CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Valóság vagy show? Nagy vagy kicsi?

Az 1970-es években történt, hogy - ha jól emlékszem - Pszichoterápiás Hétvége címmel a soproni Fenyves Hotelben tartotta a Magyar Pszichológusok Társasága az egyik továbbképzését.
A megmozdulás lelke a mindig kicsit a szája sarkából mosolygó Mérei Ferenc volt, a magyar pszichológia egykori doyen-je. Volt is mit mosolyognia, hiszen meglett értelmiségiek kerültek az előadások után közös kiscsoportokba, ahol néhány óra történéseiben élték át mindazt, ami enélkül csak elméletileg, jóval nehezebben megtanulható: mi történik egy kiscsoportban, egy közösségben? Milyen erővonalak mellett struktúrálódik spontán és irányíthatóan egy emberi csoport? Melyek a "kivédhetetlen" következményei minden szerveződésnek?

Hasonló helyzetben voltam, mint amikor először IQ tesztet vettem a kezembe. A pszichológustól kérdeztem, hogyan "zajlik" a teszt kitöltése? "Tudja mit? Csinálja meg! Soha nem fogja elfelejteni!" Igaza volt. Körülbelül ilyen, gyanútlan "tengerimalacokként" ültünk a kiscsoportos összejövetelen, hogy Mérei tanár úr, aki mindig is a gyakorlatorientált lélektan képviselőjének számított, majd órák elteltével finoman ránk-olvassa megnyilatkozásainkat, beleillesztve az elmélet vázlatpontjaiba.

Akkor még nagyon kevesen sejthették, hogy alig 2 évtized múlva a Magyarországon megtelepedő cégek milyen - sokszor kegyetlennek tűnő - kigyakorlott, "tesztesített" személyzeti politikával, milyen raffinált eszközökkel fogják kiválogatni - nyugati mintára - munkatársaikat, és hányaknak jelenti majd ez a munka lehetőségétől való megválást.

Mindenesetre tanultunk. Ez volt a cél, s legalábbis számomra mindig vissza-visszatértek az ott hallott mondatok. Amikor egy csoportban összejöttünk, és amikor "magatartási tréningek" szenvedő résztvevője voltam.

Most pedig itt van ez a furcsa valóságshow-nak becézett TV műsor, melyet - megvallom - egy-két képkockától eltekintve képtelen vagyok megnézni, mert sérti azokat a törvényeket, melyeket magamban fontosnak tartok.

Arra gondolok, hogy annak idején mi meg szerettünk volna valamit tudni, most pedig valakik anyagilag szeretnének birtokolni valamit. Mi mind úgy gondoltuk, hogy a tökéletlenségeinken javítás a célja minden tanulásnak, együttlétnek, amit továbbadhatunk, itt pedig a tökéletlenségek versenye folyik a nagy nyilvánosság előtt, mely nemhogy szabályozza, de még gerjeszti, felfűti az indulatokat. "Unalmasan, egyhangúan" ugyanis ő is "tud élni"!

Akkor mi megtapasztaltuk azt, miképpen tud egy pozitív társadalmi norma fékező hatással lenni az elszabadult indulatokra, most azt látom, hogy a "nagy nézőszám átlaga" miképpen nevezi ki normának az átlagot, elérendőnek a közép-szerűséget, érdemnek a szégyellnivalót.

Hogy mennyire csak a kereskedelmi célok - értsd nézettségi index - vezetik az érintett televíziókat, a legjobban az bizonyítja, hogy az értelmezés lehetőségét is távoltartják a show-tól. A nézőnek még lehetősége sincs arra, hogy magyarázatot kapjon a történésekre. Így válik valósággá, transzponálódik a hétköznapokba egy rosszra szerveződő példa. A néző ugyanis tanulni nem akar, s nem is tud; sem ebből, sem másból: s ha akarna, akkor honnan tudna? Elmenne pszichológushoz?
- DI -



2002. szeptember 30., hétfő 22:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület