CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Klasszikus Zenei Fesztivál Eisenstadt (Kismarton) - Soproni bemutatkozás

    Nem kérdés, hogy másképp hangzik-e Haydn muzsikája az Esterházyak fapadlózatú koncerttermében, mint bárhol máshol a világon; a kérdés, inkább az, hogy miért? Ennek megválaszolása, vagy csak titokhoz való közelebbjutás céljából, – ki tudja –  talán egyszerűen küldetést teljesítve alapította Don V. Moses 27 évvel ezelőtt a Klasszikus Zenei Fesztivált.
    Mai utódja, Dr. Michael Deane Lamkin, zenei és művészeti igazgató, karmester szerint az egyetemi oktató és karmester Don V. Moses, az amerikai Eisenstadtban felfigyelt arra, hogy éppen Haydn szülőhelyén igen keveset és kevesen játsszák a muzsikus zenéjét, ezért alapította meg az Egyesült Államokba való visszatérte után a fesztivált, először az Iowai Egyetemmel, aztán az Illinois-i Egyetemmel közösen.
    Jelenleg a július 31 és augusztus 16 közötti kurzus a Kaliforniai Egyetemmel, a Scripps College-dzsal, The Claremont Colleges-zal közösen jött létre; Dr. Michael Deane Lamkin maga ez utóbbin tanít. Több mint 16 különböző államból, összesen 25 egyetemről és főiskoláről érkeztek Kismartonba amerikai résztvevők, énekeseik, néhány zenekari tag Ausztriából  jött, a zenekarban néhány magyar is játszik. Az alapító Don V. Moses látogatóként még mindig részt vesz a fesztiválon.
    A legtöbb előadó professzor valamelyik amerikai egyetemen vagy főiskolán, néhány diák, templomi kórustag is van közöttük.
    Huszonhét év után éppen ideje volt annak, gondolhatnánk, hogy Sopronban is bemutatkozzon a társaság, akik Haydn művei mellett Mozart és Beethoven darabokat is tanulnak és játszanak. Magyarországon korábban Kőszegen és Győrben léptek föl a muzsikusok-énekesek, a soproni fellépés a közelmúltban megkötött Eisenstadt-Sopron testvérvárosi szerződés egyik hozadéka.
    A művészeti igazgató nem győzi sorolni a sűrű programjukat: Sopronban az Evangélikus templomban a Teremtés (Die Schöpfung) című oratóriumot adták elő, csütörtök este az eisenstadti Esterházy kastélyban, a következő héten Dél-Burgenlandban koncerteznek. Több templomban, szolgálatként, Haydn-miséket adnak elő; múlt vasárnap Mattersburgban, a helyi gyülekezet templomában a Nelson-misét játszották, a következő vasárnap pedig a bécsi St. Ulrich templomban fogják ugyanazt előadni. Haydn nyughelyén augusztus 15-én, a különleges ünnepen, ismét közreműködnek a Bergkirche-ben tartott misén.
Mit gondolnak a Haydn -t játszó amerikaiak Európáról?
    Dr. Lamkin legalább negyvenszer volt már Európában, a fesztivál ügyvezetője, Jerome Biebesheimer pedig 10 évig Németországban és Ausztriában élt, tehát nagyon jól ismeri a helyi szokásokat, kultúrát. De a zenész-énekes társaságból sokaknak ez az első európai útja, és most ismerkednek a környék történelmével, az emberekkel, és – mint hangsúlyozták – a remek konyhával.

     A soproni bemutatkozáson a Klasszikus Zenei Fesztivál művészei remekeltek. Az oratórium előadását  jó dinamikai megoldások jellemezték, és ugyan az evangélikus templom akusztikája nem vetekszik az Esterházy palota díszterméével, az együttes teljesítménye már csak azért is figyelemre méltó, mert a százharminc résztvevő nem egy állandó, összeszokott zenekart alkot.

    (Egyébként meg: Haydn-nak Sopronban is helye van...)

T.R.



2002. augusztus 08., csütörtök 01:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület