CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Kincseink, és akik mögöttük vannak

A kiállítás főcíme, melyet 25-én d.u. Dr. Gimesi Szabolcs polgármester úr és Ivanics Ferenc, a Megyei Közgyűlés elnöke nyitott meg a soproni Lábasházban, nem is lehetett más, csak a cikkem címének első szava. Hiszen csak a kiállított tárgyakat lehet megtekinteni, a tárgyakat, melyek a 725 éves város történetét sűrítve prezentálják.

Jelen sorok írója mégis nagyon örült, amikor polgármester úr megnyitójában a tárgyak mögött vagy éppen előtt láthatatlanul is jelenlevő alkotó soproni polgárról beszélt, mint a város sorsának valódi alakítójáról, image-ként és valós hús-vér emberként létezett-létezik.

Úgy érzem, hogy a kevés tárgy kiválogatása Tóth Imre történész, muzeológus, a kiállítás rendezője részéről jól sikerült. Mind összetételében, talán a kormegoszlásban, és a már említett személyes utalásként is jól asszociálható hozzájuk a város egész története, melynek új- és legújabbkori szakaszáról már korábban is több gyűjtemény volt ugyanitt látható.

A nagyterem és a kisterem látnivalóira már a megnyitón számos soproni kiváncsi volt. Sopron polgárai érthető, érdeklődéssel teli büszkeséggel, sajátjukként ismerték fel a tárgyakat, melyek jól ismert helyekről, a Levéltárból, a Bencés Templomból, az Soproni Evangélikus Gyűjteményből és a Soproni Katolikus Egyházművészeti Gyűjteményből és a Központi Bányászati Múzeumból kerültek ideiglenesen a Lábasházba.

Egészen biztosan nem felesleges a 725 év tudatos áttekintése a december 14-ig tartó időszak megemlékezéseiben, helyi ünnepeiben. Talán ismét jobban használatba kerül minden soproni polgár - vezető és egyszerű vezetett - részéről annak a régi szónak a tartalma - szolgálat és áldozat -, mely 725 évvel ezelőttől, az indulástól mindmáig a várossá válás és az igazi fejlődés feltétele volt.
- DI -



2002. szeptember 25., szerda 18:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület