Point of No Return-ök messze túlpartos napjait is el lehet fogadni. A Czigány Ildikó által megismert világban növények, állatok és az ember – ez utóbbi alkotásaival is – együtt és egymásért élnek, és írásainak alaphangjában érződik valami egészen különleges: az, hogy a szerző, ha nagyon akarja, akár magára húzhatja egy féltonnás ezüst gép kormányszarvait, s így megélheti a földtől való elszakadás pillanatát.

    A Kutyaszívvel című könyvet – Czigány Ildikó állattörténeteit és természetnovelláit – Kemény András a könyv felelős kiadója ajánlotta a Cédrus Art Klub közönségének Sopronban az Állatok Világnapja alkalmából. (A szerző négy macskakölyke, hét macskája, két kutyája és ugyanennyi kecskéje mellett japán baromfit is tart, és az is természetes, hogy a budapesti állatkertben is vannak örökbefogadott állatai.)
    Czigány Ildikó gyermekkorát meghatározta az irodalom, a zene szeretete; zenetudományi szakon zenetörténészként végzett, s miután ellenállhatatlan vágyat érzett azt megismerni, hogy hogyan marad a levegőben, és talál el Párizsba a repülőgép, hát, megtanult repülőt vezetni: ennek immár tizennégy éve és kilenc évig tartott míg eljutott oda, hogy a Malév egyetlen pilotanőjeként annak a Fokker 70-es gépét vezetheti.
    A repülésnél "komolyabb feladat a fel és leszállás idején van" - mondja, ezért a gépen tejeskávé ivás közben van alkalma rácsodálkozni az Alpokra.

    Minderről az édesapja, Czigány György – érthető ugye ? – kissé másképpen, ám lényegében mégiscsak ugyanúgy vélekedik: "Airborne - ezt így hívják a pilóták. Kockázat ez, mint a hit köznapi logikáktól elrugaszkodó nekilendülése: a kozmosz magányán túl jelen kell lennie a Léleknek. Égi és földi terek, felhők és tengerek fölött."

    Czigány Ildikó mindennel foglalkozik, ám semmit sem érez megerőltetőnek, hiszen csak azt teszi, amit szeret. Ezért egyáltalán nem különös, hogy munkája mellett, jelenleg Sopronban a vadgazdálkodási szakon tanul erdőről, állatokról, növényekről.

    Ismerkedik a tudománnyal, a titkok megfejtéséhez szükségessel. A megismerésen túli titkokra pedig írásaiban mindegyre rácsodálkozik

    A macskára, a jávorszarvasra, a békanyálra sokkal inkább, mint egy bankomat készülékre, a zene ritmusa, hullámzása és a repülés érzésének rokonítása révén pedig újabb könyve van megszületőben.

"Én azt hiszem, hogy minden, ami gonosz és pusztító erő, csak nevetséges játék lehet – a teremtés erejéhez képest." - írja a Legenda című írásában, azt az állítást, amelynek "igazolása" maga a Sopronban bemutatott könyv: a Kutyaszívvel.

Tóth Éva



2002. oktĂłber 08., kedd 23:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület