CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Könyvajánló a Cédrus Art Club válogatásában

Eufória – Irodalmi Bedekker
József Attila Kör – Palatinus Kiadó, 2002

A könyv, melyet most már kezében tarthat az olvasó, rendhagyó bedekker, olyan szubjektív leírásokat tartalmazó útikönyv, amelyben népszerű kortárs írók, publicisták, irodalmárok vezetik be az utazót az európai nagyvárosok kevésbé ismert, a turista számára fel nem táruló bugyraiba. (…) A nagy látványosságok mellett, amelyeket – egy szokványos útikönyv kultúrtörténeti leírásaival ellentétben – e kötet csalóka, groteszk vagy lírai fénytörésben láttat, betekinthet régi kávéházakba, boltokba, éttermekbe, kis utcák rejtett zugaiba, találkozhat az ott élőkkel, bepillantást nyer a hétköznapjaikba, megismerheti gondolkozásukat…

A kötet szerzői: Bárdos Miklós, Bence Ottó, Garaczi László, Gács Anna, Hermann Zoltán, Jánossy Lajos, Kovács Kristóf, Kömlődi Ferenc, Kőrösi Zoltán, Krasztev Péter, Németh Gábor, Péterfy Gergely, Térey János, Tolnai Ottó, Vörös István, Zeke Gyula

A kötet városai: Amszterdam, Athén, Bécs, Belgrád, Berlin, Brüsszel, Isztambul, Koppenhága, Lisszabon, London, Moszkva, Párizs, Prága, Róma, Stockholm, Varsó

Ára: 2960 Ft
 

Gail Tsukiyama: A szamuráj kertje
Európa Könyvkiadó, 2002

1937-38-ban vagyunk, egy tengerparti japán faluban, ahová gyógyulni küldik szülei a tizenkilenc éves, tüdővészes fiatalembert, Stephent. Miközben anyja és testvérei Hongkongban az előrenyomuló japán csapatoktól reszketnek, apja pedig éppenséggel Japánban, Kobéban bonyolítja zavartalanul jól menő üzletét, Stephen egy teljes őszt, telet, tavaszt és nyarat tölt el a hagyományai között élő japán falucskában, Tarumiban, abban a jókora japán házat formázó villában, amelyet még dúsgazdag nagyapja építtetett. A ház, és főleg a hozzá tartozó kert gondnoka Macu, egy hatvan körüli japán férfi, aki már a nagyapját is szolgálta hajdanán.

Az intelligens, nagyvilági, festegető Stephen közvetítésével tárulnak elénk, mint valami szépséges képeskönyvben, a falu ünnepei, szokásai, viseletei és viszonyrendszerei, a japán kert évszakonkénti építése-újraépítése (ahol a mesterséges tavacska fölött átívelő bakhátas kis híd a szamuráj életét jelképezi: nehéz az út a csúcsra, ott egy pillanat, s aztán máris lefelé).

Ám mindez csupán elbűvölő háttér egy másik történethez, melynek középpontjában egy, a szomszédos falu lepratelepén élő nő, Szacsi, s az őt ápoló kertész, Macu áll. Sorsuk lassan bontakozik ki előttünk, s végül, mielőtt Stephen hazatérne, katartikus véget ér.

Ára: 1850 Ft
 
 

Dr. Franyó István: Zöld föld felett, kék ég alatt…(Olvasnivalók hazánk élővilágáról)
XII. ker. pedagógiai Szolgáltató Központ, 2002

A növényeket és állatokat nemcsak a tudósok írják le pontosan, hanem a művészek is elevenen ábrázolják őket. Ebben a könyvecskében olyan versek, elbeszélések, népdalok találhatók, amelyek az élővilág szépségét is megmutatják. Nem arra való ez a könyv, hogy végigolvassuk, mint egy regényt, hanem arra, hogy belelapozzunk akkor, amikor épp erről a növényről vagy állatról tanulunk, kóstolgassuk, ízlelgessük a szép írásokat.

Ára: 1990 Ft
 
 

Pavel Vilikovsky: Az utolsó pompeji ló
Kalligram Kiadó, 2002

Pavel Vilikovskynak a fordulatos huszadik századi történelmen edződött, nemzeti sztereotípiákat és mítoszokat romboló (ön)iróniája minden újabb könyve megjelenésekor vitákat kavar a szlovák irodalmi életben. 1989-ig csupán két könyve jelenhetett meg, de ma már otthon és külföldön egyaránt a legjelentősebb közép-európai írók között tartják számon. Prózáját leggyakrabban Gombrowicz, Kundera és Esterházy Péter műveivel hozzák kapcsolatba.

Legújabb, rendkívül szellemes és olvasmányos regénye egy szlovák értelmiségi hetvenes évekbeli londoni tanulmányútját kíséri végig. Vilikovsky nem hisz a történetek elbeszélhetőségében, inkább “lehetőséget ad a dolgoknak, hogy önmagukról vallhassanak”. A látszólag heterogén, egymástól távoli témákat megmozgató “apró” történetek – a Trockij elleni merénylet, “a szláv érzelmesség” vagy a pornográfia mibenlétének humorosan triviális, áltudományos taglalása, az utcaistennel és a talányos pompeji “túlélővel” való találkozások – összegabalyodnak, egymásra irányítják a figyelmet, és az ilyen módon játékba hozott szövegek kiadják magukból a szavakkal felfoghatatlant, ami az irónia fátyolán át mindig valamilyen banalitás, ugyanakkor megrendítően mély emberi mozzanat is egyben.

Ára: 1900 Ft

Márai Sándor: Csutora
Helikon Könyvkiadó, 2002

“Óvatosság, olvasó! Kutyatörténet következik…Talán kötelességmulasztás kutyáról írni…Annyi, sürgős, halaszthatatlan mondanivaló lenne az emberrel kapcsolatban…A világban komor próféták járnak, akik másféle kötelességre intik mostanában az írót, mint kutyaregényre. Erre gondol, de rögtön szégyenkezik is, mert a próféták szavát különben sem érzi kötelező parancsnak; s egyszeriben szolidaritást vállal a prófétákkal szemben a kutyával… Nem, csak a kutya és az ember idilljéről adni hírt, ez csakugyan kevéssé izgalmas feladat…De talán, ha nagyon odafigyel a kutyára, megtud az emberről is valamit…” (Márai Sándor)

Ára. 1300 Ft
 
 

Péhl Gabriella: Vasfüggönyök
Századvég Kiadó, 2002

Ez a könyv nem arról szól, hogy “volt egyszer egy vasfüggöny”, amit lebontottak. Történeteiben nincs semmi szenzáció, halk szavakkal állít emléket mindannak, ami ma már csak múlt, hiszen a “vasfüggöny” (az elektromos jelzőrendszer) lebontása után Magyarország határőrizete jelentősen megváltozott. Az egykori őrsök szerepét átvették a határőrizeti kirendeltségek, és 1993 első félévétől hivatásos “állomány” őrzi az országhatárt. 1998-tól pedig határvadász századokat állítottak fel, őket vetik be katasztrófa vagy politikai válsághelyzet esetén.

1991-től 1994-ig jártam az egykori vasfüggöny mentén, majd három évig tartó munkával feldolgoztam az összegyűjtött anyagot. S hogy miért kellett mindezt most megírnom? Mert a vasfüggönyök újra és újra leereszkedhetnek. Jó, ha tudjuk, milyenek.

Ára: 952 Ft
 
 

Joachim Mayer: Balkon- és dézsás növények
Holló és Társa Kiadó, 2002

Augusztus van, legszebb növényeink zöme elvirágzott már, s mi ebben a könyvben mindent megtalálhatunk, amit elfelejtettünk az idén elültetni, palántázni, dugványozni, megöntözni, ápolgatni, simogatni. De nem szabad elkeserednünk, hiszen a szép kiadvány leírásai, gondozási tanácsai nem évülnek el jövőre sem, s ha minden jól megy (bár időjárás tekintetében dolgaink nem alakulnak túl jól) a következő évben lesz még tél és tavasz, amikor munkálkodhatunk kedvünkre.

Ára: 2680 Ft

A könyvek megvásárolhatók a Cédrus Könyvesboltokban
 Vörös Cédrus, Mátyás király u. 34.
Fekete Cédrus, Bünker Rajnárd köz
Cédrus Art Club Fő tér. 6.)
Tel: 99/ 506-115; 99/506-116
 
A könyajánlót összeállította: Molnár Tímea



2002. augusztus 22., csütörtök 12:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület