CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

EU-polgár-jelöltek párbeszéde

Európai "tájszólások"


Kedves Ivan! Szeretett Mindannyian!


A minap álldogáltam a Fő téren, várakoztam megbeszélt időben. Igaz, kicsit hamarabb érkeztem - akire vártam, ő viszont már kezdett késni... Megnéztem a két kirakatot a hátam mögött, szemléltem a tér galambtársadalmának szemem elé kerülő tagjait, megnéztem, nem jött-e sms-em... Szóval: untam magam tisztességgel. Figyelgettem minden irányba, honnan is jöhet ismerősöm, aztán a szélkakaskodást is eluntam, és már éppen kezdtem táskám tartalmában kutatni, hogy legalább a bankkártyát, Tb-kártyát, eltett blokkokat egy kicsit megrendezzem, mégis, csináljak valami "fontosat", amikor mögöttem, a kirakatnál két fiatalabb, de már huszon-harminc-éves korú, átlagosan jól öltözött nő (azaz: nem a legújabb divat szerint, de ízlésesen, elegánsan) beszélgetése kezdett egyre hangosabbá válni.

Már egy ideje ott álldogáltak. Előző néhány körbefordulásom alkalmával vetettem rájuk néha egy-egy pillantást. "Elvoltak", a ruhákat mustrálgatták, egyáltalán nem hallottam, mit beszélnek. Annyival feltűnőbb volt a mostani egyre hangosabb "szóváltás". Merthogy: azt hittem, veszekszenek. Pedig nem. Teljesen azonos nézetüknek adtak hangot - egyre nagyobb hangot...

A nyelvtudás, nyelvtanulás volt a téma.

- Angol? Alap - mondta a fehér ruhás.
- Na és a német?! Itt vagyunk mellettük! Osztrák, svájci, német mind érti! Megintcsak alap - toldotta meg a sötétlila öltözetű.
- Ja! Igaz. És akkor még ott vannak a mienkhez, magyarhoz hasonló kis nyelvek! Ha az EU része leszünk, a holland, mondjuk, felfogható úgy is, mintha országunk egy tájszólását beszélné az a nép, nem? Nagy ország, sok tájszólás - akár az USÁ-ban - replikázott a fehér, és mindketten nevettek.
- Te tudsz magyarul ö-zve beszélni? Vagy például palócosan? - szegezte a kérdést beszélgetőpartnerének a lila.
- Dehogy tudok! Jó, ha megértem! Szokni kell pár percig, hogy felfogjam, mit is mondanak! Lányom vízitáborban volt Csongrádon... Hát... amikor érte mentünk! Kérdeztük az utat a járókelőktől... Komolyan mondom, alig értettük, mit beszélnek! - emlékezett a fehér ruhás.
- Én külföldön futottam össze salgótarjániakkal, látták a magyar rendszámot, tőlem kérdezték a parkolót. Ember! Csak pislogtam, mit is akarnak. Aztán amikor már lassabban elismételték, kezdtem értegetni.
- Márpedig a svéd, a dán, a holland, a luxemburgi valamennyire mind "német"... Szóval... talán nem is lenne olyan nehéz megtanulni - gondolkodott hangosan a fehér ruhás.
- Jó, azért "ne fajuljunk el" ennyire, ne vessük el a súlykot. A német és az angol mindenképpen kell. Nem igaz? Csak ezt a kettőt tudná majd' minden magyar, mennyivel előbbre járnánk!! - állapította meg sóhajtva a lila öltözetű.

Társa bólogatott, s közben az én "társam" is megérkezett, akire vártam. Indultunk közös elintéznivalónkra. A kirakatnál álldogálók párbeszédének további része örök titok marad előttem, viszont amit hallottam, az is épp elég volt, hogy ne unalomban teljenek számomra a várakozás percei, hanem magam is elgondolkozzam a felvetett témán.

Hogy állok én a nagyobb és kisebb európai népek nyelvének ismeretével?? És Önök, kedves Olvasóim?...

- gyöngyös -



2002. július 21., vasárnap 13:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület