CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Örömünnep a befejezésen
Végetért a Soproni Régi Zenei Napok

Szombaton este az Evangélikus Templomban koncertezett az Orfeo kamarazenekar, Vashegy György vezényletével. Az esten - Simon Standage és Paulik László közreműködésével - W.A.Mozart remekművei hangzottak fel.


Elsőként az A-Dúr szimfóniát hallhattuk (K.201.) Nagyszerűen muzsikált az Orfeo. A mű gyors tételei különösen szépen hangzottak, virtuóz és értő módon csendült fel a zene. A lassú tételekben talán kevesebben vették észre a vonósok bizonytalankodását, és nem biztos, hogy mindenkinek bántotta a fülét a fafúvósok ugyanezen tételekben (Andante és a Menuetto középső része) pianóra képtelen játéka.


A hangversen második darabja az A-Dúr hegedűverseny (K.219.) volt. A Régi Zenei Napok csaknem mindegyik sorozata prezentált egy-egy különösen kiemelkedő egyéniséget, előadóművészt. A jelenlegi sorozat ilyen alakjává (miként az elmúlt években kétszer is Malcolm Bilson) Simon Standage vált. Mint hangversenylátogató nem állíthatom, de bizton remélem, hogy a nagyszerű, puritán ember tapasztalatainak átadásával ugyanolyan jó pedagógusnak is bizonyult a kurzus során, mint amilyen kivételes előadót ismerhettünk meg személyében a hangversenydobogón. Ezek a kiváló emberek ugyanis nemcsak arra képesek, hogy alig-ismételhetőn imterpretáljanak egy-egy zeneszerzőt, azok műveit, de arra is, hogy magukkal ragadják környezetüket. Így történt ez szombat este is, amikor láthatóan és főleg hallhatóan az Orfeo zenekar - ereje maximumán teljesítve - kiválót alkotott.


Simon Standage nem használ semmiféle külsődleges eszközt, ugyanakkor hatalmas eszköztárat vonultat fel, melynek nagy része a hallgatóság részére kevésbé megfogható. Amikor "anyanyelvi" szinten tolmácsolja pl. Mozartot, a hallgatóban fel sem merül a kétség: lehet-e ezt a művet egyáltalán másképpen játszani. Nyilván kevésbé érdekli az, hogy mindezt a hangzást milyen fantasztikusan teljes vonóhasználattal, vonónemekkel, biztos hangfogással és hangtartással, milyen kevés ritartandóval éri el, hogy Mozart hangját szólaltassa meg a maga "van, mire szerénynek lennie" módján. A gyönyörű és szárnyaló muzsika természetesen árad, s betölti úgy a termet, mint a hallgatók szívét.A lassú tétel ugyanolyan dinamikus, a dallamívek kifejezők: mint amikor valaki a legteljesebbb természetességgel beszél. A közönség hatalmas ovációval, szűnni nem akaró tapssal köszönte meg az élményt.


A szünet után a K.364. számú Esz-Dúr sinfonia concertante hegedűre és mélyhegedűre következett Simon Standage és Paulik László (brácsa) előadásában. A nagyszerű sorozat folytatódott: kiváló szólistákat és velük együtt alkotó kíséretet hallhattunk. Paulik László szépen hangzó violája teljes egységben szólt, hol együtt, hol felelgetve Standage kristálytiszta hegedűhangjára. A karakteres megszólaltatás ugyanazzal a szakmai bizonyossággal vált hallhatóvá, mint az előző versenyműben; dinamikus, fergeteges, magával ragadó volt.
Nagyszerű hangversennyel fejeződött be a Soproni Régi Zenei Napok sorozata. Az utolsó hangverseny után a magam nevében és Sopron hangversenylátogatói nevében is meg kell köszönnöm a sorozat létrehozóinak és fenntartóinak, nem kevésbé szereplőinek az egy hetes lehetőséget, a hétköznapok és ünnepek sorozatát.
Befejezésül hadd reméljem, hogy még sok, az utolsóhoz hasonló esemény szem-és fültanúi lehetünk, hogy a tegnap estéhez hasonlóan (milyen kevésszer is történik meg ilyen!) még sokszor dúdolgathatom a fejemből kiszállni nem akaró nemes dallamok valamelyikét!
- DI -



2002. június 30., vasárnap 13:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület