CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Kedves Hazug helyett Cini, Isten csúzlija
Szellemidézés egy részben.
A Madách Színház produkciója a
Bányászati Múzeum udvarán.

Szereplők:
Piros Ildikó
Huszti Péter

Alkotótársak:Zalán Magda, Springer Márta, Tatár Eszter, Löffler István, Götz Béla

A műsorváltozásról magam csak ott, a helyszínen értesültem, pedig elolvashattam volna akár a Cyberpress oldalán. A címben és a hivatalos műsorban szereplő Jerome Kilty darab helyett, betegség miatt került színre a Karinthy Ferenc műveiből és tréfáiból készült válogatás. A sors iróniája, hogy a tavalyi előadás után idén is valamiféle ismétlést - előrebocsátom, nagyon színvonalas második előadást - láthattak mindazok, akiket az előadók neve maradásra, jegyvásárlásra késztetett.


Mint kedves olvasóinknak és a soproniaknak is illik tudnia, nemrég Cinizmusok néven Székhelyi József és Egri Márta irodalmi estjét élvezhették végig a soproni műsorra odafigyelők. Ami történeti-irodalmi érdekesség: annak összeállítója is az a Zalán Magda, akinek önéletrajzi ihletésű útirajzait, irodalmi-művészeti történeteit már három kötetben is kézbevehette a magyar olvasó, s aki Cini közeli, jó ismerője.
Nem is azonos a két összeállítás, bár - természetesen - jónéhány átfedésbe botlik a mindkét estet meghallgató.


Talán szabad úgy fogalmazni, hogy a Szellemidézés (Cini, Isten csúzlija) átfogóbb jellegű, nemcsak a (keserű, szarkasztikus) humoráról ismert írót mutatja be, az életművészt, hanem a művek-jelenetek idézésén keresztül a Dunakanyar és a Gellérthegyi álmok íróját is. Ennyiben intellektuálisabb, s ez vonatkozik a szereplők alakformálására. S míg ez az immár klasszikussá vált darabokban nagyon jó, kifejezetten élvezetes a színpadi átváltozásokkal együtt, addig a személyes Cini-történetek megfogalmazásában, hangvételében én inkább a Székhelyi-Egri párosra szavazok - számomra jobban fogalmazták meg a brilliáns, de kegyetlen cinizmusok szerzőjét, magatartását.


Természetesen Huszti Péter mindenképpen méltó - a mai teljesítményén keresztül is -, hogy Piros Ildikóval a magyar színészet élvonalába soroljuk, mindkettőjük együttes, számtalan nüansznyi reagálását, gesztusát, hangváltását méltán tesszük példaként a színészmesterséget tanulók elé is (Huszti Péter a Színművészeti Főiskola rektora).
Mintaszerű, a teljesség igényével fellépő irodalmi összeállítást láthattak a nézők, hatalmas hangeffektekkel, jó és nem túlzó fényhatásokkal, kicsit elbizonytalanító színpadképpel, melyet a tér és a tárgyak jó használata tett igazán kihasználttá.
A szép este után pedig mindenképpen kötelességünk, hogy jobbulást kívánjunk a Kedves Hazug beteg szereplőjének, s kifejezzük kívánságunk, hogy akár a Színház nagytermébe, akár a reményeink szerint augusztus huszadikán nyíló színházi kamaraterembe szívesen várjuk őket az eredeti meghirdetett darab előadására.
- DI -



2002. július 12., péntek 23:02


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület