CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Könyvajánló a Cédrus Art Club kínálatából

Ifj. Zilai János: Bor és mítosz
Mezőgazda Kiadó, 2002

A bor kultúrája iránt érdeklődők számára hiánypótló művet tart kezében az olvasó: a könyv e sajátosan emberi ital szellemi képének forrásait kutatja, a bor máig ható kulturális jelentőségét, szimbolikus jelentéseit fejti meg az ókori sumér, akkád, zsidó, görög és keresztény mítoszok szövegeinek értelmezésével.

Az ember által a mítoszok segítségével véghezvitt teremtő és önteremtő folyamat régmúltjába vezető szellemi utazás során feltárul, mi volt a bor szerepe az embertermészetből való kiválásának tudatosításában és egyben a természet erőinek megszelídítésében. Láthatjuk, miként jelképezte a bor az ember felsőbb hatalomnak való alávetettségét a halál és a szenvedés keserű poharaként, és miként szolgálta az ember Istenhez való felemelkedését, mint a vigasz és a remény itala, az áldozatok nélkülözhetetlen kelléke, az ünnepek elmaradhatatlan kísérője, a művészetek újító ihletője és a megváltás kelyhének isteni nedűje.

A bor kulturális sokszínűsége, szellemi gazdagsága ma is nagymértékben segíthet bennünket abban, hogy életünket emberibbé és élhetőbbé tegyük, feltéve, ha megértjük a bor igazi üzenetét. Ez a mítoszokba rejtett üzenet tárul fel a könyvben.

Ára: 2.200 Ft
 
 

Emma Jung – Marie-Louise von Franz: A Grál-legenda lélektani nézőpontból
Európa Könyvkiadó, 2002

Marie-Louise von Franz a Női mesealakok és Az árnyék és a gonosz a mesében című tanulmányai után az egyik legérdekesebb kora középkori legenda lélektani értelmezésére tesz kísérletet C.G. Jung elméletei segítségével. Maga a legenda sokféle változatban él – talán elég említenünk a legismertebbet, Wagner Parsifal-ját - a tanulmány kultúrtörténeti és bibliográfiai elemzéssel mutatja be a különféle változatokat, és igyekszik megfejteni a meglehetősen homályos tartalmat.

Jung is kísérletezett ezzel a feladattal, többször is hivatkozott a legendára, később felesége foglalkozott vele, Emma Jung munkáját pedig Marie-Louise von Franz öntötte végső formába. Az ő ötlete volt az aprólékos irodalomtörténeti bemutatás, és nyilvánvalóan ő formálta közérthetővé a könyv jungiánus arculatát. Jung ugyanis nagyon sok mélylélektani koncepciót alkotott, amelyeket saját kultúrtörténeti munkáiban alkalmazott. Von Franz csak a legáltalánosabb kategóriákat használja, és egyfajta mélylélektani ikonográfiát és analógiás értelmezési módot alkalmaz. Ezzel azonban a laikus olvasó számára is érthetőbbé és érdekesebbé teszi az irodalmi műveket, a meséket és az olyan örökbecsű legendákat, mint a Grálé.

Ára: 2.700 Ft
 
 

Betty Fairchild – Nancy Hayward: Most, hogy tudod – Útmutató meleg és leszbikus fiatalok szüleinek
Göncöl Kiadó, 2002

Ez a könyv a meleg és leszbikus fiatalok szüleinek nyújt segítséget abban a ma még bonyolult és sokszor fájdalmas folyamatban, melyek során a gyermekük felvállalja és próbálja elfogadtatni érzelmi és szexuális irányultságát.

A könyv amerikai megjelenése óta hivatkozási alappá vált minden érintett számára. Foglalkozik a melegség általános kérdéseivel, a partnerkapcsolatokkal, a melegség és a vallás összefüggéseivel, de alapvetően mindig a szülő és meleg vagy leszbikus gyereke közti kapcsolat alakulásáról szól, a megértés-megismerés és a támogatás lehetőségeiről, a jó esetben elfogadáshoz vezető érzelmi és racionális folyamatról. A fejezeteket egyes szám első személyben megszólaló leszbikus nők, meleg férfiak és szüleik személyes beszámolói, történetei, konfliktusai, sikerei kísérik végig. A szöveg félelmeket, előítéleteket oldó, informatív, olyan, melyhez hasonló Magyarországon még nem jelent meg ebben a témában.

Ára: 1.690 Ft
 
 

Antoine de Saint-Exupéry: Citadella
Lazi Kiadó, 2002

A Citadella, mely egy biblikus stílusban írt óriási parabola, nem eleve kész, határozott terv alapján született, hanem – Pascal Gondolataihoz hasonlóan – feljegyzések, gondolatok formájában. Alapkérdése, az Isten keresése, a megtalálás lehetetlenségének tragikus tudata is egyezik náluk. A cél ugyanaz: megkeresni az emberi élet értelmét a családban, az igazságban, az otthonban, a mesterségben, a szeretetben, a boldogságban, a testvériségben, a szabadságban, az emberi közösségben. A lényeg: veszendő létünk elcserélése valamire, aminek értelme van. Mindenkinek megadatik a csere lehetősége: az élet elpusztulhat, de amit másokért alkottunk, az megmarad. Az elcserélődés a mesterségben, mások, a közösség szolgálatában: minduntalan visszatérő témája a Citadellának, de egyúttal alapgondolata Saint-Exupéry egész írói működésének is.

Arra kérjük az olvasót, hogy a Citadellát ne tekintse kész műnek, s főleg ne folyamatos olvasmánynak. Lásson benne gondolatgyűjteményt, s ha részletekben, breviárium-szerűen olvassa, rengeteg szépséget fog benne felfedezni, és eltörölhetetlen, megragadó költőiségű képekbe sűrítve maradnak meg benne a moralista író elmélkedései életről, halálról, a dolgok értelméről.

Ára: 2.800 Ft
 
 

A Fertő-Hanság és a Tóköz
B.K.L. Kiadó, 2002

Három táj vonzásában. A sztyeppe tó, a hegyek a síkság találkozása. Kelták, avarok, németek, magyarok, horvátok, osztrákok. Főúri paloták, polgári világ, ódon városok, paraszti hajlékok. Eszterházy, Széchenyi, Osl, Nádasdy családok. Mindez egyetlen tájba és évezredekbe sűrítve a Fertő-Hanság. Ma világörökség, de eleink nem azért telepedtek ide és hagyták örökül a kultúrtájat, ők csak így akartak élni. Persze a szerencsét sem nélkülözte a táj, hiszen nagyobb pusztítások megkímélték, így lehet ma két ország, két nép büszkesége.

A táj a látogatónak igazán akkor lesz otthonos, ha megismerte a Fertő legendáját, a tóba merült települések és Hany Istók történetét, aki ma Kapuváron mozdulatlanul, szoborba öntve figyeli az elsuhanó autókat. A táj tehát igazi örökség. Szép, értékes és felelősséget igénylő.

Ára: 980 Ft
 
 

Frank Júlia: Ízözön – Ősz
Interpress, 2002

Jelen kötet az Ízözön – Frank Júlia konyhája című gasztronómiai magazin válogatott receptjeinek egy részét tartalmazza, amely 1998-tól 2002 májusáig havonta megjelent a Népszabadság mellékleteként.

Miután a magazin ételei általában az éppen szezonjukban lévő nyersanyagokból készültek, az Ízözön szakácskönyvek tematikájukban is ehhez a rendező elvhez igazodnak.

Természetesen a kötetben lévő ételek receptjeinek és képeinek egyike sem azonos a Népszabadság gondozásában 1999 karácsonyára megjelent Ízözön szakácskönyv – Frank Júlia kedvenc ételei című könyvben leírtakkal.

Ára: 1.890 Ft

A könyajánlót összeállította: Molnár Tímea

***
A könyvek beszerezhetők a Cédrus Art Club Bt. soproni boltjaiban:
Vörös Cédrus, Mátyás király u. 34.
Fekete Cédrus, Bünker Rajnárd köz
Cédrus Art Club, Fő tér. 6.
Tel: 99/ 506-115; 506-116



2002. szeptember 26., csütörtök 19:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület