CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Az emberileg alkalmatlan szegletkő

Mt 21.33-43 „Halljatok egy másik példabeszédet. Volt egy gazda, aki szőlőt telepített. Bekerítette sövénnyel, belül pedig sajtót ásott és őrtornyot épített. Aztán bérbe adta a szőlőt műveseknek, és elment idegenbe. Amikor eljött a szüret ideje, elküldte szolgáit a szőlőművesekhez, hogy szedjék be a termést. Ám a szőlőművesek nekiestek a szolgáknak. Az egyiket megverték, a másikat megölték, a harmadikat megkövezték. Erre más szolgákat küldött, többet, mint először, de ezekkel is úgy bántak. Végül a fiát küldte el hozzájuk, mert azt gondolta: A fiamat csak megbecsülik.De amikor a szőlőművesek meglátták a fiút, így biztatták egymást: Itt az örökös! Gyertek, öljük meg, és mienk lesz öröksége. Nekiestek, kidobták a szőlőből és megölték. Amikor majd megjön a szőlő ura, vajon mit tesz a szőlőművesekkel?” „A gonoszokat a gonoszok sorsára juttatja, szőlejét pedig más bérlőknek adja ki bérbe, akik idejében beszolgáltatják a termést.” Erre Jézus azt kérdezte: „Sose olvastátok az Írásban: A kő, amelyet az építők elvetettek, szegletkővé lett. Az Úr tette azzá, s ez csodálatos a szemünkben. Ezért mondom nektek, hogy elveszik tőletek az Isten országát, s olyan nép kapja meg, amely megtermi gyümölcsét.

A példabeszéd behelyettesítése nem nehéz. Isten kertje a világ, szűkebb értelemben a Föld, melyet az emberek nem az Ő szándéka szerint használtak-használnak. (Érvényes ez úgy a környezetszennyezésre, mint az egymás iránt tanúsított magatartásra.) Isten keresett kapcsolatot és tartott fenn az emberiséggel, először küldöttein, a prófétákon keresztül, majd egyszülött Fiát küldte, hogy "aki hisz Benne, az el ne vesszen"!
Az ember bűneivel "ölte meg" Krisztust képletesen, de a valóságos történeti leírás is legalább ilyen borzalmas. Az ember általában ilyen, nem "járt volna Isten jobban" bármelyik másik néppel sem. Ahogyan a költő mondja: "Hiszen bűnösök vagyunk, akár a többi nép..."
Már sokszor megtapasztaltam, hogy Isten a központba, a mindenki által látható valódi centrumba az emberek szemében gyengéket állítja, akiket senki sem várt volna oda. A szegletkő ez a hely, ahol a nyomás összegződik, ahol a legnagyobb a terhelés. Az építőmester különös gonddal választja ki ezt a követ: ettől függ az egész ív, az egész építmény sorsa. Ha gyenge, beomlik. Isten embere, a szegletkő, nem izmaival, mégcsak nem is szellemi teljesítményével, hanem a kegyelem hasznosításában "tűnik ki".
Az Atya Jézust, az emberré lett Istent választotta gyengeségében, emberi halálában, hogy ezzel tartsa fenn - jelképesen mondom - a mennyet, az ég boltozatát felettünk, hogy ránk ne zuhanjon, össze ne nyomjon.
Az Újszövetség "jelölt, választott népe" immár az egész világ, ahol hirdetik, ahol elfogadják az örömhírt, és ahol aszerint is élnek.
A kérdés, amit mind egyéni mind társadalmi szinten fel kell tenni, így hangzik: milyen szőlőművesek vagyunk? Hogyan gondozzuk a gyümölcsöst?
Húsvét vigíliájának egyik olvasmánya is erről szól, az Isten által juttatott kertről. A megfelelő "szövegkörnyezet", a liturgiának a legtömörebb és legvilágosabb kifejezésmódja ez a felsorolás. Tartalmazza a megváltás egész történetiségét és ugyanakkor transzcendens voltát.
Egységben szemlélni a világot - ez az, ami a látásmódunkból gyakran hiányzik. Az egyházi év vége felé, amikor véget ért az északi féltekén a gyümölcsszüret, a jó gazda számba veszi a termést, mérleget csinál.
Hasonló lehetőséget kínál ez a részlet, melyen ma elmélkedünk. Minden túlbonyolítás nélkül tessék kitölteni a "tartozik-követel" rovatokat, de ha lehet, most nem egymással, emberekkel szemben, hanem a gyümölcsös Gazdájával együtt-szemben kell megvonni az "egyenleget"!
- DI -



2002. oktĂłber 05., szombat 10:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület