CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Erősen a középmezőnyben
A St. Mary's Cathedral Kórusának hangversenye

Az Evangélikus Templomban az Edinburgh-i (Skócia) Mária Katedrális kórusa adott szerda (július 3-n) este koncertet. A fiatal, a női hangfekvéseket (szoprán, mezzo, alt) éneklő 9-13 éves gyerekek a saját, hangszert is tanító kórusiskola növendékei. Héköznaponként napi egyszer, vasárnaponként pedig napi kétszer énekelnek az anglikán (episzkopális) egyházi liturgia keretén belül. Vendégszerepléseiknek se szeri se száma, ugyanígy híresek a velük készült CD felvételek.


Templomukat (angol) neogót stílusban a XIX. sz-ban építették fel, külsőleg-belsőleg a XIII-XV.sz-ban épültek méltó utóda. Komoly, és híven ápolt hagyományaik vannak. Nagy megtiszteltetést jelent - a toborzó lap szerint - a Nagy-Britannia minden részéről Skóciába meghívott társaság tagjának lenni.


A puding próbája pedig...mondják a hűvösen bizalmatlan angolok, és igazuk van. Persze a játék a lehetőségekkel többesélyes. Lehet, hogy ez a St. Mary's nem az, ami volt, lehet, hogy most nem az, és lehet, hogy csak ma nem volt az. Lehet, hogy fáradtak, deconcentráltak voltak, lehet, hogy éppen itt és most. Keresem a mentségeket. Mindenesetre Sopron bedőlt a névnek, sokan jelentek meg, s ezért sokan csalódtak.


Kedvesek persze a gyerekek, jól mutatnak piros ruhájukban, de a produkció ma nagyon közepesre sikerült. Kezdődött a szoprán komoly intonációs gondjaival, mely a továbbiakban a rendszeres alulintonálással folytatódott, a tenor-bariton rendszeresen korrekcióra kényszerült a motetták végén. Már az évszámból is sejthető, hogy az előadott saját darabokkal először nem ez a társaság birkózott meg, hiszen ez a mostani összetétel még most sem "győzte maga alá" az elődök - egyébként vitatható értékű - zeneköltését. A divatot és kétséges "hagyományokat" (rossz latin kiejtés ill. a motetták minden hangjának külön íves dinamikájú megformázása, mely kellemetlen hullámzást, adott esetben a rossz lemezjátszók hangját adja, csak a nyávogás nélkül) magam a mai estén nem kalkuláltam be.


Gyenge vigasz, hogy a zenei vezetőként titulált orgonista sem bizonyult sokkal jobbnak. A Byrd műnél kifejezetten hibás regiszterbeállítást végzett, kisiskolás módon sem lehetett volna jobban stílust téveszteni. Az összemosó, "hanemtalálomapedáltleállok" stílushoz valamivel szerencsésebbnek bizonyult a második (romantikus?) mű választása.


Mintha a sztárkultusz kezdeti jelei jelentek volna meg a kórus közösségén belül. Nem tudom, mióta énekelnek lányok a kórusban, de valakit csak arra szerződtetni, hogy a "két- vagy háromvonalast" valamiképpen kivágja, mondjuk egy műben átlag kétszer, ez semmiképpen nem a hagyományos angol kóruskultúrához tartozik.


Persze mindemellett a hangverseny nem volt olyan rossz, de egyáltalán nem olyan volt, mint amilyennek vártuk. A felsorolás látszólagos kegyetlensége csupán tényszerű közlés; döntse el az olvasó, milyennek lehet nevezni az ilyen hibákkal bíró hangversenyt. Nem nehéz megkockáztatni a véleményt: Magyarországon számos ennél jóval jobb chorus, stílustisztábban és jobb intonációval éneklő gyermekkórust találni. Szép arcokkal, szép, kiművelt hanggal és természetesen lélekkel.


Az elkövetkezendő években talán a nevek tartalom nélküli tisztelete helyett füllel és szakismerettel kellene kiválasztani, ami jobb, ami előre visz, ami ünnepivé tesz a néha üresnek bizonyuló hagyományok vak tisztelete helyett. Nem baj, ha valakinek nem annyira ismerős a név; mindenki nem tudhat mindent, sok minden történt itt Kodály és a rendszerváltozás óta is; meg kell kérdezni, nekünk elég, ha a koncerten "cseng" a hang megfelelően.
- DI -



2002. jĂşlius 03., szerda 22:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület